fbpx
Άρθρα

Εκλογική αποτίμηση

Εκλογική αποτίμηση

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 2.6.2019

Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ τη μεγάλη έκπληξη όλων για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και ιδίως όταν το διακύβευμα των ευρωεκλογών τέθηκε με ατζέντα εθνικών εκλογών.

Σίγουρα η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ισχυροποιεί το γεγονός ότι οι ευθύνες είναι απολύτως του κυβερνώντος κόμματος γιατί μία τέτοιου μεγέθους διαφορά δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα, που οφείλεται μόνο στον αντίπαλο ή στο αντίξοο περιβάλλον, που ούτως ή άλλως υπάρχει σε κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό ας το συνειδητοποιήσουμε για να πάμε παρακάτω. Όλα τα στοιχεία θα αξιολογηθούν στο χρόνο τους, προκειμένου να διακρίνουμε αναλυτικά τις αιτίες που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως για την ώρα μπροστά υπάρχει η μάχη των Εθνικών εκλογών, που πρέπει να δοθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα, γιατί είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά είναι και μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί.

Το αισθητήριο του Ελληνικού λαού που εκφράστηκε στη ψήφο του είναι η πραγματικότητα, την οποία έχουμε μπροστά μας και είναι απολύτως σεβαστή, μένει δε σε μας να να βρούμε τα λάθη μας και να βελτιωθούμε. Θα διαφωνήσω με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι τα ΜΜΕ φταίνε για την τραυματισμένη εικόνα του. Τα ΜΜΕ κάνουν τη δική τους δουλειά, ανάλογα με τα συμφέροντα του εκάστοτε καναλάρχη. Όμως ακόμη κι έτσι εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να φθάσει στο κόσμο και ίσως τα λάθη να εντοπίζονται στην επικοινωνία. Ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών που πολλοί λένε ότι στοίχησε πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τα στοιχεία δεν φαίνεται να το επιβεβαιώνουν, κρίνοντας από τα αποτελέσματα των τριών περιφερειών στη Μακεδονία. Όμως πιθανόν να μέτρησαν αθροιστικά στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ήδη, τα μηνύματα της αποχής χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που απείχαν ή που δεν προσήλθαν στη κάλπη της ΝΔ, αλλά κατέφυγαν σε μικρότερα κόμματα ελήφθησαν. Η προκήρυξη των εκλογών έδειξε ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος προσφεύγοντας στη λαίκή ετυμηγορία, που είναι ο υπέρτατος κριτής του πολιτικού συστήματος. Αποτελεί σημαντική εμπειρία στο πυκνό εκλογικό χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να παρουσιάσει το πολιτικό του σχέδιο και να αντιπαρέλθει ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν αγγίζουν τους πολίτες και δεν ακουμπούν στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ως αθλήτρια έχω μάθει όταν χάνω ένα αγώνα να βελτιώνω τα λάθη μου και να σκέπτομαι το επόμενο αγώνα που έχω να δώσω. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πιστεύω ακράδαντα στο δύσκολο αγώνα που δώσαμε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συστρατευτήκαμε στο τολμηρό εγχείρημα να βγάλουμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων και να ανακουφίσουμε το κόσμο που τόσο υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια. 

Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τα θετικό έργο της κυβέρνησης όπου, αν και μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο, καταφέραμε να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη 2.5 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, να τριπλασιαστούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης φθάνοντας τα 2.5 δις, να δοθεί κοινωνικό μέρισμα για τρία συνεχόμενα έτη ενώ η ανεργία έπεσε 9 ολόκληρες μονάδες. Βγαίνοντας δε από τα μνημόνια προστατεύτηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ρυθμίστηκαν οι οφειλές των πολιτών, δόθηκε επίδομα στέγασης, μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και οι εισφορές ενώ θεσμοθετήθηκαν μόνιμα μέτρα, όπως η13η σύνταξη με, τον τρόπο που δόθηκε και μειώθηκε ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια. Η πορεία της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αποτυπώθηκε στα επιτόκια δανεισμού με ιστορικά χαμηλά εικοσαετίας. Αυτά τα επιτεύγματα και πάμπολλα ακόμη αντανακλούν πραγματικά τις θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να επικοινωνηθούν σωστά.

Γι’ αυτά είμαστε υπερήφανοι αλλά και για το πολιτικό σχέδιο που καταθέσαμε για το επόμενο διάστημα και με αυτά στη φαρέτρα μας απευθύνουμε δημοκρατικό προσκλητήριο προς όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες με πρόταγμα τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη προστασία των ασθενέστερων. Ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει και με ποιο πολιτικό σχέδιο. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ή η Προοδευτική και Δημοκρατική Συμμαχία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήρθε και θα μείνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εκφράζοντας τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος και συνεχίζοντας τον αγώνα για την κοινωνία των πολλών με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr