fbpx
Άρθρα

Οι Άριστοι με τους Άριστους…

Οι Άριστοι με τους Άριστους…

Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο “one Voice” 3.11.2022

Δεν θέλει κόπο αλλά…τρόπο. Και ο πρωθυπουργός μας έχει μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους! Ξεκινάμε από τον συγχωρεμένο τον πατέρα του, like father like son», ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο ζουμερά! Τι σου είναι τελικά το DNA!

Για την αποτυχία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση δεν έφταιγε αυτός αλλά οι «προδότες του κόμματος». Μπορεί να πάγωνε τους μισθούς, αλλά…. είχαμε «μηδέν συν μηδέν ίσον 14% αυξήσεις»! Αφήστε τα ρουσφέτια, που έκανε για να βολεύονται τα «δικά μας» παιδιά. Το δε δημόσιο χρέος ξεπέρασε, για πρώτη φορά στην εποχή του, το 100% του ΑΕΠ.

Ο Μητσοτάκης τζούνιορ κάνει τα αδύνατα δυνατά να ξεπεράσει τον πατέρα του. Λες και λαμβάνει μέρος σε αγώνες και ιδιαίτερα σε diamond leagues, που έχουν και χρηματικές απολαβές. Προκαλεί διχασμό στην κοινωνία, ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους ή στις εξωτερικές συνθήκες  μένοντας ο ίδιος πάντα στο απυρόβλητο ενώ εκτόξευσεσε το ελληνικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ. 

Ανάμεσα στα πολλά κοινά, προεξέχει το «ιδιαίτερο» μάθημα των υποκλοπών, που του δίδαξε ο πατέρας του με μεγάλη επιτυχία. Οι μεγαλύτεροι φυσικά θυμούνται το σκάνδαλο Τόμπρα, αλλά και την περίοδο 1988-90 με τον περιβόητο Χρήστο Μαυρίκη, υπάλληλο του ΟΤΕ, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκτελούσε υποκλοπές κατά πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων 100 τηλεφώνων, που ανήκαν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταφέρει η ΝΔ να κυβερνήσει! Με αυτόν τον τρόπο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε  υποκλέψει όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που επρόκειτο να εξαγγείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Βουλή, ώστε να το εξαγγείλει πρώτος ο ίδιος! 

Βέβαια από το μακρυνό 1988, η κατάσταση έχει πολύ βελτιωθεί σήμερα  με την ψηφιακή τεχνολογία ενώ τότε έπρεπε να βάλεις τον κοριό στο ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ για να παρακολουθείς. Τώρα το Predator κάνει εξαιρετικά και απαίδευτα τη δουλειά, εννοείται φυσικά με τη βοήθεια έμπιστων ανθρώπων. 

Ποιοι είναι αυτοί οι έμπιστοι άνθρωποι; Ο ανιψιός Δημητριάδης και ο «δικός μας» Κοντολέων. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αλλάξει τον νόμο, ώστε η θέση του Διοικητή της ΕΥΠ να πάει στο «άριστο» δικό μας παιδί, πρώην διευθυντικό στέλεχος εταιρίας security. Ο «εθνικός μας κοριός» έπρεπε να δείξει έργο στον «προστάτη» του. Κρυφά χωρίς να ξέρει τίποτα περί του «φόνου» ο πρωθυπουργός και με δική του «μόνο» πρωτοβουλία, παρακολουθούσε τουλάχιστον τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κουκάκη και τον κ. Σπίρτζη, γιατί οσονούπω ακούγονται κι άλλοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΝΕΑ και ΒΗΜΑ, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί υπουργοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι! Λέτε να ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας; 

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα οι περισσότερες φέρουν την υπογραφή πατέρα Μητσοτάκη με πρώτη τη σκανδαλώδη πώληση της ιστορικής βιομηχανίας τσιμέντου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τη  μετοχοποίηση του ΟΤΕ, αλλά και  τραπεζών, τη μετατροπή των  ΔΕΚΟ σε Α.Ε., τη ιδιωτικοποίηση τα ΚΤΕΛ που πετάχθηκαν στο δρόμο 7.500 άνθρωποι και τόσες άλλες! 

Ο Μητσοτάκης τζούνιορ φαίνεται ότι είναι πολύ συνεπής απέναντι στα έργα και τις ημέρες του πατέρα του. Οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υποδομών βρίσκονται στον πυρήμα  του προγράμματος του, με προμετωπίδα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όλα  αυτά την ώρα που οι ενεργειακοί κολοσσοί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως η γαλλική EDF, η γερμανική Uniper, αλλά και άλλες εταιρείες ενέργειας, κρατικοποιούνται για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Για να συνεχίζεται όμως η παράδοση των Αρίστων, πρέπει οι «άριστοι» να περιβάλλονται πάντα από «άριστους». Ο πρώτος «άριστος» σ’ αυτή την εκλεκτή λίστα είναι ο κ. Πέτσας. Με τη λίστα του και με τα λεφτά, που «μπούκωσε» τα ΜΜΕ, κατάφερε οι όποιες «στραβές» της κυβέρνησης των «αρίστων» να αποσιωπώνται.  Φαίνεται ότι το χτένισμα, η απόκρυψη, η ωραιοποίηση των γεγονότων έχουν μία «ταρίφα», η οποία όμως οδήγησε την ενημέρωση της χώρας μας στην θέση 108 της παγκόσμιας κατάταξης!  

Πιο «άριστος» όμως από τον «άριστο» Πέτσα αποδείχθηκε ο κουμπάρος του ο φιλεύσπλαχνος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης που έχει τρεις εξωχώριες εταιρείες, παρόλο που απαγορεύεται εκ του Νόμου, πλούτιζε από τα «κόκκινα» δάνεια που τα αγόραζε στο 1/15 της αξίας τους και παρείχε παράνομα νομικές συμβουλές στα ΕΛΤΑ αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ. Όλα αυτά εν γνώσει της ΝΔ, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος. Φαίνεται ότι μόνο ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα, όπως ακριβώς στις παρακολουθήσεις, αλλιώς σίγουρα δεν θα το επέτρεπε!  Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν θεωρούσε τον Ανδρέα Πάτση «άριστο» το 2015, που και τότε ο Πάτσης επεδίωκε να πολιτευτεί. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης τον δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες, γιατί όντας ο ίδιος «άριστος» θέλει τους «άριστους» δίπλα του, αρκεί βέβαια να μην μαθαίνονται οι «αριστείες» τους! 

Μετά τα Γρεβενά κατηφορίζουμε στην Μαγνησία για έναν έτερο «άριστο» βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, τον Κώστα Μαραβέγια. Με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ εξασφάλισε 4,2 εκατομμύρια από τον Αναπτυξιακό νόμο για δύο επενδυτικά προγράμματα! Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε αλλά δεν εκταμιεύθηκαν τα χρήματα, καθώς έπρεπε και αυτός να βάλει κάποιο χρηματικό ποσοστό για την επένδυση. Αλήθεια πώς εγκρίθηκαν αυτά τα 4,2 εκατομμύρια με κατατεθημένο κεφάλαιο μόλις 5000 ευρώ, χωρίς ο κ. Μαραβέγιας να έχει ήδη το ποσόν, που έπρεπε να διαθέτει για την επένδυση; Μήπως, λόγω γνωριμιών… θεωρούσε ότι θα έπαιρνε αντίστοιχο δάνειο; Έτσι, γίνονται όλοι επιχειρηματίες!   

Και ως γυναίκα, δεν μπορώ να αφήσω παραπονεμένες κάποιες «άριστες» γυναίκες της κυβέρνησης. Δειγματοληπτικά ξεκινάω από την κ. Σοφία Νικολάου την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, που έκανε ουκ ολίγες απευθείας αναθέσεις, χωρίς ουδεμία εγκυρότητα αξιοπιστίας των προσφερόμενων υπηρεσιών!

Για παράδειγμα, έδωσε 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία, η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά μόλις μία μέρα μετά την ανάθεση, καταχωρήθηκε η  ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης! Έδωσε 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήθηκε μία μέρα πριν την κατάθεση προσφοράς και ανάληψης προμήθειας του ελληνικού δημοσίου! Έδωσε 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50 ευρώ, όταν το ίδιο προϊόν το προμηθεύονταν αλλού, με 8,85 ευρώ!». 

Η έτερη άριστη είναι η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της «People for Business», που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να προσλαμβάνουν  συμβούλους οι δημόσιοι φορείς (ΕΡΤ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΤΑ). Μόνο από αυτούς  πήρε 400.000 ευρώ, τσάμπα πράγμα και φυσικά επειδή έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της, ο κ. Γεραπετρίτης είπε να την διορίσει σε Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050». Τώρα τι ακριβώς θα κάνει αυτή η «Ελλάδα 2050» είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δεν ξέρουμε. Ελπίζω να φύγουν γρήγορα για να μην το μάθουμε ποτέ!

Θα μπορούσα να πω πολλά. Όμως ένα είναι βέβαιο, ότι οι «άριστοι» κοστίζουν οικονομικά, ψυχολογικά και ηθικά στον ελληνικό λαό. Ακολουθώντας τον πατέρα του, ο «ταλαντούχος» υιός Μητσοτάκης μάζεψε δίπλα του  «άριστους»,  με την «αριστεία» τους βέβαια να αφορά μόνο τα οφέλη προς τον εαυτό τους. 

Η Ελλάδα της «αρπαχτής», των 7.5 δις αναθέσεων από τους «Άριστους» στο καθεστώς του «Άριστου» υιού Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα! Αλλά όπως έλεγε ο Πρόεδρος Λίνκολν, «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Οι κάλπες κοντοζυγώνουν…

Ελένη Αυλωνίτου                                                                                                                                   

Πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ