fbpx

«Δηλητηριάσεις» ή συστηματικό ντόπινγκ

Sep 20, 2001

«Δηλητηριάσεις» ή συστηματικό ντόπινγκ

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα  “ΤΟ ΒΗΜΑ“, 20 Σεπτεμβρίου 2001

 

Η άνθηση του Ελληνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια είχε αφήσει επιδεικτικά απ’ έξω τον υγρό στίβο. Οσοι δεν ήξεραν απορούσαν, αλλά όσοι ξέραμε απλά λυπόμασταν. Ξέραμε ότι γιά να αναπτυχθεί το άθλημα έπρεπε να αναζητηθούν οι ταλαντούχοι νέοι αθλητές, να τους δοθεί η υλικοτεχνική και οικονομική δυνατότητα για να παραμείνουν στο χώρο και να δουλέψουν συστηματικά, να έχουν τη καθοδήγηση προπονητών που θα επιμορφώνονται συνεχώς και που θα έχουν κίνητρο γιά να κάνουν σωστή δουλειά με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Πως να κάνει τέτοια πράγματα η ομοσπονδία όταν γιά 13 από τα 17 τελευταία χρόνια έχει μιά διοίκηση που θεωρεί τη μονομερή ανέλιξη των «ημετέρων» όρο της δικής της επιβίωσης; Ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος βρέθηκε από διαιτητής του πόλο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όταν το 1984 το ΠΑΣΟΚ έψαχνε δικούς του ανθρώπους γιά να στελεχώσει τις αθλητικές ομοσπονδίες. Στη πρώτη τριετή θητεία του δούλεψε με μεράκι και ενθουσιασμό και όλοι περίμεναν ότι κάτι καλό θα προκύψει. Με τα χρόνια όμως κατέκτησε και άλλα αξιώματα και αφησε δικούς του ανθρώπους να ελέγχουν γιά λογαριασμό του τη κολυμβητική ομοσπονδία. Δουλειά μπορεί να μην γινόταν αλλά είχε ο άνθρωπος το κεφάλι του ήσυχο.

Είναι γεγονός ότι καμμιά φορά μπορεί κανείς να κάθεται και η τύχη του να δουλεύει και γιά μιά στιγμή φέτος αυτό φάνηκε να συμβαίνει με την Ελληνική κολύμβηση. Πάντα μπορεί να ξεπεταχτεί ένα ταλέντο, αλλά η μαζικότητα των επιτυχιών που γνώρισε αυτό το καλοκαίρι η κολύμβηση, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή, είναι στατιστικό παράδοξο. Το παράδοξο αρχισε να ξεκαθαρίζει με την ανίχνευση καφεΐνης στα ούρα των κολυμβητών Δεμέτη και Πετρόπουλου τον περασμένο Μάϊο, αλλά το μεγάλο κανόνι έσκασε στους Μεσογειακούς: Δύο αθλητές, Δεμέτης και Μπλιάμου, με το ίδιο ακριβώς αναβολικό στεροειδές, ναδροστερόνη 19. Σύμπτωση;

Επειδή πολλά ακούγονται θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα γιά τη δράση αυτών των ουσιών. Η καφεΐνη είναι ψυχοκινητικό φάρμακο και διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα γιά μιά συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προσφέρει στον αθλητή εγρήγορση. Ο αθλητής τη παίρνει λίγη ώρα πριν το αγώνισμά του σε μιά δόση και τελείωσε. Αντίθετα, τα αναβολικά στεροειδή λαμβάνονται μήνες πριν από τους αγώνες, την περίοδο που ο αθλητής υποβάλλεται σε εντατική προπόνηση γιατί η επίδρασή τους συνίσταται στην αύξηση της μυϊκής δύναμης. Η δοσολογία στεροειδών ποικίλλει, αλλά συνήθως ο αθλητής τα ελαττώνει και τα κόβει αφού έχει φτιάξει το μυϊκό σύστημα που χρειάζεται και το διατηρεί μέχρι τους αγώνες. Αλλωστε η τεχνολογία σήμερα μπορεί να ανιχνεύσει στεροειδή που έχουν ληφθεί αρκετούς μήνες πριν γίνει η εξέταση. Πάντως είναι ένα φάρμακο που συνήθως δεν παίρνει ο αθλητής παραμονή του αγώνα γιατί δεν έχει νόημα με δεδομένο τον τρόπο και χρόνο δράσης του.

Οι δύο αθλητές βρέθηκαν καθαροί στον έλεγχο που έγινε πρίν φύγουν γιά τους Μεσογειακούς και η Μπλιάμου, που κέρδισε δύο μετάλλια, πέρασε τον πρώτο έλεγχο καθαρή και βρέθηκε ντοπαρισμένη στόν δεύτερο. Υπάρχουν ουσίες – μάσκες που μπορούν να παρεμποδίσουν την εμφάνιση άλλων ουσιών στην ανάλυση. Η τεχνολογία του ντόπινγκ προηγείται της τεχνολογίας του αντιντόπινγκ. Ολα αυτά όμως δείχνουν συστηματική δουλειά στο ντοπάρισμα και όχι περιστασιακές «δηλητηριάσεις».

Τώρα η κολυμβητική ομοσπονδία κινδυνεύει ακόμα και με διετή αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις αν υπάρξει ένα ακόμα περιστατικό ως τον επόμενο Μάϊο. Ο κ Διαθεσόπουλος διακυρήσσει ότι δεν γνώριζε τίποτα γιά όλα αυτά τα συμβάντα. Εγώ προσωπικά τον πιστεύω. Εχει βάλει την ομοσπονδία στον αυτόματο πιλότο και δεν γνωρίζει τίποτα ούτε γιά αυτά ούτε γιά τίποτα άλλο.