fbpx

Βγαίνοντας από τα μνημόνια

Jun 3, 2018

Βγαίνοντας από τα μνημόνια

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS“, 3 Ιουνίου 2018

 

Στα χρόνια των μνημονίων, ιδίως όταν κυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συχνά ακούγαμε εκπροσώπους τους να μας λένε ότι, αν δεν είχαμε τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Τότε πολλοί νόμιζαν ότι αυτό ήταν κάποιο παράξενο σχήμα λόγου της παρηγοριάς, αλλά καθώς σε λίγους μήνες βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια, οι κλάψες των ανθρώπων που μας έβαλαν δείχουν ότι από την αρχή ειλικρινά τα θεωρούσαν ευλογία.

Κάνουν κάθε προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας σε κάποιο καθεστώς επιτήρησης και οικονομικού ελέγχου, όσο πιό αυστηρού μάλιστα γίνεται. Θεωρούν την απελευθέρωση της χώρας από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο περίπου καταστροφική.

Μπήκαμε όμως στα μνημόνια γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές. Σήμερα μπορούμε, οπότε σε τι χρησιμεύει ο διεθνής έλεγχος; Χρησιμεύει ως πρόφαση γιά την συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Όταν σκέφτονται μερικοί ότι πέρασε από τα χέρια τους μιά τέτοια κρίση και δεν κατάφεραν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, τρελλαίνονται. Έτσι θέλουν να φορτώσουν στη χώρα κάποια μορφή παράτασης του μνημονιακού καθεστώτος, μήπως μπορέσουν να «ολοκληρώσουν το έργο τους». Έλα όμως που το τρίτο μνημόνιο λήγει σε 3 μήνες και δεν κυβερνούν αυτοί…

Οπότε κινδυνολογούν. Αυτοί που μείωσαν την κύρια σύνταξη των 1.800 Ευρώ στα 1.252 (-30.5%) κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί την πήγε στα 1.245 Ευρώ (-0.55%). Αυτό όμως δεν φτάνει, οπότε κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως γιά τις μειώσεις συντάξεων που ΘΑ κάνει το 2019. Τι τους νοιάζει που το θέμα αυτό παραμένει σε διαπραγμάτευση; Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015 διαρκούσης της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς διαδήλωναν φωνάζοντας «Βάστα Γέρουν (Ντάϊσελμπλουμ)», γιά να μην πετύχει η χώρα μας καμμία βελτίωση των όρων υπέρ του Ελληνικού λαού.

Τώρα ψάχνουν εναγωνίως πως να προκαλέσουν εκλογές σε τεχνητό κλίμα πανικού των συνταξιούχων, δεν έχουν όμως αξιοπιστία τα λόγια τους και δεν έχουν τρόπο να σπάσουν την συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτό δεν εμποδίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψάχνει τρόπους να μειώσει το κράτος και ευφημισμούς γιά το πως να πει τις απολύσεις όταν δεν θέλει να τις πει απολύσεις (κρίσεις; πειθαρχικά; νοικοκύρεμα;). Στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και του περιορισμού του κοινωνικού κράτους δεν ψάχνει καν ευφημισμούς, τα λέει ευθέως. Αυτό που μένει όμως στον περισσότερο κόσμο από τις θέσεις του αρχηγού της ΝΔ σήμερα είναι, «ψηφίστε με γιά να σας απολύσω».

Το ΠΑΣΟΚ πάλι, ως Κίνημα Αλλαγής, δείχνει να ταυτίζεται μάλλον με τη ΝΔ. Οπότε τι θα λέγατε γιά άλλη μία συγκυβέρνηση των δύο με Πρωθυπουργό αυτή τη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Αναγκάζεται όμως ακόμα η αντιπολίτευση να παίζει άμυνα και στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των ημερών της. Υποθέσεις που, αν ήσαν καθαρά τα πράγματα θα μπορούσαν να κλείσουν με μερικές απλές εξηγήσεις, χρονίζουν, κακοφορμίζουν και παίρνουν το δρόμο γιά τη δικαιοσύνη. Αυτά συμβαίνουν όταν οι μέχρι πριν 3 χρόνια κυβερνώντες αντιμετωπίζουν ως βαρύ ατόπημα να τους γίνεται οποιαδήποτε ερώτηση γιά τα πεπραγμένα τους. Οπότε θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές και με το σύνθημα «ψηφίστε μας γιά να σας κλέβουμε ανενόχλητοι».

Δεν νοιώθουν όμως σιγουριά και άνεση γιά τις εκλογικές προοπτικές τους. Φαίνεται στις τηλεοπτικές εκπομπές στη στάση του σώματος, στην έκφραση προσώπου και στον τόνο της φωνής, φοβούνται μία νέα ήττα στην κάλπη. Μιλάνε με περισπούδαστο ύφος αραδιάζοντας ανακρίβειες, μόλις όμως τους απαντήσεις με στοιχεία τα χάνουν και θυμώνουν. Μη έχοντας στοιχεία να απαντήσουν, καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις που παρακάμπτουν το θέμα. Διαφωνείς μαζί τους; Είσαι «άσχετος», «λες κουραφέξαλα», «πετάς πατάτες» και πάει λέγοντας. Απάντηση όμως στα αντίθετα επιχειρήματα δεν έχουν και επειδή το ξέρουν πάνε αλλού τη συζήτηση.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πλησιάζει την ολοκλήρωση μιάς μακράς και δύσκολης πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή μπαίνει και το θέμα της μείωσης του χρέους, ώστε να εξασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Δεν πρόκειται αυτή τη κρίσιμη στιγμή να παρατήσουμε το θέμα γιά το οποίο αγωνιστήκαμε επειδή κάποιοι θα μας βρίσουν προσωπικά. Δεν είναι προσωπικό το θέμα και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα γιατί κάποιος μας πρόσβαλλε. Υποσχεθήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα το κάνουμε. Μετά θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη αν βελτιώσαμε ή χειροτερέψαμε τη ζωή τους από το 2014 και θα ψηφίσουν ανάλογα.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας