fbpx
Άρθρα

Να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας

Να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας

Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στη KONTRANEWS  21.8.2022

 

Καβάλα στο άλογο εμφανιζόταν ο Κυριάκος μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Πανίσχυρος, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ να τον υποστηρίζουν σκανδαλωδώς, όπως κι ενός ευρύτερου κύκλου επιχειρηματιών, κανείς δεν αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία του! 

 

Αλλά ποτέ δεν ξέρεις Κυριάκο τι σου ξημερώνει όταν εσύ κάνεις σχέδια, αλλά «άτιμα» γεγονότα ξεσπούν ξαφνικά γύρω σου.. Ειδικά όταν σκάνε σε δημόσια θέα, μέσω της ΕΥΠ που ελέγχεις προσωπικά, η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που ελέγχει θέματα διαφθοράς και του Νίκου Ανδρουλάκη, πρόεδρο του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 

 

Όταν λοιπόν το αίτιο της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί νομίμως, λογικά καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι η γνώση προσωπικών στοιχείων του πολιτικού αντιπάλου, δίνει την δυνατότητα να  καταστεί εκβιάσιμος σε σύναψη πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ποινικές ευθύνες είναι εμφανείς, καθώς η παραβίαση προσωπικών δεδομένων πολιτών αγγίζει το πυρήνα του κράτους δικαίου και παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.

 

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφύγει στο… δεν ήξερα δεν γνώριζα…, αφού, όπως εξήγησε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν ένας πρωθυπουργός διατάζει την παρακολούθηση πολιτικών του αντιπάλων δεν το κάνει ποτέ με γραπτή εντολή και συνεπώς δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όμως «η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία, είναι εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική», όπως διευκρινίζει  ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους».

 

Προφανώς λοιπόν έρχεται η ώρα των αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι άμεσες εκλογές είναι μία λύση όπως αναφέρει ο Αλέξης Παπαχελάς στη φιλοκυβερνητική Καθημερινή.  

 

Μέχρι στιγμής πάντως δεν ιδρώνει του αυτί του «εν αφασία» Πρωθυπουργού, αν κρίνουμε από τη βαθυστόχαστη δήλωσή του το 15Αύγουστο. «Με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα της ευημερίας, αυτοπεποίθησης και κοινωνικής συνοχής…”. Αν και είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Α’ πληθυντικό πρόσωπο, κάνοντάς μας συνοδοιπόρους στο όραμά του, γιατί συνήθως μιλάει στο Α’ ενικό, εμείς απαντάμε ότι με, ή χωρίς πίστη, δεν θα μείνουμε πιστοί στο όραμά της παραβίασης του Συντάγματος που έχει διαπράξει.  Αντιθέτως, θα παραμείνουμε πιστοί στο Σύνταγμα της χώρας και στο ακροτελεύτιο άρθρο του, που καλεί όλους τους Έλληνες με σεβασμό στο Σύνταγμα και τον νόμο και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία να υπερασπιστούμε την εφαρμογή του! 

 

Αυτό υπαγορεύει ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναζητήσει και θα αποδώσει ποινικές ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.. Επειδή δε, ο Κυριάκος διαβλέπει ως μέγα ζητούμενο την ενότητα στη χώρα, ας φροντίσει λοιπόν μια φορά στη ζωή του να πράξει τα δέοντα… γιατί μόνο αυτός διχάζει…

 

Η παραίτησή του αποτελεί τη μόνη θεσμικά αξιοπρεπή, αλλά και επωφελή για τη χώρα λύση, αναλαμβάνοντας έστω έμμεσα την πολιτική ευθύνη, γιατί υποκλοπές χωρίς νόμιμη αιτιολόγηση, αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος, την οποία διέπραξε ο ίδιος με το επιτελικό του κράτος, που  προσωπικά δημιούργησε!

 

Δεν αξίζει στη χώρα μας να γίνεται διεθνώς ρεζίλι και να παρουσιάζεται με καθεστώς παρόμοιο με τη χούντα των συνταγματαρχών! Εμείς είμαστε με την Ελλάδα της Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της Αλληλεγγύης και όχι με τα ακροδεξιά παρακολουθήματα και τις ακροδεξιές αντιλήψεις και εμμονές του Κυριάκου Μητσοτάκη!

 

Ελένη Αυλωνίτου                                                                                                                                   

Πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ