fbpx

Διαφθοράς το ανάγνωσμα

Nov 7, 2018

Διαφθοράς το ανάγνωσμα

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 4.11.2018.

 

Επτά λογαριασμοί και μερικές δεκάδες υπολογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου-Κουράκου φαίνεται να έκρυβαν τη ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, περίπου 400 ψωροεκατομμυριάκια. 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα βρέθηκαν στους επίμαχους λογαρισμούς σε αντάλλαγμα για την σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, να μην δοθεί κι ένα δωράκι για την επιλογή της αναβάθμισης;

Πολλές εξηγήσεις αναδύονται. «Μετά από 15 χρόνια δεν έχει προκύψει τίποτα εις βάρος μου, η δίωξή μου είναι πολιτική», ομολογεί ο κ. Παπαντωνίου. Εχουμε προεκλογική περίοδο, γι’αυτό συμβαίνει, δικαιολογούνται κάποια νέα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ανοήτως υπερασπιζόμενοι το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Από κοντά στελέχη της ΝΔ επικαλούμενοι τις δηλώσεις Πολλάκη ότι πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή γιά να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Απορώ πως ακόμη η ΝΔ δεν έχει αποκαλέσει τη προφυλάκιση Παπαντωνίου προϊόν σκευωρίας. Καμμία συγνώμη, καμμία αυτοκριτική από αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα τόσα χρόνια και απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα, κάνοντας συνώνυμο στα μάτια των πολιτών την έννοια του πολιτικού με αυτή του κλέφτη.

Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα σιώπησε πλήρως για τις ευθύνες αυτών που διόρισαν και ανέχθηκαν τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν γνώριζε ο κ. Σημίτης για τις μίζες των υπουργών του, γιά τις μίζες δωράκια της Siemens που κατέθετε ο Τσουκάτος στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Χρηματιστήριο, Ολυμπιακά έργα, εξοπλιστικά, κόμμα με μαύρα ταμεία και αυτός δεν γνώριζε τίποτα; Μόνο έβλεπε τις μίζες να περνούν; Βέβαια ήταν αφοσιωμένος να κάνει την Ελλάδα «ισχυρή» ή μάλλον τις τσέπες κάποιων ισχυρές, με αντάλλαγμα τη διατήρησή του στην εξουσία. Από κοντά και η ΝΔ συνέχισε τη κούρσα της «ισχυρής» Ελλάδας, αποσιωπώντας τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και προσδοκώντας τη δική της συγκάλυψη στο μέλλον. Αλλωστε, είχε φροντίσει ο εμπνευστής της υπουργικής ασυλίας κ. Βενιζέλος με το άρθρο 86 του Συντάγματος, που η ΝΔ κράτησε και δεν τροποποίησε στη δική της διακυβέρνηση.

Το μεγάλο πάρτυ κράτησε ως το 2010, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα κολύμπαγε στην επίπλαστη ευημερία της, αλλά και γιατί ίσχυε το τραπεζικό απόρρητο. Οταν το κράτος άρχισε να ζητάει στοιχεία γιά τις καταθέσεις των πολιτών, οι μεγαλοκαταθέσεις ταξίδεψαν στις Ελβετικές τράπεζες γιατί η οικονομική ελίτ της χώρας δεν εμπιστευόταν πιά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Δύο χρονάκια ξεχάστηκε στα συρτάρια η λίστα Λαγκάρντ, αλλά βγήκε στον αφρό μαζί με τη λίστα Μπόργιανς με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ομως, η διαδικασία χρειάζεται χρόνο για να βρεθούν στοιχεία για τις αρχικές καταθέσεις να ιχνηλατηθεί η δαιδαλώδης διαδρομή μεταφοράς τους, να βρεθούν ποιοί είναι οι καταθέτες και ποιοί οι πληρεξούσιοι των λογαριασμών και τόσα άλλα.

Πρόλαβε λοιπόν το ΣτΕ και αποφάσισε ότι πέραν της 5ετίας κάθε φορολογική αξίωση παραγράφεται. Πόσο χρόνο δηλαδή ο πολίτης θα τραβιέται, εάν το κράτος είναι ανίκανο να σε ελέγξει επί μία 5ετία;

Οταν η κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους να δημιουργήσει ένα λογισμικό σύστημα με δυνατότητες μέσα σε λίγο χρόνο να κάνει όλες τις απαραίτητες συσχετίσεις και επεξεργασίες, να μπαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος χρόνου (2002-2014) και να διασταυρώνει στοιχεία φορολογικών δηλώσεων, πάλι ως απομηχανής Θεός ήρθε το ΣτΕ. Αυτή τη φορά αποφάσισε ότι κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρείται νέο ώστε να δικαιολογεί φορολογικό έλεγχο, έτσι κάθε στοιχείο τραπέζης που έχουν πλέον στα χέρια τους οι φορολογικές αρχές, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μέχρι να βγει αυτή η απόφαση κάποιοι φοβούμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να δηλωθούν 6 δισ. αδἠλωτα εισοδήματα και το κράτος να βεβαιώσει φόρους 570 εκατ. Πόσα λοιπόν θα είχαν εισπραχθεί, εάν δεν είχαν φοροδιαφύγει τεράστια ποσά από το 2002-2010; Κάποιοι εκτιμούν 550 δισ. Σίγουρα θα είχε αποφύγει η χώρα την υπαγωγή της στα μνημόνια. Πόσα χρήματα θα είχαν εισπραχθεί, εάν δεν είχε ποτέ εκδοθεί η παραπάνω απόφαση και είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι; Κάποιοι εκτιμούν 10-50 δισ.

Οκτώ χρόνια μνημόνια, καμμία εξήγηση για το πως φθάσαμε έως εδώ και φυσικά καμμία συγνώμη γιά την επιχείρηση καταλήστευσης αυτής της χώρας. Αλλωστε, η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο για τον κ. Σημίτη, δηλαδή το κράτος σηκώνει ψηλά τα χέρια! Ομως η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει καμμία χαραμάδα δημιουργίας διαφθοράς, θωρακίζοντας θεσμικά τη χώρα, κάνοντας αλλαγές στο Σύνταγμα και βελτιώνοντας τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, μέσω της νομοθεσίας. Στόχος δεν είναι μόνο να βγούμε από τη κρίση αλλά να θωρακίσουμε τη χώρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ξαναεπιστρέψουμε σ’αυτή.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής Β’ Αθηνών

www.avlonitou.gr