fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στη συνέντευξη τύπου με θέμα ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ, 5 Οκτωβρίου 2006

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στη συνέντευξη τύπου με θέμα ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ – “Παλαί”, στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού, Βεΐκου 9-11, στις 5 Οκτωβρίου 2006.

 

Ομιλία της Υποψήφιας Δημάρχου Γαλατσίου Ελένης Αυλωνίτου

 

Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η δημοτική μας κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, το μεγάλο ζήτημα της παραχώρησης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου, του Παλαί, από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στον όμιλο Χαραγκιώνη γιά να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, έχει αναδειχθεί γιά μας σε πρώτη προτεραιότητα αγώνα.

Το Παλαί κτίστηκε στο δασόκτημα Βέϊκου κατά παρέκκλιση γιά να εξυπηρετήσει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τη ρητή υπόσχεση ότι μετά τους αγώνες, θα αποτελούσε χώρο άθλησης της νεολαίας. Ηδη όμως πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σημίτη πέρασε το Παλαί, μαζί με όλους τους άλλους Ολυμπαικούς χώρους, στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 3342/2005 με τον οποίο επιτρέπονται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εμπορικές χρήσεις, προβλέποντας συγκεκριμένα με το άρθρο 19 ότι στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου επίτρέπονται οι εξής χρήσεις:

α. Εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού,

β. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

γ. Θεματικός χώρος ψυχαγωγίας.

Ο νόμος αυτός, πέρα από το να επιτρέπει εμπορικές χρήσεις σε αθλητικούς χώρους που είχαν κτιστεί γιά τους Ολυμπιακούς αγώνες, ρυθμίζει με ιδιαίτερο τρόπο όλο το νομικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία των χώρων αυτών. Συγκεκριμένα αφαιρεί από την τοπική αυτοδιοίκηση τις κανονικές αρμοδιότητες που έχει γιά την αδειοδότηση καταστημάτων και απαλλάσσει τις εγκαταστάσεις αυτές από την καταβολή των κανονικών δημοτικών φόρων και τελών, με την εξαίρεση ενός ειδικού φόρου 2% επί των εισπράξεων των καταστημάτων, που θα καταβάλλεται όμως στους δήμους με τρόπο και σε χρόνο που θα αποφασίζουν ειδικά οι συναρμόδιοι υπουργοί!

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το άρθρο 102 του συντάγματος προβλέπει ότι “Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας γιά τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.” Προφανώς όμως το άρθρο 102 του συντάγματος δεν ισχύει στους χώρους των Ολυμπιακών ακινήτων.

Η εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. προχώρησε, βάσει του νόμου 3342/2005, σε διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού γιά το Παλαί, που κατακυρώθηκε τελικά στον πλειοδότη, την κοινοπραξία της Πορτογαλικής εταιρίας Sonae Sierra με τον Ελληνικό όμιλα Χαραγκιώνη.

Η κοινοπραξία Sonae Sierra – Χαραγκιώνη εξασφαλίζει τη χρήση της εγκατάστασης γιά 40 χρόνια, με δικαίωμα εξαετούς παράτασης, έναντι ετησίου ενοικίου 3.000.000 Ευρώ. Μάλιστα προβλέπεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η κοινοπραξία Sonae Sierra – Χαραγκιώνη μπορεί να κτίσει 8.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου επιπλέον στον χώρο του Παλαί, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 3342/2005, βάσει του οποίου γίνεται η παραχώρηση, προβλέπει ρητά ότι οι επιτρεπόμενες εμπορικές χρήσεις επιτρέπονται μόνο μέσα στις υπάρχουσες ήδη κτηριακές εγκαταστάσεις!

Η μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο θα είναι γιά το Γαλάτσι καταστροφική.

  • Θα εξοντωθεί από τον ανταγωνισμό του τεράστιου εμπορικού κέντρου ο εμπορικός κόσμος του Γαλατσίου,
  • Θα μαραζώσει το κέντρο της πόλης,
  • Θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι της από την κυκλοφορία χιλιάδων αυτοκινήτων που θα πηγαίνουν από όλο το λεκανοπέδιο προς και από το Παλαί.

Την ίδια στιγμή θα χαθεί ο ελεύθερος χώρος που περιβάλλει το Παλαί, ενώ βέβαια ο χώρος του Παλαί δεν θα είναι διαθέσιμος γιά να αθλείται η νεολαία.

Στο Γαλάτσι ζουμε 60.000 άνθρωποι. Ο κ. Αλογοσκούφης και τα Ολυμπιακά Ακίνητα μας καταδικάζουν στο μαράζωμα της πόλης μας γιά 3.000.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 50 ευρώ το κεφάλι. Τόσο αξίζουμε εμείς γιά τον κ. Αλογοσκούφη, που υπερηφανεύεται από πάνω γιά την καταστροφή που μας προκαλεί!

Τι έκανε όμως γιά όλα αυτά ο Δήμαρχος Γαλατσίου; Παραμυθιάστηκε ότι θα του έδιναν από τον χώρο του Παλαί 4 στρέμματα (από τα 92 συνολικά) γιά κάποιες Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις – που δεν δόθηκαν τελικά, οπότε αρκέστηκε σε κάποιο αθλητικό υλικό από τον Αθήνα 2004 και δήλωσε ικανοποιημένος με την όλη κατάσταση! Μόνο αφού ξεσηκώθηκε ο κόσμος στο Γαλάτσι γιά την υπόθεση αυτή, άρχισε να παριστάνει ότι νοιάζεται και ότι θα πολεμήσει γιά το Παλαί. Αν θέλετε να καταλάβετε πόσο θα πολεμήσει γιά το Παλαί, σας πληροφορώ ότι η σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν να γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Δημαρχείο, αλλά γίνεται εδώ γιατί ο Δήμαρχος δεν μπορούσε να διαθέσει την αίθουσα!

Εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε την απόλυτη αντίθεση μας στη μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στον τύπο.

Θέσαμε πρώτοι το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας γιά την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί, που στη συνέχεια υϊοθετήθηκε, στα λόγια τουλάχιστον, και από τη δημοτική αρχή.

Καταθέσαμε υπόμνημα στον Δήμο στις 25 Μαΐου 2006, ζητώντας να προχωρήσει ο Δήμος σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί.

Συμμετείχαμε στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου – Λαμπρινής στις 8 Ιουνίου, ενώ αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να μην μονοπωλήσει τον λόγο στη συγκέντρωση μονάχα ο Δήμαρχος, αλλά να μιλήσουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις.

Συγκεντρώσαμε 484 υπογραφές σε κείμενο που ζητούσε από τον Δήμαρχο Γαλατσίου Θεόδωρο Τούντα να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης και το καταθέσαμε στον Δήμο στις 29 Ιουνίου 2006.

Την ίδια μέρα καταθέσαμε αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας τα Πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Μαϊου 2006, που αποφάσισε την ανάθεση της υπόθεσης της προσφυγής σε δικηγόρο.

Επειδή γιά να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί, θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τη σύμβαση, ζητήσαμε από τον βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη να ζητήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Παλαί από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να κοινοποιήσει την σύμβαση στη Βουλή, αλλά αντί γιά τη σύμβαση έστειλε στον βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη μία επιστολή του προέδρου της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, που αποτελεί μνημείο περιφρόνησης του κυρίου αυτού προς το κοινοβούλιο και προς τον Ελληνικό λαό.

Στις 28 Αυγούστου πήγα η ίδια στα Ολυμπιακά Ακίνητα και κατέθεσα αίτηση ζητώντας τη σύμβαση παραχώρησης του Παλαί. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμμία απολύτως απάντηση, ούτε καν μία τυπική άρνηση.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, εγώ και έξι ακόμα Γαλατσιώτες, προχωρήσαμε στην κατάθεση αίτησης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας την περιβόητη και άφαντη σύμβαση παραχώρησης του Παλαί.

Τελικά, μετά από τόσους μήνες αναζήτησης της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί στον Χαραγκιώνη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το καλύτερα φυλασσόμενο κρατικό μυστικό στην Ελλάδα, δεν είναι η διάταξη των Ελληνικών στρατευμάτων στον Εβρο, ούτε τα σχέδια του Υπουργείου Εξωτερικών γιά την αντιμετώπιση των περιπλοκών της Τουρκικής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το καλύτερα φυλασσόμενο κρατικό μυστικό στην Ελλάδα είναι η σύμβαση που παραχωρεί 60.000 Γαλατσιώτες σαν υποζύγια στον Χαραγκιώνη. Αυτές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες της “σεμνής και ταπεινής” κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτές είναι και οι πολιτικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όταν ήταν κυβέρνηση πριν λίγα χρόνια, έθεσε σε κίνηση όσα συμβαίνουν σήμερα.

Δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας προτεραιότητες! Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα γιά να παραμείνει το Παλαί Δημόσιος Αθλητικός Χώρος! Αν η αίτησή μας στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν φέρει αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε στην επόμενη δικαστική ενέργεια γιά το θέμα. Δεν θα σταματήσουμε τον δικαστικό αγώνα πριν εξαντλήσουμε όλα τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ένδικα μέσα. Δεν θα αρκεστούμε όμως μονάχα στα ένδικα μέσα, θα αγωνιστούμε με λαϊκές κινητοποιήσεις του Γαλατσιώτικου λαού γιά να μην καταστραφεί η πόλη μας γιά χάρη του κ. Χαραγκιώνη και του κ. Αλογοσκούφη.