fbpx
Άρθρα

Η Παραζάλη της ΝΔ για τη 13η σύνταξη

Η Παραζάλη της ΝΔ για τη 13η σύνταξη

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στη Kontranews στις 19.5.2019

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πακέτο νέων ελαφρυντικών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο ενός τετραετούς σχεδιασμού, όπου μέσα σ’ αυτά υπήρχε η καταβολή της 13ης σύνταξης σε ποσοστό 100% για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ και από εκεί και πάνω με κλιμακωτό ποσοστό απόδοσης. Το σπουδαιότερο ήταν ότι η σύνταξη αυτή δεν ήρθε ως εφάπαξ παροχή, όπως δόθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η οικονομία υπεραπέδωσε, αλλά τώρα μέρος της υπεραπόδοσης επιστρέφεται πίσω στους πολίτες με τη μορφή μόνιμου μέτρου και με το τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η εξαγγελία αυτού του μέτρου προκάλεσε πραγματικό βέρτιγκο στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ήρθε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό κανάλι που δήλωσε με πλήρη υπευθυνότητα ότι «σήμερα θα ήταν λαϊκισμός να σταθώ μπροστά στους συνταξιούχους που σέβομαι το πόνο τους και να τους τάζω 13η σύνταξη. Δεν θα το κάνω διότι σήμερα η ελληνική οικονομία τόσο απλά δεν το αντέχει». Ποιος θα θυμόταν άλλωστε άλλη σχετική του δήλωση στις 11 Μαϊου 2017, όταν μιλώντας σε ΚΑΠΗ της Καλλιθέας τρομοκρατούσε τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι «αυτοί που υπόσχονταν ότι θα δώσουν 13η σύνταξη θα κόψουν και την 11η και την 12η σύνταξη».

Από το πρώτο σοκ της έκπληξης και της αμηχανίας στην εξαγγελία του μέτρου, η ΝΔ πέρασε στην επίθεση ότι το μέτρο είναι προεκλογικό, όπως άλλωστε προεκλογικά χαρακτήριζε και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη περασμένη ΔΕΘ, που ήδη όμως έχουν ψηφισθεί και υλοποιούνται, συνέχισε ότι το μέτρο είναι επίδομα γιατί δεν δίνεται στο τέλος του χρόνου και μάλιστα είναι επίδομα με δανεικά, αφού βασίζεται στο μαξιλαράκι του αποθεματικού της κυβέρνησης. Συνέχισε αποκαλώντας τα μόνιμα ελαφρυντικά μέτρα «σαχλαμάρες του κ. Τσακαλώτου» ενώ ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή το αποκάλεσε «εξαγορά της αξιοπρέπειας του συνταξιούχου», καθώς οι συνταξιούχοι έχουν αξιοπρέπεια και το μόνο που θέλουν είναι να έχουν δουλειά τα παιδιά τους και όχι επιδόματα. Θα έλεγα ότι οι συνταξιούχοι θα ήθελαν και δουλειά για τα παιδιά τους και τη 13η σύνταξη, η οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Η κα Μπακογιάννη ομολόγησε ότι θα ψηφίσουν μεν το μέτρο, αν και προεκλογικό και μετά εγκάλεσε τη κυβέρνηση ότι η σύνταξη είναι μισή, δεν είναι αρκετή! Στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης φανερά εκνευρισμένος χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα» και «ακραία κακοποίηση της αξιοπρέπειας του συνταξιούχου» και αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγγυηθεί ότι θα τη δώσει, εάν και εφόσον έρθει στη εξουσία, παρόλο που το μέτρο ψηφίστηκε ως ΜΟΝΙΜΟ.

Κατ’ αρχάς είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο όποιος δημοσιονομικός χώρος προέκυπτε, η κυβέρνηση το επέστρεφε πίσω στους πολίτες ως έκτακτο μέτρο ελάφρυνσής τους. Τώρα που οι καλές επιδόσεις της οικονομίας συνεχίζονται και η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί, περάσαμε σε μέτρα μόνιμα και στοχευμένα. Άλλωστε αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ενός κοινωνικού κράτους που μεριμνά για τους πιο ασθενέστερους πολίτες και όχι η συνεχής απαξίωσή του, που συνεχώς κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο χρόνο προς τις εκλογές, το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ επενδεδυμένο με ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική γίνεται φανερό, όπου οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες, το 8ωρο ξεπερασμένο και τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, οικογενειακά, αναπηρίας κλπ) είναι εξαγορές ψήφων, όπου η 13η σύνταξη και το δώρο Χριστουγέννων δεν πρέπει να υπάρχουν. Η ΝΔ σύρεται να ψηφίσει τη 13η σύνταξη, αλλά αρνείται να εγγυηθεί την υλοποίησή της γιατί της δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στο πρόγραμμά της, που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων τουλάχιστον 4.5 δις, χωρίς να μας λέει που θα βρει τα λεφτά. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τώρα, εξ’ αιτίας της κυβέρνησης, στο πρόγραμμά της βγαίνουν τρία επιπλέον κονδύλια που δεν είχε προϋπολογίσει, καταλήγοντας να γίνει πρόγραμμα ολοσχερούς κοινωνικής καταστροφής, που σπρώχνει τη κοινωνία πάλι στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Ένα κονδύλι 1,8 δις από την κατάργηση περικοπής των συντάξεων, ένα κονδύλι 1,8 δις από την κατάργηση του αφορολογήτου και τώρα ένα κονδύλι 820 εκατ. ευρώ από τη μόνιμη 13η σύνταξη, δηλαδή σύνολο 4,420 δις. πάνω από τα 4.5 δις μειώσεις φόρων του προγράμματός της.

Η ΝΔ όμως δεν θα πρέπει να ανησυχεί γιατί ευτυχώς για τους πολίτες με τη ψήφο τους, σε όποια κάλπη κι αν βρεθούν, θα την τοποθετήσουν ξανά στην αντιπολίτευση, μήπως και το ξανασκεφθεί.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr