fbpx
Άρθρα

Γιά το θεαθήναι

Γιά το θεαθήναι

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS“, 22 Απριλίου 2018

 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι το μόνο που τον ενδιέφερε στη Συρία ήταν η ήττα του ISIS και δεν τον ένοιαζε από εκεί και πέρα ποιός θα κυβερνά αυτή τη μακρυνή χώρα και πως. Είχε ακόμα υποσχεθεί ότι, αν εκλεγόταν, θα αποκαθιστούσε κανονικές και φιλικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία. Τέλος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι επί της προεδρίας του δεν θα ξεκινούσε κανένα πόλεμο στο εξωτερικό. Αυτές οι τρείς δηλώσεις γιά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήταν ακριβώς αυτό που προκάλεσε και την λυσσασμένη αντίδραση του Αμερικανικού κατεστημένου εναντίον του, αφού ανέτρεπαν ριζικά όλη την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Μα τον πίστεψε κανείς επειδή το είπε; Το Αμερικανικό κατεστημένο τον πίστεψε απόλυτα. Ετσι ξεκίνησε πριν ακόμα εκλεγεί μιά εκστρατεία δαιμονοποίησής του, που μετατράπηκε μετά τις εκλογές σε εκστρατεία ανατροπής του. Βασικός στόχος σε πρώτη φάση αυτής της προσπάθειας ήταν η αποτροπή της άμεσης εφαρμογής αυτών των θέσεων του Προέδρου Τράμπ στην εξωτερική πολιτική, που επετεύχθη με την διάδοση της κατηγορίας ότι οι Ρώσοι είχαν παρέμβει στις Αμερικανικές εκλογές γιά να εξασφαλίσουν την εκλογή του. Οσο ανόητη και αν ακούγεται αυτή η κατηγορία, όσο εκκρεμεί και όσο υπάρχει ειδικός ανακριτής που την διερευνά, κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας σκοντάφτει στην διαβολή ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πράκτορας των Ρώσων!

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος ανάμεσα στον Πρόεδρο και το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής και των μυστικών υπηρεσιών, την έκβαση του οποίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η ψήφος του λαού στις εκλογές γιά το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου 2018. Μέχρι τότε το μεν κατεστημένο αγωνίζεται να μην του δημιουργήσει ο Τράμπ τετελεσμένα, ο δε Πρόεδρος αγωνίζεται να τηρήσει τουλάχιστον την τρίτη του υπόσχεση και να μην ξεκινήσει κανένα πόλεμο στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα αυτή η διαμάχη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αφού λίγοι Ελληνες παρακολουθούν την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Τα πεπραγμένα του Προέδρου Τράμπ μας απασχολούν κυρίως ανεκδοτολογικά, χωρίς να έχουμε πλήρη επίγνωση του διακυβεύματος που μας αφορά. Ετσι μόνο όταν ξεφύγει η κατάσταση και υπάρξει στρατιωτική ενέργεια ξυπνάμε απότομα. Φέτος, μετά την ήττα του ISIS, μπήκε στο τραπέζι το ποιά θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία από εδώ και πέρα. Ακολούθησε η εξής καταπληκτική αλληλουχία γεγονότων:

1. Ο Πρόεδρος Τράμπ δηλωσε ότι μετά την ήττα του ISIS οι Αμερικανοί θα αποσυρθούν από τη Συρία

2. Ακολούθησε «επίθεση με χημικά» του Συριακού στρατού εναντίον αμάχων. Η επίθεση είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη που οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει ποιό χημικό χρησιμοποιήθηκε!

3. Ο Πρόεδρος Τράμπ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη χρήση χημικών (όχι όμως τις υπόλοιπες ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ) και υποσχέθηκε αντίποινα (γιά να μην τον κατηγορήσουν ότι είναι πράκτορας των Ρώσων).

4. Τα αντίποινα έλαβαν τη μορφή επίθεσης με πυραύλους εναντίον τριών φερόμενων εγκαταστάσεων χημικών όπλων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας Αμερικανός.

5. Οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν από πριν γιά τις επιθέσεις, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας Ρώσος.

6. Οι Ρώσοι ειδοποίησαν του Σύριους γιά τις επιθέσεις, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει κανένα Σύριος.

7. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν βομβαρδίσεις μιά εγκατάσταση χημικών όπλων θα διασπείρεις στο περιβάλλον επικίνδυνα χημικά, αλλά ενήργησαν σα να ήταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση κανένας τέτοιος κίνδυνος. Πράγματι δεν αναφέρθηκαν θύματα στον άμαχο πληθυσμό, απόδειξη ότι δεν υπήρχαν εκεί χημικά.

8. Μετά την επίθεση ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ έσπευσε αμέσως να ξεκαθαρίσει ότι η επίθεση ήταν μιά και έξω, δηλαδή δεν θα υπάρξει συνέχεια.

9. Μετά την επίθεση ο Πρόεδρος Τράμπ απείλησε τον Άσαντ να μην το ξανακάνει και τους Ρώσους να μην τον βοηθήσουν να το ξανακάνει.

10. Ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε ακόμα ότι οι Αμερικανοί θα αποχωρήσουν από τη Συρία σύντομα, αλλά όχι τώρα.

Γιά να πάμε ανώδυνα από το σημείο 1 στο 10, μεσολάβησαν τα σημεία 2 – 9. Γιά το θεαθήναι. Το Αμερικανικό κατεστημένο πέτυχε να μην ανατραπεί άμεσα η Συριακή του πολιτική ενώ Πρόεδρος Τράμπ απέφυγε να τον σύρουν σε ένα πόλεμο που δεν θέλει. Ισοπαλία γιά τώρα και οι Αμερικανικές εκλογές γιά το Κογκρέσο απέχουν ακόμα 198 μέρες…

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας