fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στην πλατεία Σκύρου, 7 Σεπτεμβρίου 2006

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στην πλατεία Σκύρου, στις 7 Σεπτεμβρίου 2006

 

Φίλες και φίλοι Γαλάτσιώτες,

Βρισκόμαστε σε αυτό το ωραίο πλακόστρωτο σήμερα και έχουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε, εκείνη η πλατεία Σκύρου με τα δέντρα που θυμόμαστε παλιά που πέφτει; Πάνω στη Βεΐκου δεν ήτανε; Κάπου εδώ δεν ήτανε; Που πήγε, έφυγε;

Αναπλάστηκε, και γιά τον Δήμαρχο Θόδωρο Τούντα “ανάπλαση” σημαίνει πρώτα πρώτα το κόψιμο των δέντρων! Ανάπλαση σημαίνει να μην υπάρχει πουθενά μία σκιά. Ανάπλαση σημαίνει πως βάζουμε ένα συντριβάνι, αλλά το βάζουμε στην άκρη της πλατείας γιά επίδειξη, όχι στη μέση γιά να κάθεται γύρω ο κόσμος! Υπάρχουν όμως και χειρότερα στο Γαλάτσι του Θόδωρου Τούντα, κάποιες άλλες πλατείες “αναπλάστηκαν” να μοιάζουν με νεκροταφεία, ενώ εδώ τουλάχιστον έγινε απλά ένα μεγάλο πεζοδρόμιο.

Λίγο πιό πέρα από εδω βρίσκεται η πλατεία Ηνιόχου. Εκεί η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν θέλει να κάνει μονάχα ανάπλαση, θέλει να χτίσει κανονικό εμπορικό κτήριο, με πρόφαση τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ. Γιατί το πραγματικό πρόγραμμα της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι αυτό, η εμπορική αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου μέσα στην πόλη. Γιά μας οι ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη είναι ζωτική ανάγκη, ο κ. Τούντας όμως θεωρεί αυτούς τους ελεύθερους χώρους κάτι σαν περιττή πολυτέλεια, κάτι σαν σπατάλη πολύτιμου χώρου, που θα πρέπει να κτιστεί το συντομότερο!

Φυσικά ένας τέτοιος δήμαρχος δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ουσιαστικά ή να αντιδράσει αποτελεσματικά στο μεγαλύτερο σχέδιο εμπορικής αξιοποίησης δημόσιου χώρου που έγινε ποτέ στο Γαλάτσι, στη μετατροπή του Ολυμπιακού Παλαί σε εμπορικό κέντρο!

Τι και αν το Παλαί κτίστικε στον χώρο που κτίστικε μόνο και μόνο γιά να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων; Τι και αν όλοι οι υπεύθυνοι υποσχέθηκαν τότε ότι το Παλαί μετά τους αγώνες θα διατεθεί γιά την άθληση της νεολαίας; Τι και αν η μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο καταστρέφει ουσιαστικά τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας και θα φορτώσει την κυκλοφορία στο Γαλάτσι με αυτοκίνητα από όλο το λεκανοπέδιο;

Δύο διαδοχικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να καταστρέψουν το Γαλάτσι γιά να εξυπηρετήσουν κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ ο Δήμαρχος του Γαλατσίου Θόδωρος Τούντας δεν θεώρησε απαραίτητο να κινήσει το μικρό του δαχτυλάκι γιά να τους εμποδίσει ή να τους δυσκολέψει! Γιατί να το κινήσει άλλωστε, αφού η μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο βρίσκεται απόλυτα μέσα στη δική του νοοτροπία γιά την πόλη μας; Επρεπε να ξεσηκωθεί όλο το Γαλάτσι γιά να αρχίσει να υποψιάζεται ότι εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα!

Είναι και άλλοι πέρα από τον κ. Τούντα που θεωρούν την υπόθεση του Παλαί τελειωμένη. Μην τους πιστεύετε, έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων που θέλουν να φέρουν με το ζόρι τον Χαραγκιώνη στο Παλαί. Προτιμούν να στηρίξουν τις επιλογές που έκαναν οι ηγεσίες των κομμάτων που τους στηρίζουν, παρά τη θέληση του Γαλατσιώτικου λαού. Νομίζουν ότι έχουν την ψήφο σας στο τσεπάκι, βρέξει – χιονίσει. Αιφνιδιάστε τους! Καταψηφίστε τους, γιά να σας υπολογίζουν και να μην σας θεωρούν δεδομένους.

Γιά μας ο αγώνας γιά το Παλαί δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και στα δικαστήρια και με λαϊκές κινητοποιήσεις. Το Παλαί δεν θα γίνει εμπορικό κέντρο, θα μείνει δημόσιος χώρος άθλησης γιά τη νεολαία!

Οποιον Γαλατσιώτη και αν ρωτήσεις γιά τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, θα σου δώσει την ίδια απάντηση, Κυκλοφοριακό και Πάρκινγκ! Τώρα πληρώνουμε όλοι μας τη δόμηση χωρίς σχεδιασμό του παρελθόντος. Τώρα φρακάρουμε στην κίνηση και δεν βρίσκουμε χώρο να παρκάρουμε κοντά στο σπίτι μας. Η σημερινή Δημοτική αρχή προσπαθεί να μας πείσει ότι θα λύσει κάποτε το πρόβλημα της στάθμευσης κατασκευάζοντας υπόγεια πάρκινγκ, αλλά απότι φαίνεται σκοπεύει απλά να χρησιμοποιήσει τα υπόγεια πάρκινγκ σαν πρόφαση γιά να χτίσει εμπορικά κτήρια σε όσες πλατείες έμειναν, αυξάνοντας έτσι τη γύρω κίνηση και χειροτερεύοντας το πρόβλημα. Βλέπετε τα υπόγεια πάρκινγκ είναι πολύ ακριβές κατασκευές!

Εμείς πιστεύουμε ότο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και του πάρκινγκ θα πρέπει να λυθεί με πιό ήπιες παρεμβάσεις.

  • Σύστημα μονοδρομήσεων μπορεί να κόψει τη διαμπερή κυκλοφορία – οι μονοδρομήσεις όμως θα πρέπει να γίνουν μετά από συγκοινωνιολογική μελέτη και όχι ρουσφετολογικά, όπως έγιναν στο παρελθόν.
  • Να μην γίνει περιφερειακός δρόμος μέσα από το άλσος Βεΐκου, γιατί αυτοκίνητα από όλο το λεκανοπέδιο που θα τον χρησιμοποιούν θα περνάνε μέσα από το Γαλάτσι, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.
  • Δημοτική λεωφορειακή γραμμή χωρίς εισιτήριο να συνδέει με πυκνά δρομολόγια το παλιό τέρμα με το Παλαί από τη μία μεριά και τη διαστάυρωση Αγίας Γλυκερίας – Κόκκερελ από την άλλη, ώστε οι Γαλατσιώτες να μην χρειάζονται τόσο πολύ να κινήσουν αυτοκίνητο μέσα στην πόλη.
  • Να γίνουν υπέργεια Δημοτικά κτήρια πάρκινγκ, που θα λειτουργούν με παρκαδόρο, σε όποια σημεία της πόλης κρίνουν οι περίοικοι ότι χρειάζονται, που θα εξυπηρετούν τους περίοικους με πολύ φτηνό τίμημα.

Αυτές οι παρεμβάσεις θα στοιχίσουν λιγότερο από ότι τα υπόγεια πάρκινγκ που τάζει ο Δήμαρχος, μπορούν να γίνουν πιό γρήγορα και θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Οσο γιά αυτά τα “πολυβολεία” που έχει φτιάξει ο Δήμαρχος σε κάθε γωνία στη Βεϊκου και που εμποδίζουν τη κυκλοφορία, ειλικρινά πιστεύω πως δεν κινδυνεύει το Γαλάτσι από άμεση εχθρική εισβολή, οπότε εμείς θα τα γκρεμίσουμε γιά να κυκλοφορούν οι άνθρωποι.

Tο καταπληκτικότερο όμως από όλα στο σημερινό Γαλάτσι είναι ότι ο Δήμος δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει την πιό παραδοσιακή του λειτουργία, να μαζεψει τα σκουπίδια! Καλά εδώ στη Βεϊκου τα μαζέυει κάθε μέρα, πιό μέσα όμως περνάνε δύο μέρες, περνάνε τρείς μέρες, περνάνε γάτες… Φτάνει πιά, στο 2006 βρισκόμαστε, τα σκουπίδια πρέπει να μαζεύονται παντού κάθε μέρα! Πρέπει ακόμα να υπάρχει και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, που θα μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών γιά μάζεμα και θα απαλύνει και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη χωματερή.

Είδαμε πρόσφατα και το εκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου, το μοιράζουν παντού με έξοδα του Δήμου, αφού ο κ. Τούντας φρόντισε να βγάλει το πρόγραμμά του σαν απολογισμό του Δήμου!

Μέσα διαβάζουμε σαν πρώτο θέμα γιά την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”, γιά την οποία ο Δήμαρχός μας είναι ιδιαίτερα περήφανος. Μας αναφέρει σαν μεγάλο επίτευγμα ότι στους σκοπούς της Δημοτικής Επιχείρησης περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι δραστηριότητες του Δήμου, όλα τα ζητήματα περιβάλλοντος, όλες οι Δημοτικές Κοινωνικές Υπηεσίες.

Σημαντικές και καίριες δραστηριότητες του Δήμου έχουν φύγει από την αρμοδιότητα του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου και έχουν περάσει σε μία Δημοτική Επιχείρηση που τη διοικεί 7-μελές Συμβούλιο της επιλογής του Δημάρχου.

Τα οικονομικά του Δήμου Γαλατσίου ελέγχονται σύμφωνα με τον νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οικονομικά της “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου” όμως δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο, οπότε περνώντας όλες τις κερδοφόρες δραστηριότητες του Δήμου στην “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”, ο Δήμαρχος έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τους δημοτικούς πόρους γιά να κάνει τα ρουσφέτια του!

Μπορεί ακόμα μέσω της “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου” να ιδιωτικοποιήσει όποια δημοτική υπηρεσία και δραστηριότητα θέλει, αφού όλες αποτελούν αντικείμενο της “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου”, χρησιμοποιώντας απλά τη δυνατότητα “συμμετοχής ή συνεργασίας με επιχειρήσεις με παρεμφερείς σκοπούς” που αναφέρεται στο άρθρο 8 του καταστατικού της.

Είναι πιά καιρός να ενημερωθούν οι Γαλατσιώτες ότι ο Δήμος Γαλατσίου δεν διοικείται από το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”.

Είναι πιά καιρός να ενημερωθούν ότι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών επίκειται μέσα στην επόμενη τετραετία, με όχημα την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”.

Μία τέτοια ιδιωτικοποίηση θα φέρει την ανταποδοτική λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών, δηλαδή οι Δημοτικές υπηρεσίες θα ακριβύνουν! Δίπλα στο ξεπούλημα της Δημοτικής γης θα έρθει και το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών, εκτός βέβαια αν η απερχόμενη Δημοτική αρχή απέλθει οριστικά μετά τις επόμενες εκλογές, αν δηλαδή στείλουμε τον κ. Τούντα στο σπίτι του!

Α! Τι βλέπω; Υπάρχει εκεί και ένα δεντράκι που ξέφυγε από την ανάπλαση του κ. Τούντα! Φαίνεται θα είχε μέσον! Γιατί μόνο με μέσον βγάζει κανείς άκρη με τη σημερινή δημοτική αρχή. Είχα ακούσει βέβαια γιά την υπεροψία της εξουσίας, αλλά αν δεν παρακολουθήσεις Δημοτικό Συμβούλιο με τον κ. Τούντα, δεν έχεις δει τίποτα! Δεν κάνει βέβαια διακρίσεις, φέρεται σε όλους όσους διαφωνούν σε οτιδήποτε με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο. Γιά αυτό οι δικοί του Δημοτικοί Σύμβουλοι που τον ξέρουν κάθονται σαν γλάστρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μιλάνε! Παριστάνουν τις “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”.

Γιά μας όμως η γνώμη του πολίτη είναι το οξυγόνο που τρέφει την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς, οι Πολίτες σε Δράση, θέλουμε όχι μόνο να ακούμε, αλλά θέλουμε σε επίπεδο γειτονιάς να δώσουμε στη γειτονιά αποφασιστικές αρμοδιότητες, με τη δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων και με τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, γιά ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα της γειτονιάς.

Φτάνει πιά η αδιαφορία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης γιά τους πολίτες! Η αδιαφορία του κ. Τούντα γιά τους Γαλατσιώτες είναι ίδια με την αδιαφορία της κυβέρνησης γιά τους πολύτεκνους με τρία παιδιά, που έφαγαν ένα ωραίο δούλεμα προεκλογικά γιά να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα τώρα, είναι ίδια με την αδιαφορία της Υπουργού Παιδείας γιά τις τύχες χιλιάδων νέων, που στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση, είναι ίδια με την αδιαφορία και την αναισθησία των δύο μεγάλων κομμάτων γιά τον πολίτη παντού. Δείξτε τους ότι δεν τους έχετε ανάγκη, καταψηφίστε τους, ψηίστε γιά το Γαλάτσι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.