fbpx
2015

Εκλογές 2015 | Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Το αναλυτικό οικονομικό του πρόγραμμα και τις προτάσεις για θεσμούς, δημόσια διοίκηση, γραφειοκρατία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, δικαιοσύνη και σχέση πολιτικών κομμάτων με οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι σέρνει το χορό των ζόμπι, χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, νεκρανασταίνοντας το φόβο, το Grexit και τη χρεοκοπία, ενώ κρυβόμενος από το φως, «ανασύρει φαντάσματα». Επιπλέον τον κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιεί την αλήθεια σε μια εκστρατεία ψέματος», χαρακτηρίζοντάς τον «αδίστακτο αντίπαλο». Με αυτές τις αναφορές επί του οικονομικού, αλλά και κριτική για τη νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πολώσει το κλίμα.

Όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναλύσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον πρόγραμμα που συνεπάγεται λιτότητα παράλογο και καταστροφικό, ενώ ζήτησε γενναία αναδιάρθρωση του χρέους ώστε μπορεί να αποπληρωθεί. Οι οικονομικές θέσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής:

Α: Απόρριψη της λογικής των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Σταθερότητα στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Β: Επιδίωξη συμφωνίας για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες.

Γ: Προστασία του Τραπεζικού συστήματος στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγύηση τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.

Δ: Διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης τους ακόλουθους στόχους, στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης:
1.Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.
2.«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
3.Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας
4.Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.
5.Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
6.Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παραπέμπονττας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, όπου ο ίδιος ελπίζει πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ το φθινόπωρο, με τους τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

Α. Άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων: Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700€, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδική κάρτα μετακίνησης, κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Β. Επανεκκίνηση της οικονομίας για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών: Σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα. Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρη διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο. Καταργείται ο φόρος λαιμητόμος, ο ΕΝΦΙΑ. Και θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αφορολόγητο όριο, θεσπίζεται στα €12.000 για όλους.

Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες. Πρόγραμμα της Νέας Σεισάχθειας με τη Ρύθμιση κόκκινων δανείων με αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, που όχι μόνο εξοντώνει οικονομικά τους οφειλέτες, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Απαγόρευση εξαγοράς κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν. στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Γ. Μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας: Ττέλος στην εργοδοτική ασυδοσία και επαναφορά του εργασιακού δικαίου που κατήργησαν οι μνημονιακοί νόμου σεσυνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους. Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας. Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις. Υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Δ. Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους: με ολοκληρωμένο σχέδιο δημοκρατικής μεταρρύθμισης και εξορθολογισμού. Αλλαγή στην δομή της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία. Υπουργικό συμβούλιο ως ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού και όχι διακοσμητικό. Κατάργηση πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης. Αποσυμφόρηση δημοσίου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων. Κατάργηση μνημονιακής νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων. Κατάργηση αντισυνταγματικού νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, πολυνομία ως τεχνολογία εξουσίας και συντήρησης της διαφθοράς: Περιορισμός της φυσικής επαφή διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς. Αναβάθμιση ΚΕΠ μετατρέποντας τα σε Πολυδύναμα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και δημιουργούμε τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Εισαγωγή την ηλεκτρονικής Κάρτας για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση. Κατάργηση του πλήθους δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Στη θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγεται ο κατασταλτικός έλεγχος. Συγκρότηση ειδικού γραφείου κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων.

Διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων, οικονομικής ολιγαρχίας και Τραπεζών: Αναμόρφωση πλαισίου του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Προώθηση τον πλήρους ελέγχου και διαφάνειας για τα οικονομικά των κομμάτων

ΜΜΕ: Ενεργοποίηση άμεσα των διατάξεων των νόμων, οι οποίες επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται. Προκήρυξη από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Δημόσιες συμβάσεις: Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, με σεβασμό την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ενίσχυση θεσμών κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια. Αυστηροποίηση όρων σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων. Διαμόρφωση αντικειμενικού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών, δίνοντας τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις.

Δικαιοσύνη: Συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία. Διασφάλιση της άμεσης επανόρθωσης της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων. Κατάργηση αντισυνταγματικών και προσβλητικών για τη δημοκρατία διατάξεων που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, ασυλίες – ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί: Τήρηση της νομιμότητας παντού. Κράτος Δικαίου παντού. Ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας. Στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Πηγή : vouliwatch.gr