Μετρό
Μετρό
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό “G-magazine“, Δεκέμβριος 2014
Ο μετροπόντικας έρχεται και στο Γαλάτσι, αλλά έρχεται σιγά-σιγά, χωρίς βιασύνη. Θα μπορούσαν να τον είχαν ονομάσει και μετρο-σαλιγκάρι δηλαδή. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη αναγγελία της γραμμής 4 του μετρό, που θα καλύπτει και το Γαλάτσι, ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού. Εχουν όμως ανακοινωθεί ήδη οι λεπτομέρειες της χωροθέτησης των σταθμών του μετρό στο Γαλάτσι και από την χωροθέτηση αυτή προκύπτουν μερικά πολύ σημαντικά συμπεράσματα γιά το μέλλον της πόλης.
Η γραμμή του μετρό αλλά και οι σταθμοί του αποτελούν “βαριά” έργα. Στοιχίζουν πολύ ακριβά, η κατασκευή τους θέλει πολύ χρόνο και από τη στιγμή που θα κατασκευαστούν, δεν μετακινούνται. Τη στάση του λεωφορείου μπορείς να την πας λίγο πιό πάνω, αλλά ο σταθμός του μετρό από τη στιγμή που θα σκαφτεί δεν πάει πουθενά. Οχι μόνο δεν μετακινείται, αλλά επηρεάζει καθοριστικά κάθε τι που τον περιβάλλει. Η ζωή των ανθρώπων προσαρμόζεται στη στάση του μετρό, όπως προσαρμόζονται τα μαγαζιά και τα γραφεία, οι χρήσεις γής και οι τιμές, η κυκλοφορία των οχημάτων και τα πάρκινγκ, οι γραμμές των λεωφορείων και όλη η ζωή της πόλης. Ετσι η χωροθέτηση των σταθμών της γραμμής 4 του μετρό καθορίζει το μέλλον του Γαλατσίου γιά τον επόμενο αιώνα.
Μέχρι τώρα αυτό το ρόλο στο Γαλάτσι τον έπαιζαν τα τουρκοβούνια. Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική μεριά του βουνού, όποτε όπως τα νερά της βροχής, έτσι και οι δραστηριότητες των ανθρώπων κυλούσαν φυσιολογικά προς τα Πατήσια. Μπορεί το Ψυχικό να είναι δίπλα, λειτουργικά όμως βρίσκεται σε άλλο πλανήτη. Τώρα όμως το μετρό αλλάζει υπόγεια τη λειτουργία της πόλης και η αλλαγή αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.
Καταρχάς το μετρό ακολουθεί τον άξονα Βεΐκου – Αγίας Γλυκερίας, καθορίζοντάς τον πιά αμετακίνητα ως βασικό άξονα της πόλης. Οι δύο σταθμοί που προβλέπονται στα Γαλάτσι, στο παλιό τέρμα και στη πλατεία Σύρου, γίνονται ανέκκλητα το κύριο και το δευτερεύον κέντρο πόλης. Τα περί στάσης μετρό στο Παλαί διαψεύδονται, ξεφουσκώνοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια διάφορων μεγαλοεργολάβων. Δυστυχώς με βάση τα μέχρι τώρα σχέδια, ο σταθμός που είχε προβλεφθεί στα όρια Γαλατσίου – Αθήνας, στη συμβολή της Αγίας Γλυκερίας με τον οδό Πάρνηθος, επίσης παραλείπεται, δυσκολεύοντας τη ζωή των περιοίκων.
Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το μετρό, το Γαλάτσι θα γειτονεύει πρακτικά και λειτουργικά με τη Κυψέλη, τα δικαστήρια, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το κέντρο της Αθήνας. Η Ακαδημίας θα απέχει από το Γαλάτσι περίπου 10 λεπτά με το μετρό. Ετσι το Γαλάστι παύει να είναι μία απομακρυσμένη συνοικία της Αθήνας και έρχεται δίπλα στο κέντρο. Αυτό θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη στο Γαλάτσι καινούργιων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η αγορά του Γαλατσίου δεν θα είναι πιά μόνο τοπική, θα αποκτήσει ευρύτερη εμβέλεια. Το Γαλάτσι δεν θα στεγάζει πιά μόνο τα γραφεία των τοπικών γιατρών και εργολάβων, αλλά θα αποκτήσει σημασία και γιά άλλα επαγγέλματα.
Το μετρό δίνει ακόμα τη δυνατότητα να κατασκευαστεί επιτέλους στο Γαλάτσι ένα κανονικό κέντρο πόλης, με την απαλλοτρίωση από την Αττικό Μετρό οικοπέδου στο παλιό τέρμα γιά τη κατασκευή του σταθμού. Βέβαια δεν θα προσφέρει η Αττικό Μετρό ολόκληρη την απαιτούμενη έκταση γιά ένα σωστό κέντρο πόλης, μπορεί να καλύψει όμως ένα σημαντικό μέρος της σχετικής δαπάνης. Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά πως θέλουμε να διαμορφωθεί το κέντρο πόλης στο παλιό τέρμα, χωρίς φαραωνικές υπερβολές, γιατί είναι μιά μεγάλη ευκαιρία γιά το Γαλάτσι που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας
