fbpx
Άρθρα

Η αλήθεια στο απόσπασμα!

Η αλήθεια στο απόσπασμα!
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS στις 15.7.2018

 

Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, μία συζήτηση όπου γιά όποιον την παρακολούθησε έπεσαν οι μάσκες και εφάνη η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, μίζερος να παραδεχθεί ότι ο ελληνικός λαός τα κατάφερε και η χώρα με το σπαθί της ολοκληρώνει το πρόγραμμα και βγαίνει αυτοδύναμα στις αγορές, μη βρίσκοντας ούτε λέξη να πει για την ελάφρυνση του χρέους και την βιωσιμότητα του, όπου δίνει στην ελληνική οικονομία ένα καθαρό ορίζοντα 15ετίας να αναπτυχθεί και να θεμελιώσει στέρεη βάση για τυχόν δύσκολα χρόνια, αναγκασμένος να βγάλει ψεύτες όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, βαθιά διαπλεκόμενος με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, των οποίων τα συμφέροντα θέλει να προστατέψει και το πιό γελοίο απ’όλα «τζάμπα μάγκας» να καταθέτει και πρόταση νόμου να μην περικοπούν δήθεν οι συντάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί να εφαρμοσθούν από την αρχή του ερχόμενου έτους.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Μοσκοβισί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο που συνεχώς επικαλείται η αντιπολίτευση, είναι ένα ψέμμα, ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα, αλλά αυτό που κυριολεκτικά σκότωσε τη Νέα Δημοκρατία ήταν η δήλωση του κ. Μοσκοβισί ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές, εφόσον πιάνονται οι στόχοι και τα πλεονάσματα, αφήνοντας ορθάνοικτο το παράθυρο της μη μείωσης των συντάξεων. Τι ήταν να το πει αυτό; Ο μετριοπαθής Κωστής Χατζηδάκης πετάχθηκε για να ξεκαθαρίσει το πράγμα καθώς η Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη ενσωματώσει το μέτρο στο πρόγραμμά της και προφανώς δεν είχε καμμία πρόθεση να διαπραγματευθεί το θέμα, Ο κ. Μητσοτάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί τον κατσάδιασε κοινώς ως απαράδεκτο που επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Τι κι αν ο Επίτροπος με θαυμαστή ψυχραιμία του εξήγησε ότι η Επιτροπή διαφωνούσε μ’ αυτό το μέτρο αλλά το ΔΝΤ επέμενε και εύλογα ο άνθρωπος διερωτήθηκε «τι θέλεις να μειωθούν οι συντάξεις;» Εδώ που τα λέμε ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ολόκληρο ταξίδι στο Βερολίνο για να πιέσει τη Γερμανία, ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα των Συντακτών. Δεν ήταν η πρώτη φορά άλλωστε!. Τα ίδια έκανε σε άλλες κρίσιμες στιγμές διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές. Βάστα Γερούν και Βάστα Σόιμπλε ήταν το σύνθημα της συγκυβέρνησης, κλείστε γρήγορα να τελειώνουμε παρά τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών!
Οταν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι ψηφίστηκε μεν το μέτρο, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθεί, τρέχει ως άλλος τζάμπα μάγκας (είχε προηγηθεί η κα Γεννηματά) να καταθέσει πρόταση νόμου για την δήθεν κατάργηση του), διαπιστώνοντας αυτό που λέγαμε καιρό. Το θέμα των συντάξεων θα το δούμε στη σύνταξη του προυπολογισμού τον Οκτώβριο και οι προοπτικές να μην εφαρμοσθεί το μέτρο είναι ευοίωνες, καθώς και τα πλεονάσματα έχουν πιασθεί και ο ΕΦΚΑ αποδεικνείεται πλεονασματικός και η οικονομία αναπτύσσεται, με άλλα λόγια έχουν εκλείψει οι λόγοι της εφαρμογής του. Πως όμως να σταθεί η αξιωματική αντιπολίτευση όταν έχει στηρίξει την αντιπολιτευτική της τακτική στην εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οχι μόνο «Συριζαίο με γραββάτα» θα αποκαλέσουν τον Μοσκοβισί, τον Γιούκερ αλλά και όποιον άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν συμβαδίζει με τις φαντασιώσεις τους και εκφράζει απλά την αλήθεια χωρίς περικοκλάδες. Οταν η αλήθεια δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες τους, τόσο χειρότερο γιά την αλήθεια! Ας μην έχουμε αυταπάτες, η Νέα Δημοκρατία θέλει την περικοπή των συντάξεων γιατί αυτό είναι το πρόγραμμά της. Ενα πρόγραμμα αντικοινωνικό με περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους συντριβή της εργασίας με κατάργηση κάθε προστασίας εργασιακών δικαιωμάτων. Ολα αυτά όμως για να τα εφαρμόσει χρειάζεται τη χώρα στο γύψο. Ενα διαρκές μνημόνιο γι’ αυτό ζητούσε διαρκώς προληπτική γραμμή στήριξης κατά την έξοδό της χώρας στις αγορές. Γι αυτό ακούει για καθαρή έξοδο και βγάζει σπυράκια! Πως θα καμουφλάρει αλλιώς ένα τόσο αντιλαΐκό και αντικοινωνικό πρόγραμμα! Καθώς προχωράμε στην μετά μνημόνιο εποχή οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεσμεύονται πλέον στη βάση συγκεκριμένων στόχων, όμως η επιλογή, οι προτεραιότητες, τα μέσα για την επίτευξή τους αποτελούν προνόμιο της ελληνικής κυβέρνησης. Στον δρόμο προς τη κάλπη η επιλογή θα γίνεται όλο και πιό καθαρή. Από τη μιά οι δυνάμεις που υπερασπίζονται το κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό κράτος τα συμφέροντα των συνταξιούχων και από την άλλη οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τα στενά κομματικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των λίγων φίλων και χορηγών τους και που δεν διστάζουν να υπονομεύουν τα συμφέροντα χώρας διεθνώς.
Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας