Κυβερνητικό Real Estate
Κυβερνητικό Real Estate
Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στη Κυριακάτικη KONTRANEWS 25.12.2022
Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να μιλά περί «ανάπτυξης και έκρηξης των επενδύσεων», αναρωτήθηκα για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, που αντί για ουσιαστικές επενδύσεις στη βιομηχανία, αγροδιατροφή ή μεταποίηση, που αυξάνουν την εγχώρια παραγόμενη αξία και αφήνουν κοινωνικό αποτύπωμα, παρατηρούμε μία υπεραντιπροσώπευση επενδύσεων στις κατασκευές, real estate και τουρισμό!
Ειδικά όταν αυτές οι πολιτικές επιλογές γίνονται με την λεηλασία εισφορών εργαζομένων και με πραγματικό «γιουρούσι» σε κρατική ακίνητη περιουσία, ταγμένης να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες εργαζομένων δικαιούχων, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ιδρύθηκε το 1954 για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων στη χώρα μας. Οι δικαιούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια έπαιρναν, είτε διαμέρισμα, είτε άτοκο δάνειο προς αγορά κατοικίας ή επισκευής της. Σε όσους έπαιρναν διαμέρισμα μεταβιβαζόταν η οριζόντια ιδιοκτησία, με τον ΟΕΚ να κρατάει την κυριότητα στο οικόπεδο και τους κοινόχρηστους χώρους.
Το 2012 ο ΟΕΚ μαζί με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ και εν συνεχεία, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποβαθμίστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Παρόλα αυτά, μέχρι το 2021 οι εργαζόμενοι συνέχισαν να καταβάλλουν εισφορές, χωρίς όμως ανταπόδοση, αφού κανένα στεγαστικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε μετά το 2011. Οι εισφορές αυτές ανέρχονται σε 1.5 δις, ευρώ, όπου μαζί με τις εισπράξεις από δόσεις χορηγηθέντων δανείων και το ετήσιο κέρδος από τόκους των αποταμιευμένων αποθεματικών, φθάνουν τα 2 δις ευρώ, κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό στη Τράπεζα Ελλάδος.
Τα αποθεματικά αυτά συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων δικαιούχων, καθώς οι ίδιοι συνέφεραν στο 100% των κεφαλαίων τους. Η Νέα Δημοκρατία με το νόμο 4921/2022 έβαλε ταφόπλακα στις ανάγκες αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ να τα διαχειρίζεται και για άλλους σκοπούς, ακόμη και να μισθώνει ακίνητα (δομημένα και αδόμητα) σε ιδιώτες. Μιλάμε δηλαδή για λεηλασία των αποθεματικών και της περιουσίας των εργαζομένων, μακριά από τους αρχικούς σκοπούς της νομοθετικής ίδρυσης του ΟΕΚ.
Φυσικά η κυβέρνηση δεν θα άφηνε αναξιοποίητη και τη τεράστια ακίνητη περιουσία του σε οικόπεδα, γραφεία και καταστήματα. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ήρθε να δώσει νέο εμπράγματο δικαίωμα στα ακίνητα, με ανακατανομή των ποσοστών συνιδιοκτησίας, που πρακτικά σημαίνει παραχώρησή τους με αντιπαροχή σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για να κτίσουν, με αντάλλαγμα να κρατάνε το 50% για εμπορική αξιοποίηση.
Μια μεγάλη «αρπαχτή» ετοιμάζεται κάτω από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, «Το σπίτι μου», όπου κρατική γη και αποθεματικά εργαζομένων δωρίζονται σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα για να βγάλουν κι αυτοί το κατιτίς τους, ώστε να μην μείνουν πίσω από τη κερδοφορία ενεργειακών παρόχων, τραπεζικών στελεχών κλπ.
Παρομοίως, με νόμο Χατζηδάκη βάζουν χέρι στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπου τα αποθεματικά του δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους μετόχους, χωρίς ποτέ το κράτος να βάλει χρήματα. Τα αποθεματικά του μαζί με 11 «φιλέτα» ακίνητά του στο κέντρο της Αθήνας δίνονται στη διαχείριση δύο εταιρειών και θεσπίζεται θέση Διοικητή με μισθό «golden boy», που θα αποφασίζει για τα πάντα. Δηλαδή έφτιαξαν οι μέτοχοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μία περιουσία, που το κράτος τώρα αποφασίζει να την διαχειριστεί αυτό, γιατί ξέρει… καλύτερα…
Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει, γιατί έχει ακόμη «δουλίτσες» να τακτοποιήσει, είτε παρέχοντας real estate υπηρεσίες, είτε διαχειριζόμενη ζεστό χρήμα, σε βάρος δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων. Ας τρέξουμε κι εμείς, όταν έρθει η ώρα της κάλπης για να ανταποδώσουμε τη φροντίδα της…
Χρέος μας να μην λείψει κανείς..
Καλές γιορτές!
Ελένη Αυλωνίτου
Πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

