fbpx

Μεταμνημονιακή εποχή

Sep 19, 2019

Μεταμνημονιακή εποχή

Άρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 14.7.2019

Εχουμε πλέον αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας με τον αποδεδειγμένο θεσμικό τρόπο, όπως αρμόζει στη Δημοκρατία μας όταν έχουμε εναλλαγή κομμάτων στη κυβέρνηση της χώρας και όχι όπως συνέβη το 2015 με απαξιωτικό τρόπο παράδοσης, ή μάλλον χωρίς καν παράδοση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα έξω από μνημόνια, με δέκα μονάδες κάτω την ανεργία από το σημείο που τη βρήκε, με ρυθμισμένο το χρέος της, με τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού που είχε ποτέ η χώρα, με 35 δισ. στα δημόσια ταμεία της και με πολλές και ισχυρότατες παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας.

Η σταθερή πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δήθεν καμένη γη που παραλαμβάνει η ΝΔ, ώστε να δικαιολογήσει πολιτικές ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, είτε αυτό αφορά την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου, είτε μειώσεις συντάξεων κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει υπεύθυνη, μαχητική, προγραμματική αντιπολίτευση υπερασπιζόμενος τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και όλες τις λαϊκές κατακτήσεις, αποτελώντας κυριολεκτικά το ανάχωμα σε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική εκ μέρους της ΝΔ, όπως άλλωστε μας έχει η ίδια προϊδεάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Από τη ΝΔ ξεκίνησαν ήδη κάποιες διαψεύσεις όσον αφορά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με ένα σχετικά μεγάλο κυβερνητικό σχήμα, σε αντίθεση με το μικρό και ευέλικτο σχήμα που υποσχόταν ενώ ακούσθηκαν ήδη υπαινιγμοί για κάποιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μάλλον το μέλλον προβλέπεται θερμό, είδομεν!

Το πλέον σημαντικό όμως στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί το εντυπωσιακό εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ 31.5%, 8 μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ένα λυσσαλέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όχι μόνο από τη πλειοψηφία όλων σχεδόν των ΜΜΕ, αλλά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Ειδικά το ΚΙΝΑΛ έθεσε ως στρατηγική του θέση την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως αποτελεί τεράστια αντίφαση να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το χαλί να έρθει η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας και την ίδια στιγμή να πετροβολάνε απέξω. Δεν μπορείς να θέτεις την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική σου θέση, να λες ότι θα στηρίξεις με ψήφο ανοχής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να λες ότι θα συμπράξεις μαζί του για την κατάργηση της απλής αναλογικής και την ίδια στιγμή να κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε τη ΝΔ στη κυβέρνηση, όταν μάλιστα εσύ έχεις κυβερνήσει μαζί της στο παρελθόν. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Είναι γεγονός ότι το απρόσμενο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ηττήθηκε στρατηγικά, αλλά αντίθετα εδραιώθηκε πλέον ως ο κύριος εκφραστής των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού πόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό αυτό πραγματικά έδειξε ότι είναι το κόμμα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που καλύπτει όλο το χώρο της Κεντροαριστεράς και ως κόμμα εξουσίας είναι πολυσυλλεκτικό και απευθύνεται προς όλους που υιοθετούν τις προγραμματικές του αρχές. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του λαού μας, η παράταξη που στάθηκε στα δύσκολα, η παράταξη που ήρθε στα πολιτικά πράγματα της χώρας για να μείνει.

Αποτελεί όμως ιδιαίτερο ενδεικτικό γεγονός το ενδιαφέρον της ΝΔ για τον Αλέξη Τσίπρα. Ηδη στελέχη της ΝΔ άρχισαν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι αυτοί, ως δημοκρατικό κόμμα που είναι, όταν χάνουν στις εκλογές αλλάζουν αρχηγό ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σοβιετικού τύπου κόμμα κατά την «μπαρουφολογία» τους, τι θα κάνει; Θα παραιτηθεί ο Τσίπρας; Ανησυχούν γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μέλλον στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ιδίως όταν συνειδητοποιούν ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την ευθύνη επάνω του μέσα σ’ ένα μήνα ανέβασε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες πάνω! Πως να μην ανησυχούν λοιπόν όταν συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και εφάρμοσε μνημόνιο έχασε μόνο 4 μονάδες από το ποσοστό του, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφθασαν τα ποσοστά τους μετά από μνημόνια σε 6% και 19% αντίστοιχα!

Έχουν δίκιο λοιπόν να ανησυχούν ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με την αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του και το δικό του πλέον πρόγραμμα, όχι αυτό των δανειστών που αναγκάστηκε να εφαρμόσει και η διαφορά υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που εκπροσωπεί θα είναι τότε συντριπτική.

Ελένη Αυλωνίτου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας