fbpx
Άρθρα

Η Συνταγματική Αναθεώρηση της Ν.Δ.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση της Ν.Δ.

Αρθρο Ελένης Aυλωνίτου στη KONTRANEWS στις 24.2.2019

Η Συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς το Σύνταγμα αποτελεί τον θεμελιώδη χάρτη οργάνωσης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, πάνω στον οποίον αποτυπώνονται όλες οι διεκδικήσεις και ταξικές συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις των κομμάτων για τα αναθεωρητέα άρθρα αποτυπώνουν την φιλοσοφία τους για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Η αναθεώρηση του συντάγματος απαιτεί συναινέσεις που τα κόμματα δεν καταφέρνουν να πετύχουν, αφού οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν τη διάθεση να συμβάλλουν σε τέτοιες συνταγματικές ρυθμίσεις, ώστε να εναρμονιστούν με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Οι πολίτες για τη διακυβέρνηση ΝΔ, δεν έχουν παρά να δουν τι πρότεινε και τι απέρριψε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου αποκαλύπτεται όλο το πολιτικό της σχέδιο.

Κατ’ αρχάς η ΝΔ πρότεινε προς αναθεώρηση 57 άρθρα, προφανώς ήθελε να φέρει ένα νέο σύνταγμα, μετατρέποντας την αναθεωρητέα βουλή σε συντακτική, προκειμένου να φέρει το σύνταγμα της χώρας στα μέτρα της. Πρότεινε μάλιστα να αλληλοψηφισθούν οι προτάσεις της με αυτές της κυβέρνησης, δηλαδή αντί οι όποιες αλλαγές να προέλθουν ως αποτέλεσμα ωρίμανσης ενός άρθρου, λόγω δυσλειτουργίας του, η ΝΔ βλέπει αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία ως προϊόν συναλλαγής.

Από τις προτάσεις της ΝΔ εξέχει η περίφημη πρόταση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού! Δηλαδή η λιτότητα αποτυπωμένη στο σύνταγμά μας ως θέσφατη επιταγή!

Η πρόταση αυτή, εάν υιοθετείτο θα έπρεπε να εφαρμόζουμε λιτότητα στο διηνεκές, ακόμα και σε περίοδο κρίσης που επιβάλλεται να έχουμε επεκτατικούς προϋπολογισμούς για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, εμείς θα εφαρμόζουμε λιτότητα κατόπιν συνταγματικής επιταγής.

Φαίνεται ότι η ΝΔ ονειρεύεται μνημόνια γιατί πως αλλιώς θα εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, αν δεν το κρύψει πίσω από ένα μνημόνιο; Αλλωστε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κουκοδήμος δήλωσε ευθέως ότι «Αν αναλάβει με το καλό ο κ. Μητσοτάκης, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε τέταρτο μνημόνιο»!

Η ΝΔ ήταν φυσικό να απορρίψει τη πρόταση για ενίσχυση προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, το ίδιο θεωρεί για το ξεπερασμένο οκτάωρο, αλλά και για όποια συνταγματική πρόταση προστατεύει τους εργαζόμενους, αφού μόνο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών είναι σύγχρονη μεταρρύθμιση.

Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους. Αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και την ενίσχυση παροχής καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και δη υπηρεσιών υγείας. Πως να τη στηρίξει άλλωστε, αφού επιδίωξή της είναι η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης που εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Απέρριψε επίσης όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και συνταγματική κατοχύρωση των δημοσίων αγαθών νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, αντιμετωπίζοντάς τα ως ευχολόγια!

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να στηρίξει εργασιακά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και προτάσεις για ενίσχυση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Πως θα μπορούσε άλλωστε να στηρίξει λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αυτός ο αριστοκράτης, ή τις θητείες των βουλευτών, μεταρρύθμιση που καταπολεμά την οικογενειοκρατία , αφού ο ίδιος αποτελεί τρανό τέτοιο παράδειγμα!

Ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε μόνο για το άρθρο 24 που αφορά το περιβάλλον, μήπως και ορίσει πάλι το δάσος και ικανοποιήσει ειδικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά και για το άρθρο 16, μήπως και ικανοποιήσει όλα εκείνα τα κολλέγια που οι φοιτητές πληρώνουν για να πάρουν πτυχίο αμφιβόλου αξίας ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να υπονομεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο αρνούμενος να στηρίξει οποιαδήποτε αναβάθμισή του.

Η ΝΔ θεωρεί ότι με συναλλαγές και κουτοπονηριές μπορεί να διαχειρίζεται τα σημαντικά θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού ακόμη και τον κορυφαίο θεσμό του ΠτΔ ευτέλισε, προτείνοντας την εκλογή του, χωρίς να διαλύεται η βουλή σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ακόμη και με 151 ψήφους! Επιπλέον, ψήφισε την κυβερνητική πρόταση που δεν την πιστεύει και που οδηγεί μετά από αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς ψηφοφορίες στην εκλογή Προέδρου από το λαό, θεωρώντας ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα επιβάλλει αυτόν που θέλει, σε αντίθεση με αυτό που ψήφισε και σε αντίθεση με τη κατεύθυνση και το πνεύμα του Συντάγματος.

Ο ελληνικός λαός διαπιστώνοντας την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που κινήθηκε η ΝΔ στις συνταγματικές ρυθμίσεις μπορεί εύκολα στις επόμενες εκλογές να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη και μαζί και τη δυνατότητα να διαμορφώσει το Σύνταγμά μας, με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr