Οι πιό συχνές ερωτήσεις γιά την άσκηση II
Οι πιό συχνές ερωτήσεις γιά την άσκηση ΙΙ
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό Βιόραμα, Ιούλιος 2007.
Απαντώντας και σ’ αυτό το τεύχος στον κατάλογο των περισσότερων συχνών ερωτημάτων που τίθενται από τους περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, γίνεται προσπάθεια να λύσουμε όλες τις απορίες, σε σχέση με την άσκηση, ώστε να παροτρύνουμε όλους να ξεκινήσουν να ασκούνται το συντομότερον δυνατόν.
Πως ξεκινάω ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης;
Κατ’ αρχήν η πιό κρίσιμη στιγμή της άσκησης δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αποφασίζει και πάει να αθληθεί, αλλά η δεύτερη και τρίτη φορά. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκηθεί μιά φορά, όμως έχει αισθανθεί άμεσα τις επιπτώσεις, δηλαδή τον πόνο και την δυσκολία μυϊκής κίνησης, αυτό το οικείο «πιάσιμο» των μυών που νοιώθουμε μετά τη πρώτη φορά που το σώμα εκτίθεται σε κάποιο είδος αθλητικής επιβάρυνσης και που κάνει την άσκηση τη δεύτερη φορά σχεδόν αδύνατη ή επώδυνη. Το μυστικό είναι ένα: να ξεκινάει κανείς προοδευτικά αργά. Συνήθως οι άνδρες είναι εκείνοι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ενώ οι γυναίκες φαίνονται πιό προσεκτικές και αντιθέτως τις υποεκτιμούν. 5 λεπτά τζόγκιγκ ή περπάτημα είναι αρκετό για τη πρώτη μέρα και γενικά απαιτείται μείωση του χρόνου εάν τη δεύτερη φορά προκαλείται αίσθηση πόνου. Συνήθως πρέπει να παραμένει κανείς σταθερός για αρκετές φορές στην ένταση και στη διάρκεια που ξεκινάει, μέχρι να αισθανθεί ότι αυτό του είναι σχετικά εύκολο, ώστε μετά να μπορεί να προχωρήσει περισσότερο σε δυσκολότερο επίπεδο.
Πως μπορώ να βελτιώνομαι;
Η βελτίωση γίνεται με δύο τρόπους: είτε αυξάνοντας την ποσότητα (πχ τη χιλιομετρική απόσταση στο τζόκιγκ), είτε αυξάνοντας την ένταση (ταχύτητα). Οι άνθρωποι που πεζοπορούν ή κάνουν τζόκιγκ για λόγους υγείας δεν πρέπει να ασχολούνται με την ένταση αλλά μόνο με την χιλιομετρική αύξηση της απόστασης μέσα στην εβδομάδα ή το μήνα. Ακόμα και έτσι όμως θα φθάσουν σε ένα σημείο χωρίς περαιτέρω βελτίωση, οπότε ίσως τότε να χρησιμοποιούν το ρολόι τους για χρονομετρούν τον χρόνο που καλύπτουν την απόσταση. Το μυστικό είναι ότι δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να κάνει όσον το δυνατόν περισσότερη χρονικά άσκηση μέσα στη βδομάδα ή στο μήνα. Πολλές φορές προκύπτει κάποιος τραυματισμός επειδή οι άνθρωποι δεν ακούν τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους, όσον αφορά τις δυνάμεις τους και συνεχίζουν γιατί θεωρούν ότι ο πόνος ή η δυσφορία είναι καλό γιά τη βελτίωσή τους.
Θα πρέπει να ακολουθώ ειδική διατροφή όταν γυμνάζομαι;
Συχνά οι άνθρωποι όταν ξεκινούν να αθλούνται συστηματικά αλλάζουν και τον τρόπο διατροφής τους. Συνήθως προτιμούν να τρώνε λιγότερα λίπη και περισσότερους υδατάνθρακες, καθώς οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται πολύ γρήγορα και αποτελούν το πιό κατάλληλο καύσιμο για τις ανάγκες ενός οργανισμού που ασκείται τακτικά.
Θα πρέπει οι γυναίκες να γυμνάζονται διαφορετικά από τους άνδρες;
Η μόνη διαφορά που έχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες στην συστηματική άσκηση είναι ότι οι γυναίκες που ξεκινούν να γυμνάζονται συνήθως έχουν ασκηθεί πολύ λιγότερο από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, λόγω νοοτροπίας. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες αρχίζουν με χαμηλότερη φυσική κατάσταση και χρειάζονται να εκτελούν το πρόγραμμα σε χαμηλότερο ρυθμό, επομένως θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος, προκειμένου να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις ενός προγράμματος, απότι οι άνδρες. Είναι καλό δε να φορούν ειδικό στηθόδεμο για να προστατεύουν το στήθος τους ενώ μπορούν να ασκούνται χωρίς πρόβλημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εμμηνορρησίας, εφόσον παραμένουν στα όρια που αισθάνονται άνετα.
Είναι πράγματι η συστηματική άσκηση διασκέδαση;
Καθένας που αποφασίζει να ασκηθεί συστηματικά πρέπει να γνωρίζει ότι η άσκηση δεν είναι όλες τις στιγμές διασκέδαση, καθώς δεν έχουμε πάντα την ίδια διάθεση. Ομως εάν η άσκηση δεν αποτελεί πάντα διασκέδαση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της, αποτελεί όμως σίγουρα θετικό κίνητρο καλύτερης διάθεσης η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τακτικής συμμετοχής μας, γεγονός το οποίον μας κάνει αποτελεσματικότερους στο να αντιμετωπίσουμε το σωματικό ή ψυχικό stress της καθημερινότητας.