fbpx
Ομιλίες

Κεντρική ομιλία στο Εκλογικό Κέντρο της Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, 12 Οκτωβρίου 2006

Κεντρική ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στο Εκλογικό Κέντρο της Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, Βεΐκου 9-11, στις 12 Οκτωβρίου 2006

 

Φίλες και φίλοι Γαλατσιώτες,

Κάθε τέσσερα χρόνια, γιά μία μέρα, από το πρωΐ ως το βράδυ, γινόμαστε όλοι ο “κυρίαρχος λαός”. Ετσι μας προσφωνούν Δημαρχαίοι, Νομαρχαίοι και Υπερνομαρχαίοι. Ετσι θέλουν να πιστέψουμε ότι μας βλέπουν Υπουργοί τωρινοί και προηγούμενοι. Ετσι μας αναφέρουν ακόμα ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιά μία μέρα. Μετά ακολουθούν 1460 μέρες που είναι, πως να το κάνουμε, κάπως διαφορετικές. Εκεί κυρίαρχοι είναι αυτοί, οι Δημαρχαίοι, Νομαρχαίοι, Υπερνομαρχαίοι, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Πρωθυπουργοί – αλλά κυρίως, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Μετά τη μέρα των εκλογών, δεν μιλάνε πιά οι Υπουργοί γιά τον “κυρίαρχο λαό”, αλλά γιά του κυρίαρχους Πραίτωρες της πόλης με τις σιδερογροθιές, που τους δέρνουν – άκουσον άκουσον – οι φοιτήτριες!

Μετά τη μέρα των εκλογών, δεν συνδιαλέγονται πιά οι Υπουργοί με την εκπαιδευτική κοινότητα, προς τι άλλωστε, αυτή τη δουλειά τη κάνουν οι Πραίτωρες!

Μετά τη μέρα των εκλογών, δεν θυμάται πιά ο Πρωθυπουργός τι έταζε προεκλογικά, και αν του το θυμίσεις, σου λέει το πολύ-πολύ ένα “κάναμε λάθος”. Οχι κύριε Πρωθυπουργέ, δεν κάνατε εσείς λάθος, λάθος έκαναν αυτοί που σας ψήφισαν, που τώρα πιά το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Τι να έκαναν βέβαια οι άνθρωποι που τον ψήφισαν, όταν είναι γιά χρόνια εγκλωβισμένοι στα διλήμματα του δικομματισμού και από την άλλη μεριά βλέπουν έναν αρχηγό Σοσιαλιστικού υποτίθεται κόμματος που αγκαλιάζει εκείνους που έδιωξε η Δεξιά γιατί τους έβρισκε υπερβολικά Δεξιούς!

Οπότε σήμερα στο Γαλάτσι, τώρα που πλησιάζει πάλι η μεγάλη μέρα του “κυρίαρχου λαού”, μας έρχονται οι γνωστοί Δημαρχαίοι, Νομαρχαίοι, Υπερνομαρχαίοι, Υπουργοί, Υφυπουργοί νυν και πρώην, γιά να μοιράσουν εθιμικά τις χάντρες στους ιθαγενείς. Αφού γιά χάντρες πρόκειται, το βασικό ερώτημα έγκειται στο χρώμα – ο κυρίαρχος λαός θέλει τις χάντρες του Μπλέ ή μήπως τις θέλει Πράσινες; Τους καταλαβαίνω όμως τους ανθρώπους, τι άλλο να πουν;

Τι να πει ο Τούντας, γιατί να τον ψηφίσουμε; Γιά να ολοκληρώσει το έργο που έκανε στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια; Δηλαδή γιά να κτίσει όποιον ελεύθερο χώρο δεν πρόλαβε να κτίσει; Γιά να κόψει όσα δέντρα δεν πρόλαβε να κόψει, αν δεν έχουν καεί στο μεταξύ από τις καλοκιρινές φωτιές; Γιά να φροντίσει να μην παρακωλύσει ο Δήμος το εμπορικό κέντρο που θέλει να φτιάξει ο Χαραγκιώνης στο Παλαί, όπως δεν το παρακώλυσε καθόλου ως τώρα; Γιά να φροντίσει να αποχαρακτηριστούν όλοι οι δασικοί χώροι στη πόλη, όπως έγινε στου Λεβεντάκη; Γιά να βοηθήσει να κτιστεί όλος ο λόφος του Αγίου Σπυρίδωνα; Γιά να καταργήσει την πλατεία Ηνιόχου; Γιά να αυξήσει και άλλο τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς;

Τι να πει, γιατί να τον ψηφίσουμε; Μήπως γιατί έφερε το ΙΚΑ σε σημείο προσιτό στους Γαλατσιώτες, στο κτήριο του Δημαρχείου; Οκτώβρη μήνα έχουμε και με τα λεγόμενα του κ. Τούντα το ΙΚΑ θα ήταν ήδη τον Οκτώβρη στο Δημαρχείο. Μήπως το είδατε εσείς εκεί; Ούτε και θα το δείτε!

Τώρα περίπου ήταν να εγκαινιαστεί και το πολιτιστικό κέντρο στο Καμίνι – περάστε απέξω, θα δείτε μία ωραία ταμπέλα, δεν θα δείτε όμως ούτε έναν άνθρωπο να δουλεύει στο έργο.

Τι να πει λοιπόν ο κ. Τούντας; Στη θέση που βρίσκεται, δεν μπορεί να πει τίποτα άλλο. Στη θέση που βρίσκεται, ότι και να πει πιά, ποιός τον πιστεύει. Οι εν ενεργεία Δήμαρχοι κρίνονται από τις πράξεις τους – οι πράξεις του κ. Τούντα κρίνονται και απορρίπτονται από τους Γαλατσιώτες.

Δεν είναι όμως καλύτερη και η θέση του Κυριάκου Τσίρου. Ανεξάρτητος ο γιατρός. Τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία βέβαια, αλλά κατά τα άλλα είναι απόλυτα ανεξάρτητος. Τυχαία βέβαια ξέχασε να αναφέρει στο πρόγραμμά του οτιδήποτε γιά το Παλαί, γιά το μεγαλύτερο θέμα που καίει το Γαλάτσι. Αχ γιατρέ, μπορεί να είσαι καλός άνθρωπος, αλλά θα σε φάνε οι κακές παρέες. Ετσι τζάμπα νόμιζες πως θα σε στήριζε ο Αλογοσκούφης; Οχι μόνο γη και ύδωρ θα δώσεις, 60.000 Γαλατσιώτες δεμένους χειροπόδαρα θα πρέπει να παραδώσεις στη Ρηγίλλης, γιά να ξεπληρώσεις τη στήριξη που σου δίνουνε! Τότε όμως τι να σε κάνουμε στο γραφείο του Δημάρχου γιατρέ; Ακόμα και αν έβγαινες, δεν θα καθόσουν στη καρέκλα του Δημάρχου γιά μας, γιά τον Αλογοσκούφη θα καθόσουν.

Κατά τους επικεφαλής και κατά τις εξαρτήσεις τους συγκροτήθηκαν και οι δημοτικοί συνδυασμοί τους. Ανέκδοτο γίνανε αρκετοί δημοτικοί παράγοντες στο Γαλάτσι με το πήγαινε-έλα ανάμεσα στους διάφορους δημοτικούς συνδυασμούς του δικομματισμού, ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς που κατεβαίνουν τελικά στις εκλογές, αλλά και ανάμεσα σε εκείνους τους συνδυασμούς που λειτούργησαν ως εφήμερα εφαλτήρια των φιλοδοξιών κάποιων δημοτικών παραγόντων. Φαινομενικά τουλάχιστον, ο καλύτερος τρόπος γιά να μετάσχει κανείς στο δημοτικό ψηφοδέλτιο κάποιου στο Γαλάτσι, είναι να τον έχει φτύσει χοντρά στο αμέσως προηγούμενο διάστημα!

Συγκοινωνούντα δοχεία γίνανε όλοι, γιά να καταλήξουν στο τέλος όλοι μαζί να πλατσουρίζουν χαρούμενα μέσα στο μεγάλο καζάνι της δημοτικής εξουσίας και των απολαβών της. Αναρωτιέσαι όμως, δεν πιστεύουν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι, πως καταφέρνουν να μεταπηδούν από τον ένα χώρο στον άλλο με τόση άνεση;

Δυστυχώς η απάντηση είναι αρκετά απλή! Πολλοί δημοτικοί παράγοντες κατάλαβαν από την πείρα τους αυτό που εμείς πολλές φορές διακηρύξαμε, ότι δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και ότι δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους Δημοτικούς συνδυασμούς που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Οσοι Δημοτικοί παράγοντες δεν ενοχλήθηκαν από αυτή τη διαπίστωση, ένοιωσαν ελεύθεροι να κάνουν παιχνίδι με όλους τους συνδυασμούς του δικομματισμού. Κάποιοι άλλοι δημοτικοί παράγοντες, που πιστεύουν ακόμα κάτι και που μπορούν ακόμα να νοιώσουν το αίσθημα της ντροπής, προτίμησαν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, είτε απέχοντας, είτε μετέχοντας στον συνδυασμό μας.

Πράγματι φίλε Μανώλη, η Ελπίδα έχει δυο πανέμορφα παιδιά, την Ντροπή και το Θάρρος. Λίγοι όμως από τους ανθρώπους που έχουν βουτηχτεί στα Δημοτικά πράγματα του Γαλατσίου έχουν τη ντροπή, και λιγότεροι ακόμα έχουν το θάρρος. Αλλά αυτοί που το έχουν φτάνουν γιά να μείνει ζωντανή η Ελπίδα του Γαλατσιώτικου λαού, γιά μία Δημοτική αρχή που θα δουλεύει γιά τους Γαλατσιώτες, και όχι γιά τους γκρίζους Υπουργούς του δικομματισμού και τους πολύχρωμους εργολάβους της αρπαχτής!

Φίλες και Φίλοι, εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, νοιώσαμε τη ντροπή γιά τα πράγματα που βλέπαμε και έχουμε το θάρρος να κινηθούμε δυναμικά γιά να τα αλλάξουμε. Συγκροτηθήκαμε από αριστερές πολιτικές δυνάμεις, τον Συνασπισμό, την ΚΟΕ, την ΑΚΟΑ και από ανεξάρτητους Αριστερούς Γαλατσιώτες. Δεν μείναμε όμως μονάχα εκεί, παραμείναμε ανοικτοί σε όλους τους Γαλατσιώτες που νοιάζονται γιά την πόλη τους, σε όλους τους Γαλατσιώτες που έχουν κινηματική δράση στο Γαλάτσι, μα γιά το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους, μα γιά την κοινωνική ισότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μα γιά μία δημοκρατική παιδεία προσιτή σε όλους, μα γιά τα δικαιώματα της γυναίκας, μα γιά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Είμαστε ακριβώς αυτό που λέει το όνομά μας, Πολίτες που μπήκαν σε Δράση γιά μία δίκαιη κοινωνία και γιά μιά πόλη που να χαίρεσαι να ζεις.

Σήμερα από αυτό το βήμα θέλω να ευχαριστήσω όλες τις συλλογικές δυνάμεις που συγκρότησαν το ψηφοδέλτιό μας αλλά και όλα τα άτομα που για τους δικούς τους λόγους πίστεψαν σ’ αυτό το νέο που φέρνει αυτός ο συνδυασμός μας και εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο των πολιτών σε Δράση, κομίζοντας μήνυμα       ελπίδας ότι, ενάντια στην αδράνεια και την αδιαφορία, ο αγώνας για τη πόλη μας και η πάλη για μια δίκαιη και αξιοπρεπή ζωή παραμένει ζωντανός.

Φίλες και φίλοι θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι με τη ψήφο σας τιμάτε όλους αυτούς τους συμπολίτες σας που τόσα χρόνια έχουν αγωνισθεί και κινητοποιηθεί για τη σωτηρία της πόλης μας σε όλα τα επίμαχα θέματα.

Πέρα όμως αυτών που στις 15 Οκτώβρη θα τιμήσετε με τη ψήφο σας θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και ανιδιοτελώς που με προσωπικές θυσίες προσέφεραν χρόνο, κόπο, προσωπική εργασία αλλά και σημαντική στήριξη του συνδυασμού μας με την εμπειρία και τη γνώση τους και που σήμερα η σεμνότητά τους και η ανιδιοτέλειά τους δεν θα με άφηναν να τους ονοματίσω!

Φίλες και φίλοι, οι Πολίτες σε Δράση είναι ένας συνδυασμός που αναδείχθηκε με συλλογικές διαδικασίες καθώς η συλλογικότητα ιεραρχείται ως πρωτεύον για μας ζήτημα, αφού αυτό είναι και το πιό σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στη κοινωνία της πόλης, καθώς επιζητούμε την ενεργή συμμετοχή όλου του Γαλατσιώτικου λαού στις αποφάσεις που θα αφορούν τη προστασία της πόλης μας και της ζωή μας.

Γαλατσιώτισες και Γαλατσιώτες, γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι για το Γαλάτσι που βλέπουμε γύρω μας φταίνε οι δυνάμεις που διοίκησαν το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια, φταίνε οι δυνάμεις του δικομματισμού που συνεργάζονται εφ΄όλης της ύλης, χωρίς κανένα πρόβλημα και που χάραξαν τη πολιτική που εφαρμόσθηκε στο Γαλάτσι. Αντίθετα οι Αριστερές δυνάμεις δεν καταφέρνουν πάντα να συνεργασθούν αποτελεσματικά.

Εμείς ασχολούμεθα με το ποιός θα έχει το πάνω χέρι και με το ποιός θα έχει όλο το δίκιο. Οι δυνάμεις του δικομματισμού ασχολούνται με το ποιός θα έχει το Δήμο. Στο τέλος, εμείς μένουμε διαιρεμένοι μη μπορώντας να βοηθήσουμε τη πόλη μας όσο ουσιαστικά θα μπορούσαμε και οι δυνάμεις του δικομματισμού με τη πολύχρωμη παντός καιρού συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους κάνουν το Γαλάτσι όπως το βλέπουμε.

Οι Πολίτες σε Δράση είμαστε πεποισμένοι ότι θα ήταν το καλύτερο για τη πόλη μας αν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς στο Γαλάτσι ενωθούμε και κάνω από αυτό εδώ το βήμα έκκληση ενότητας προς τη ΔΑΚ, να σπάσουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις συνεργασίας της Αριστεράς και να κάνουμε μια νέα αρχή ενωμένοι όλοι εδώ για το καλό της πόλης μας, παύοντας να ψάχνουμε λόγους διαφωνίας με το μικροσκόπιο και αρχίζοντας να ψάχνουμε δρόμους νίκης. Το θέλει η κοινωνία της πόλης μας το περιμένουν όλοι που μας κοιτάζουν και έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

Φίλες και φίλοι, όταν με ρωτάνε ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το Γαλάτσι, αυθόρμητα μου έρχεται να απαντήσω “το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής”. Αυτό που κάποτε ήταν ευλογία, σήμερα έχει γίνει πρόβλημα. Δεν σταματάνε όμως εκεί τα προβλήματα της πόλης.

Εμείς οι Πολίτες σε Δράση θεωρούμε ότι όλα τα προβλήματα του Γαλατσίου εντάσσονται σε τρείς βασικές κατηγορίες:

 • Ελλειψη ελεύθερων χώρων,
 • Ανεπαρκείς δημοτικές υπηρεσίες που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση,
 • Αδιαφανής και αυταρχική λειτουργία του δήμου.

Το Γαλάτσι, όπως και όλο το λεκανοπέδιο, δομήθηκε πυκνά στο παρελθόν γιά διάφορους λόγους, αλλά τα προβλήματα που μας δημιούργησε αυτή η πυκνή δόμηση είναι πιά εμφανή: κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη χώρων πάρκινγκ, έλλειψη χώρων αναψυχής και άθλησης, έλλειψη χώρων γιά να κτιστούν σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες, έλλειψη χώρων γιά να παίζουν τα παιδιά. Λογικά θα περίμενε κανείς ότι τώρα πια που ξέρουμε, θα αποφεύγαμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Θα περίμενε κανείς ότι τώρα πια θα προσπαθούσαμε να σώσουμε όσους ελεύθερους χώρους έχουν μείνει στο Γαλάτσι και μπορούν ακόμα να σωθούν.

Ενώ όμως εμείς βλέπουμε το βεβαρυμένο πολεοδομικό ιστορικό της πόλης μας και συμπεραίνουμε πως πρέπει να αντιστρέψουμε πορεία, κάποιοι άλλοι βλέπουν να τους τελειώνουν τα ελεύθερα οικόπεδα γιά χτίσιμο! Μπορεί γιά μας οι ελεύθεροι χώροι να είναι όρος ζωής, γιά κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όμως η άκτιστη γη μέσα στο λεκανοπέδιο είναι χρυσάφι, ενώ οι άνθρωποι που ζούν γύρω από την άκτιστη γη είναι σαν τα χώματα που θα πρέπει να στοιβαχτούν σε μιά μεριά γιά να μην εμποδίζουν την εξόρυξη!

Το πρόβλημα αυτό αφορά όλο το λεκανοπέδιο, αφορά όμως ιδιαίτερα το Γαλάτσι. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου έχει κατατμηθεί και κτιστεί, στο Γαλάτσι υπάρχει η μεγάλη ελεύθερη έκταση του δασοκτήματος Βεΐκου, καθώς και σημαντικές ελεύθερες εκτάσεις στου Λεβεντάκη και στον λόφο του Αγίου Σπυρίδωνα. Υπάρχουν ακόμα μικρότεροι ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη, όπως η πλατεία Ηνιόχου. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θέλουν μεγάλους εμπορικούς χώρους μέσα στο λεκανοπέδιο και δεν τους βρίσκουν εύκολα. Οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στο Γαλάτσι, ιδιαίτερα ο χώρος του άλσους Βέϊκου, τους γυαλίζουν σαν ιδανική λύση στο πρόβλημά τους, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα σκίζονται να τους εξυπηρετήσουν.

Το Ολυμπιακό Παλαί είναι μονάχα η αρχή – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αξιοποιήσουν εμπορικά όλο το άλσος Βεΐκου. Μα φτιάχνοντας παρακαμπτήριο δρόμο μέσα από το δάσος, μα κατασκευάζοντας εδώ το αμαξοστάσιο του μετρό, θέλουν να ανοίξουν το μεγάλο φαγοπότι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που φέτος το καλοκαίρι στο Γαλάτσι κάηκαν 25 στρέμματα δάσους. Του χρόνου θα καούν άλλα 25. Μετά θα γίνει απόπειρα να αποχαρακτηριστούν και να γίνουν χορτολειβαδικά, όπως η έκταση του λατομείου Λεβεντάκη. Μετά θα ψάξουν πρόφαση να τα κτίσουν. Σιγά σιγά θέλουν να κόψουν τις μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις σε φέτες και να τις φάνε με την ησυχία τους.

Το οικονομικό αντικείμενο αυτών των ελεύθερων εκτάσεων στο Γαλάτσι είναι τεράστιο, προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που στο Γαλάτσι έχουν μπει στο στόχαστρο τα δέντρα, που δήθεν προάγουν την εγκληματικότητα, προάγουν την απομόνωση, που εν πάσει περιπτώσει πρέπει να πειστούμε να τα ξεφορτωθούμε γρήγορα, γιά να κάνουμε χώρο γιά εμπορικά κέντρα που δεν χωράνε αλλού.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ολυμπαικό Παλαί έχει τόση μεγάλη σημασία γιά την κυβέρνηση, αλλά και γιά την αξιωματική αντιπολίτευση. Αν χάσουν στο Παλαί, καταρρέουν τα σχέδιά τους γιά το δασόκτημα Βεΐκου. Μην ξεχνάμε ότι τη σημερινή κατάληξη του Παλαί, που πάει να φέρει σε πέρας ο Αλογοσκούφης, την έχει δρομολογήσει ο Χριστοδουλάκης το 2002, όταν έφτιαξε την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και της παραχώρησε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Είναι διακομματική η συναίνεση γιά το Παλαί, αν και είναι από πολλές απόψεις νομικά σαθρή.

Προσέξτε ακόμα τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, βασικός της στόχος είναι η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση! Αυτή είναι η οικονομική ανάπτυξη τύπου Καραμανλή, κόψτε τα δέντρα, χτίστε τα πάντα, στοιβάξτε τους ανθρώπους.

Γιά μας η προστασία των ελεύθερων χώρων στο Γαλάτσι είναι βασική προτεραιότητα. Θέλουμε:

 • Προστασία όλων των χαρακτηρισμένων πλατειών, πάρκων και χώρων πρασίνου – Βεΐκου, Λεβεντάκη, λόφο Αγιου Σπυρίδωνα, πλατεία Ηνιόχου.
 • Σωτηρία των αδόμητων χώρων μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, γιά να δημιουργηθούν νέες πλατείες στις γειτονιές.
 • Δημιουργία κεντρικής πλατείας στο παλιό τέρμα.
 • Διαμόρφωση των πλατειών του δήμου σε χώρους πρασίνου, με προτίμηση στα ψηλά δέντρα γιά να δροσίζεται η πόλη.
 • Προώθηση διαδημοτικής ενοποίησης των χώρων πρασίνου στα Τουρκοβούνια, σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους Φιλοθέης και Π. Ψυχικού, γιά να δημιουργηθεί μία υπερτοπική όαση πρασίνου, με εκτεταμένη αναδάσωση.

Πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα στο Παλαί. Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η δημοτική μας κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, το μεγάλο ζήτημα της παραχώρησης του Παλαί στον όμιλο Χαραγκιώνη γιά να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, έχει αναδειχθεί γιά μας σε πρώτη προτεραιότητα αγώνα.

Τι έκανε όμως γιά το θέμα ο Δήμαρχος Γαλατσίου; Ολιγαρκής όταν πρόκειται γιά τα συμφέροντα του Δήμου, ο κ. Τούντας ζήτησε σε αντάλλαγμα 4 στρέμματα (από τα 92 συνολικά) γιά κάποιες Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Τελικά ούτε αυτά του δόθηκαν, αλλά αν ξεκινάς έτσι έχεις δεχτεί τις εμπορικές χρήσεις στο Παλαί από χέρι!

Στο τέλος ο κ. Τούντας αρκέστηκε σε κάποιο αθλητικό υλικό από τον Αθήνα 2004 και δήλωσε ικανοποιημένος με την όλη κατάσταση! Μόνο αφού ξεσηκώθηκε ο κόσμος στο Γαλάτσι γιά την υπόθεση αυτή, άρχισε να παριστάνει ότι νοιάζεται και ότι θα πολεμήσει γιά το Παλαί. Οσο γιά τον κ. Τσίρο, τα είπαμε, αυτός ήδη θεωρεί το θέμα λήξαν!

Εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, θέσαμε πρώτοι το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας γιά την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί, που στη συνέχεια υϊοθετήθηκε, στα λόγια τουλάχιστον, και από τη δημοτική αρχή.

Καταθέσαμε υπόμνημα στον Δήμο στις 25 Μαΐου 2006, ζητώντας να προχωρήσει ο Δήμος σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί.

Συγκεντρώσαμε 484 υπογραφές σε κείμενο που ζητούσε από τον Δήμαρχο Γαλατσίου Θεόδωρο Τούντα να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης και το καταθέσαμε στον Δήμο στις 29 Ιουνίου 2006.

Επειδή γιά να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί, θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τη σύμβαση, αναζητήσαμε τη σύμβαση από τα Ολυμπιακά Ακίνητα και από τη Βουλή, με ερώτηση του Φώτη Κουβέλη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, εμείς προχωρήσαμε στην κατάθεση αίτησης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας την περιβόητη και άφαντη σύμβαση παραχώρησης του Παλαί.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα γιά να παραμείνει το Παλαί Δημόσιος Αθλητικός Χώρος! Αν η αίτησή μας στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν φέρει αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε στην επόμενη δικαστική ενέργεια γιά το θέμα. Δεν θα σταματήσουμε τον δικαστικό αγώνα πριν εξαντλήσουμε όλα τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ένδικα μέσα. Δεν θα αρκεστούμε όμως μονάχα στα ένδικα μέσα, θα αγωνιστούμε με λαϊκές κινητοποιήσεις του Γαλατσιώτικου λαού γιά να μην καταστραφεί η πόλη μας γιά χάρη του κ. Χαραγκιώνη και του κ. Αλογοσκούφη.

Ολη αυτή η πυκνή δόμηση και η έλλειψη ελεύθερων χώρων έχει πρακτικές συνέπειες γιά το Γαλάτσι. Βασική και εμφανής συνέπεια της πυκνής δόμησης είναι το κυκλοφοριακό χάος και η έλλειψη χώρων πάρκινγκ. Εδώ Τούντας και Τσίρος έχουν τη λύση στο τσεπάκι, Υπόγεια Πάρκινγκ. Αν το καλοσκεφτείτε, πρόκειται γιά μία μνημειώδη ανοησία, που είναι αντιοικονομική, ανεφάρμοστη και που δεν λύνει στην ουσία κανένα απολύτως πρόβλημα – ακούγεται όμως εντυπωσιακή και μεγαλεπήβολη – Υπόγεια Πάρκινγκ κάτω από πλατείες.

Εμείς μελετήσαμε αυτό το θέμα με μεγάλη προσοχή, λάβαμε υπόψη μας το τεράστιο κόστος που έχουν τα υπόγεια έργα, λάβαμε υπόψη μας ότι η όποια πλατεία πάνω από ένα υπόγειο πάρκινγκ μετατρέπεται σε κρανίου τόπο, λάβαμε υπόψη μας ότι ένα τέτοιο έργο εξασφαλίζει πληρότητα μόνο αν βρίσκεται σε χώρο με πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση, οπότε καταλήξαμε να απορρίψουμε τα υπόγεια πάρκινγκ στο Γαλάτσι, με μία πιθανή εξαίρεση στο παλιό τέρμα, που θα πρέπει και αυτή να μελετηθεί σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση του μετρό.

Γιά να λυθεί το πρόβλημα του πάρκινγκ στις γειτονιές, προτείνουμε το χτίσιμο μικρότερων υπέργειων δημοτικών κτηρίων πάρκινγκ σε γειτονιές που έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Προσθέτουμε μπετόν θα μου πείτε, μιλάμε όμως γιά ακίνητα που κάποια στιγμή θα γίνουν πολυκατοικίες. Αν έχει η γειτονιά και μία πολυκατοικία πάρκινγκ, τότε το πρόβλημα απαλύνεται γιά όλους, χωρίς να φορτωθεί με περισσότερο τσιμέντο από ότι θα φορτωνότανε.

Το κυκλοφοριακό στο Γαλάτσι όμως δεν θα το λύσει το αυτοκίνητο, με ή χωρίς πάρκινγκ – θα το λύσει το μετρό. Πρέπει όμως ο Δήμος να παρέμβει στην χωροθέτηση των σταθμών του μετρό, έτσι ώστε να εξυπηρετείται το Γαλάτσι. Πρέπει ιδιαίτερα να αποτραπεί το σχέδιο κατασκευής υπέργειου αμαξοστασίου του μετρό στο δασόκτημα Βεΐκου!

Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως το μετρό, που θα χρειαστεί χρόνια, θα πρέπει οι δημοτικές συγκοινωνίες να αναπτυχθούν με την χρήση λεωφορείων ιδιοκτησίας του Δήμου. Μία βασική εμπορική γραμμή στη διαδρομή Βεΐκου – Αγ. Γλυκερίας, από το Παλαί ως τα όρια της πόλης, που θα είναι απολύτως δωρεάν όλη τη μέρα, μπορεί να ελαφρύνει αρκετά τη κίνηση αυτοκινήτων στο Γαλάτσι. Παράλληλα τα δημοτικά λεωφορεία μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη συγκοινωνία στους μαθητές και φοιτητές της πόλης μας, με δρομολόγιο Νέο Τέρμα – Γκράβα γιά τους μαθητές και με πρωϊνά δρομολόγια γιά την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και γιά τα ΤΕΙ Αιγάλεω.

Εχει όμως και άλλες συνέπειες πέρα από το κυκλοφοριακό η πυκνή δόμηση στο Γαλάτσι. Το κτήριο του ΙΚΑ βρέθηκε σε σημείο δυσπρόσιτο, γιατί δεν περίσσεψε χώρος γιά το ΙΚΑ χαμηλότερα μέσα στη πόλη. Ακούστηκαν αυτούς τους μήνες διάφορα τελείως ανεφάρμοστα σχέδια γιά το ΙΚΑ, παρατηρούμε όμως ήδη ότι αυτά είναι μονάχα γιά προεκλογική κατανάλωση.

Εμείς, διαπιστώνοντας ότι, πέρα από το σοβαρό ζήτημα του ΙΚΑ, υπάρχει γενικότερη έλλειψη στεγασμένων χώρων γιά διοικητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου, προτείνουμε μία ριζική λύση – το γκρέμισμα του παλιού Δημαρχείου και τη δημιουργία στο οικόπεδο του Δημαρχείου δύο σύγχρονων κτηρίων, του Νέου Δημαρχείου και του κτηρίου που θα στεγάσει το ΙΚΑ. Το κτήριο που θα στεγάσει το ΙΚΑ θα ανήκει στον Δήμο και θα νοικιάζεται στο ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτόν θα λυθεί ριζικά το θέμα του ΙΚΑ, ενώ παράλληλα ο Δήμος θα αποκτήσει χώρο γιά Δημοτικό Ιατρείο, Παιδικό και Βρεφονηπιακό σταθμό, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα Γυμναστικής γιά τον Αθλητικό Οργανισμό, και επαρκείς σύγχρονους χώρους γιά τη στέγαση των Δημοτικών διοικητικών υπηρεσιών.

Η πυκνή δόμηση στο Γαλάτσι όμως έχει ένα ακόμα θύμα στην πόλη μας, τη νεολαία και δεν είναι τυχαίο που το ψηφοδέλτιό μας είναι στη πλειοψηφία του ένα νεανικό ψηφοδέλτιο. Η γενικευμένη επίθεση στους ελεύθερους χώρους έχει ως αποτέλεσμα να περνάει μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς πρέπει και μπορούν οι νέοι να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους – καταβάλλοντας αντίτιμο ή αποξενούμενοι. Η έλλειψη ελεύθερων χώρων συνεπάγεται την έλλειψη χώρων συνάντησης και συζήτησης των νέων της πόλης για τα προβλήματά τους και γιά την καθημερινότητά τους.

Η νεολαία καταλαβαίνει ότι δεν φτάνει να μιλάνε οι άλλοι γι’ αυτήν, αλλά πρέπει η ίδια να έχει λόγο γιά τα προβλήματά της. Η νεολαία της πόλης χρειάζεται ένα δικό της Πολυχώρο, ένα χώρο όπου θα βρίσκεται, θα συζητά και θα παρεμβαίνει σε όλα το ζητήματα που την αφορούν. Αυτό μπορεί να γίνει περίφημα στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Καμίνι. Ο χώρος αυτός δεν θα είναι μονάχα χώρος ψυχαγωγίας και σίγουρα δεν θα είναι χώρος εμπορικής δράσης. Θα είναι χώρος πολιτιστικού και κοινωνικού προβληματισμού και πειραματισμού, θα είναι το Γαλάτσι όπως το φαντάζονται και όπως το θέλουν οι νέοι.

Γιά να μην εκφυλιστεί αυτός ο χώρος σε άλλον ένα χώρο Δημοτικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Γαλατσίου θα ασκεί μονάχα την τεχνική εποπτεία του Καμινιού, ενώ η διαχείρηση των δρώμενων στον Πολυχώρο Νεολαίας Γαλατσίου θα γίνεται από τους ίδιους τους νέους της πόλης μας.

Ο χώρος αυτός είναι και το καταλληλότερο μέρος γιά να στεγαστεί η υπό ίδρυση Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Οποιες παρεμβάσεις στον χώρο και να γίνουν όμως, δεν μπορεί να υπάρξει “όμορφη” ή “ανθρώπινη” πόλη με κατοίκους άνεργους, φτωχούς ή κοινωνικά αποκλεισμένους.

Δίνουμε ακόμα ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία επαρκών και αποτελεσματικών δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών γιά όλους τους κατοίκους, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, στους άνεργους, στους άπορους, στις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και σε υπηρεσίες που αφορούν τη νεολαία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θέλουμε αυτές οι δημοτικές υπηρεσίες να δουλεύουν γιά του κατοίκους, οπότε αρνούμαστε κατηγορηματικά κάθε ιδέα γιά την ιδιωτικοποίησή τους ή τη λειτουργία τους σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Γιά να είναι οι Δημοτικές Υπηρεσίες προσιτές σε όλους τους κατοίκους, θεωρούμε πως όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές Υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται απολύτως δωρεάν σε όσους κατοίκους έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από εκείνο που ορίζει ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού, οπότε με το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο θα πρέπει να ισχύει και η απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συχνά, όταν βλέπουμε δίπλα μας άτομα ανήμπορα, η πρώτη αντίδραση της κοινωνίας μας είναι να τους κλείσουμε σε κάποιο ειδικό ίδρυμα που να τους φροντίζει μακρυά από εμάς – οπουδήποτε, αρκεί να μην τους βλέπουμε. Δεν είναι μονάχα ότι μας κουράζουν με την αυξημένη φροντίδα που χρειάζονται, είναι που με την παρουσία τους μας θυμίζουν πόσο τρωτοί είμαστε.

Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την εναπόθεση των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας σε ιδρύματα. Θέλουμε και προτιμούμε την ανοικτή προστασία, όχι την ιδρυματοποίηση. Θα πει κανείς, “μα υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο σε ίδρυμα μπορούν να αντιμετωπιστούν” – ναι υπάρχουν, αλλά είναι λιγότερες από ότι η κοινωνία μας θέλει να πιστεύει. Γιά εμάς τα κέντρα ανοικτής προστασίας, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, αποτελούν το καλύτερο σχήμα κοινωνικής φροντίδας γιά την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν φτάνουν όμως οι εθελοντές γιά μία αποτελεσματική βοήθεια στο σπίτι, χρειάζονται μόνιμοι και ειδικευμένοι Δημοτικοί Υπάλληλοι. Δεν χρειάζεται όμως το Γαλάτσι Γηροκομείο, ιδιαίτερα Γηροκομείο της Ελεήμονος Εταιρίας!

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι οι Δημοτικές Υπηρεσίες πρέπει να είναι Δημοτικές και όχι ιδιωτικές. Αν ιδιωτικοποιηθούν και λειτουργήσουν με ανταποδοτικά κριτήρια, τότε ή θα ακριβύνουν υπερβολικά, ή θα υποβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτό αφορά όλες τις μορφές ιδιωτικοποίησης, ακόμα και τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας που θα επενδύσει σε μία τέτοια σύμπραξη θέλει να βγάλει κέρδη. Οι Δημοτικές Υπηρεσίες όμως, γιά να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν γίνεται να είναι κερδοφόρες! Οι Δημοτικές Υπηρεσίες πραγματοποιούν μεταφορά εισοδήματος προς τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες – ο περίφημος Κοινωνικός Μισθός που που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου κάποτε, αν τον θυμόσαστε ακόμα.

Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ευνοεί την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Υπηρεσιών, στο Γαλάτσι όμως ο Δήμαρχος Τούντας έχει πάει ένα βήμα παραπέρα ακόμα και από την κυβέρνηση. Με την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”, που ίδρυσε ο Τούντας, έχει περάσει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες του Δήμου στην Δημοτική επιχείρηση, μακρυά από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου!

Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγραμμμάτων, προγράμματα απασχόλησης, όλα τα πολιτιστικά και αθλητικά, η διαχείρηση του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη, η κατασκευή έργων, η κατασκευή και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, η μίσθωση χώρων διαφήμισης, η εκπόνηση μελετών του Δήμου, η αναζήτηση χρηματοδότησης, η υποστήριξη επιχειρήσεων και η παροχή υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, η δημιουργία θυγατρικών εταιριών, η εκμετάλλευση ακινήτων του Δήμου, η εκμετάλλευση αναψυκτηρίων και – γιά την περίπτωση που ξέχασε κάτι – η ανάληψη λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποτελούν σύμφωνα με το καταστατικό της το αντικείμενο της “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου”.

Είναι πιά καιρός να ενημερωθούν οι Γαλατσιώτες ότι ο Δήμος Γαλατσίου δεν κυβερνάται από το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”.

Η “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου” μπορεί ακόμα να ιδιωτικοποιήσει όποια δημοτική υπηρεσία και δραστηριότητα θέλει, αφού όλες αποτελούν αντικείμενο της “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου”, χρησιμοποιώντας απλά τη δυνατότητα “συμμετοχής ή συνεργασίας με επιχειρήσεις με παρεμφερείς σκοπούς” που αναφέρεται στο άρθρο 8 του καταστατικού της.

Είναι όμως περήφανος ο κ. Τούντας γιά την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου”, που όπως μας λέει, είναι κερδοφόρα. Πόσο κερδοφόρα όμως είναι; Τα κέρδη ανέρχονται στα 130.000 ευρώ που φέρεται να διέθεσε η Αναπτυξιακή σε διάφορους φορείς της επιλογής του Δημάρχου, ή σε 400.000 ευρώ, όπως είπε κάποια στιγμή ο οικονομικός διευθυντής της; Κανείς δεν ξέρει, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού η Αναπτυξιακή είναι κράτος εν κράτει. Η διαφορά ανάμεσα στα 400.000 ευρώ και στα 130.000 ευρώ που πήγε; Από που προέρχονται τα έσοδα της Αναπτυξιακής; Μήπως από το νοίκιασμα παράνομων διαφημιστικών χώρων;

Η “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου” αποτελεί μνημείο διαχειριστικής αδιαφάνειας και όχημα υπονόμευσης και ιδιωτικοποίησης του Δήμου και των δημοτικών Υπηρεσιών. Εμείς βάζουμε στόχο την άμεση διάλυση της αμαρτωλής “Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Γαλατσίου” από το Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση το άρθρο 9 του καταστατικού της.

Η Αναπτυξιακή αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της αυταρχικής, συγκεντρωτικής και μυστικοπαθούς νοοτροπία της απερχόμενης Δημοτικής αρχής. Οποιος έτυχε να επισκεφτεί ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο θα θαύμασε τον απρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Δημοτική αρχή τους Γαλατσιώτες. Ο αυταρχισμός είναι το σήμα κατατεθέν της απερχόμενης Δημοτικής αρχής και το ζήτημα δεν κινείται μονάχα στον χώρο της ευπρέπειας. Δημοτικά έγγραφα κρύβονται από του Δημοτικούς συμβούλους γιά να μην μπορούν να ελέγξουν τις πράξεις της διοίκησης, ουσιώδεις ερωτήσεις μένουν αναπάντητες και ο Δήμος κυβερνάται κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου.

Εμείς θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι ανοικτή στους πολίτες, είτε εκφράζονται ατομικά είτε συλλογικά. Θέλουμε ένα δήμο κοντά στον πολίτη, όχι με το ρουσφέτι, αλλά με την ανάπτυξη ενός πολύμορφου και δραστήριου κινήματος πολιτών, που όχι μόνο θα προτείνει, αλλά και που θα διεκδικεί και θα ελέγχει. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε θεσμούς για την ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων στην διαμόρφωση της πολιτικής του δήμου σε όλη την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων και όχι μόνο την ημέρα των δημοτικών εκλογών.

Πέρα από τη διαφανή λειτουργία των θεσμών που υπάρχουν, θέλουμε να εισάγουμε στον Δήμο τρείς νέους θεσμούς:

 • Τον θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού γιά τον Δήμο, δηλαδή συμμετοχή των κατοίκων στην κατάρτιση και ιεράρχηση των δαπανών μετά από πλατιά συζήτηση.
 • Την λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων, ώστε οι τοπικές ανάγκες να ιεραρχούνται από τους ίδιους τους κατοίκους.
 • Την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων γιά επίμαχα τοπικά θέματα, το αποτέλεμα των οποίων θα πρέπει να το παίρνει σοβαρά υπ’ όψη η Δημοτική αρχή.

Γιά να γίνουν όμως όλα όσα χρειάζονται στον Δήμο, χρειάζονται πόροι. Διαδοχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να στραγγαλίσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αναθέτοντάς της αρμοδιότητες χωρίς να της παρέχουν και τους αντίστοιχους πόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ελλάδα περί το 5% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 20%. Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν παρακρατηθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα χρήματα αυτά παραγράφονται μετά από μία πενταετία. Εκανε μήπως δικαστική προσφυγή κατά της κυβέρνησης ο κ. Τούντας ζητώντας τα χρήματα αυτά πριν παραγραφούν; Σιγά μην θα έκανε ποτέ ο κ. Τούντας οτιδήποτε που να ενοχλεί την κυβέρνηση!

Εμείς δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα λεφτά των δημοτών σε κανένα, θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε ότι αναλογεί στους Γαλατσιώτες και θα ασκούμε συνεχή πίεση στην κυβέρνηση γιά την αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού που διατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μερικά ακόμα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Βάζουμε στόχο τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση:

 • Της αλλαγής του εκλογικού νόμου γιά τις δημοτικές εκλογές, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και την κατάργηση της εκλογής δημάρχου με 42% από τον πρώτο γύρο, και
 • Την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε όλους τους κατοίκους της πόλης, δημότες, ετεροδημότες και μετανάστες, γιά να αποφεύγεται η γκετοποίηση.

Φίλες και φίλοι, στις 15 Οκτωβρίου, γιά μία μέρα, από το πρωΐ ως το βράδυ, θα είμαστε όλοι ο “κυρίαρχος λαός”. Μετά θα ξαναγίνουμε υπήκοοι του κ. Καραμανλή, του κ. Αλογοσκούφη, του κ. Παυλόπουλου, του κ. Χαραγκιώνη. Οι κύριοι αυτοί φαντάζονται πως ότι και να γίνει στις 15 Οκτωβρίου στα Γαλάτσι, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Σκέφτονται μεταξύ τους, “και τι θα κάνουν οι Γαλατσιώτες, είτε τον Τούντα θα ψηφίσουν είτε τον Τσίρο – μιλημένοι είναι και οι δύο”.

Σκεφτήκατε όμως ποτέ γιατί διαδοχικές κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν καθόλου τους Γαλατσιώτες;

Δεν μας υπολογίζουν γιατί πιστεύουν πως ότι και αν κάνουν, το Γαλάτσι θα ψηφίζει πάντα τους μιλημένους!

Αν θέλετε να σας υπολογίζουν, αιφνιδιάστε τους, ψηφίστε ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.

Γιά να είμαστε ο Κυρίαρχος Λαός κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο.