fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στη 4η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Β’ Αθήνας του ΣΥΝ 13/4/2003

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στη 4η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Β’ Αθήνας του ΣΥΝ στις 13/4/2003

 

Σύντροφοι,

Στο Ιράκ μία Αυτοκρατορία συνέτριψε μία Δικτατορία. Οι Αμερικανοί με αυτόν τον πόλεμο απέδειξαν τρία πράγματα

  • Εχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη,
  • Μόνο η αλαζονεία τους είναι μεγαλύτερη από την στρατιωτική τους δύναμη,
  • Ενα καθεστώς που στηρίζεται στον φόβο του λαού του δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην Αμερική.

Δεν πρόκειται καμμία τριτοκοσμική δικτατορία να σταματήσει την αλαζονεία της Υπερδύναμης, μόνο οι δημοκρατίες μπορούν να το κάνουν αυτό.

Οσο δύσκολη και αν φαίνεται μερικές φορές η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, όσο και αν δυσκολεύονται μερικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης να καταλάβουν ότι δεν είναι πιά μεγάλες δυνάμεις, όσο και αν δυσκολεύονται πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αποβάλλουν τον φόβο που τις κάνει να ακολουθούν τον ισχυρότερο, ο πόλεμος του Μπούς απέδειξε ότι γιά την Ευρώπη η πολιτική ενοποίηση είναι η μοναδική λύση.

Αυτός ο πόλεμος υπήρξε σύντομος, οι επιπτώσεις του όμως θα εξελίσσονται γιά δεκαετίες. Μία από τις πιό βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου αυτού και του κλίματος που τον έθρεψε θα εκδηλωθεί εδώ, στην Αθήνα, σε 16 μήνες. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει όταν αναλάμβανε η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ούτε το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, ούτε τον πόλεμο στο Ιράκ, ούτε την αντιτρομοκρατική υστερία. Ολοι προβληματιζόμασταν γιά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και τη δαπάνη του εγχειρήματος.

Σήμερα όλα όσα μας προβλημάτιζαν τότε εξελίχτηκαν χειρότερα απο ότι φανταζόμασταν, ενώ το θέμα της Ολυμπιακής Ασφάλειας τείνει να επισκιάσει τους ίδιους τους Αγώνες.

Προς το παρόν μας βολιδοσκοπούν. Πρώτα διαρρέουν διάφορες προτάσεις γιά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις μέρες των Αγώνων, με εκτεταμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εξοντωτικά πρόστιμα, βαριά πράγματα, που μπορεί όμως να τα καταλάβει ένας καλοπροαίρετος πολίτης σαν αναγκαία ως ένα σημείο. Το λένε και περιμένουν, θα υπάρξει αντίδραση;

Δεν ακούγεται τίποτα οπότε περνάνε στο επόμενο, υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων και υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενους τις μέρες των Αγώνων.

Περιμένουν πάλι την αντίδραση των πολιτών και ακούνε μιά απέραντη σιωπή, οπότε πάνε παρακάτω, στη συναινετική απαγόρευση απεργιών, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Αφουγκράζονται, ησυχία πάλι.

Προχωράνε λοιπόν. Γιά τη περίπτωση που δεν θα φτάσει η συναίνεση, γιά τις Ολυμπιακές ζώνες γύρω από τους Ολυμπιακούς χώρους μονάχα, μήπως θα μπορούσε να υπάρξει και μία κάποια αναστολή των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών γιά να είναι πιό αποτελεσματική η αστυνόμευση;

Σύντροφοι, αντικειμενικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο λεκανοπέδιο γιά τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων θα δυσκολέψουν την ζωή όλων μας. Οι ρυθμίσεις γιά την ασφάλεια θα δυσκολέψουν τη ζωή όσων επιλέξουν να παραστούν ως θεατές. Οι ρυθμίσεις αυτές όμως δεν επιτρέπεται σε καμμία περίπτωση να περιλαμβάνουν τον περιορισμό των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών ούτε γιά ένα λεπτό σε κανένα χώρο της Ελληνικής επικράτειας.

Επειδή οι ρυθμίσεις θα αναγγελθούν ξαφνικά και θα παρουσιαστούν σαν τετελεσμένο, πρέπει από τώρα να βάλουμε και να διακυρήξουμε τον πολιτικό στόχο:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες να τελεστούν χωρίς καμμία παρέκκλιση από το Σύνταγμα και με σεβασμό γιά τα δικαιώματα όλων των πολιτών, είτε αυτοί επιλέξουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες είτε όχι.