Δελτίο Τύπου – 27 Μαΐου 2015
Δελτίο Τύπου
27 Μαΐου 2015
Η ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Η Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’Αθήνας, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου με θέμα: “Εξτρεμισμός, τρομοκρατία και παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο: ποιες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτών των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων;” που έγινε στο Ραμπάτ του Μαρόκο στις 26 Μαΐου 2015.
Στη τοποθέτησή της στην ενότητα “ Μεσόγειος: μιά περιοχή όπου η η ανάπτυξη επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον” η Ελένη Αυλωνίτου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«…. Καθώς συνεχίζεται η κλιματική αλλαγή και όλος ο πλανήτης γίνεται πιό ζεστός, ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου θα υποστεί ερημοποίηση σε κάποιο βαθμό. …. Σήμερα ακόμα και τα πιό φιλόδοξα προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής επιδιώκουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό υπερθέρμανσης, φαίνεται όμως να είναι αποδεκτό γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί. Είναι σα να βρισκόμαστε πάνω σε ένα πλοίο που βουλιάζει και να λέμε, “εντάξει θα βουλιάξουμε, αλλά να βουλιάξουμε αργά”. …. Ακόμα και με πιό εξελιγμένη τεχνολογία όμως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζεται ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ κρατών που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ενα παράδειγμα: στην Ελλάδα αγροτική γη αποσύρεται από την αγροτική παραγωγή και χρησιμοποιείται γιά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, γιά τη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτή η ενέργεια επιδοτείται. Γιατί δεν γίνεται αυτή η εγκατάσταση σε έρημες περιοχές της Βόρειας Αφρικής; Κυρίως επειδή κάθε χώρα έχει διαφορετικές επενδυτικές προτεραιότητες και οι ενεργειακές επιδοτήσεις γίνονται με πολιτικούς και όχι με τεχνικούς όρους.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας στα θέματα αυτά, πριν καταλήξουμε οι κάτοικοι της νότιας και της βόρειας ακτής της Μεσογείου να μεταναστεύουμε, νομίμως ή παρανόμως, στη Σιβηρία και τον Καναδά!»
Πολιτικό γραφείο
Ελένης Αυλωνίτου
Βουλευτή Β’ Αθήνας – ΣΥΡΙΖΑ
