fbpx
Άρθρα

Βάθος ψυχής

Βάθος ψυχής

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην 15νθήμερη εφημερίδα ΓΡΑΜΜΗ ΓΑΛΑΤΣΙ, 17 Ιουλίου 2006

 

Ολο το Γαλάτσι ξέρει την αποστροφή που προκαλεί στον νυν δήμαρχο Θεόδωρο Τούντα οποιαδήποτε υποψία ελεύθερου χώρου μέσα στη πόλη. Δασικές εκτάσεις, πλατείες, χώροι πρασίνου, όλα πρέπει κατά τον κ. Τούντα να κτιστούν το συντομότερο με γηροκομεία, πολυκατοικίες, πάρκινγκ, καφετέριες – οτιδήποτε, αρκεί να μην απομείνει στο τέλος ούτε ίχνος ελεύθερου χώρου μέσα στο Γαλάτσι. Στο πνεύμα αυτό του δημάρχου το παλιό λατομείο Λεβεντάκη, η πλατεία Ηνιόχου, ο λόφος του Αγιου Σπυρίδωνα μπαίνουν στη σειρά γιά να πέσουν μπετά.

Πολλές απόψεις έχουν κυκλοφορήσει γιά να εξηγήσουν την περίεργη αποστροφή του κ. Τούντα γιά τους ελεύθερους χώρους μέσα στην πόλη. Οι περισσότεροι θεωρούν τον κ. Τούντα συνειδητό εκφραστή μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αλλοι πάλι αποδίδουν τη στάση του στην παρόρμηση του πετυχημένου εργολάβου να χτίζει ότι βρίσκει μπροστά του. Μερικοί φτάνουν να ισχυριστούν ότι ο κ. Τούντας έχει απλά αλλεργία στα πεύκα!

Σκοτεινό παρέμενε το μυστήριο, ώσπου στις 26 Ιουνίου βγήκε στο G TV ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του κ. Τούντα, ο εκλεκτός κ. Φραγκίσκος – Ελευθέριος Κουνάνης, ο επιλεγόμενος και Αγιος Φραγκίσκος του Γαλατσίου. Είναι σε όλους γνωστή η προσήλωση του κ. Κουνάνη προς τον συνάνθρωπο, ενώ κάποιοι Γαλατσιώτες έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι ο κ. Κουνάνης ενδεχομένως να διαθέτει και κάποιες ενορατικές ικανότητες, αφού αυτός μόνος από όλο το Γαλάτσι κατάφερε να δει στον κ. Τούντα “βάθος ψυχής”…

Ηταν επόμενο ο κ. Κουνάνης να ρωτηθεί γιά τα σχέδια του κ. Τούντα να κτίσει στην πλατεία Ηνιόχου υπόγειο πάρκινγκ με υπέργειο εμπορικό κτίσμα (καφετέρια 600 τμ με τραπεζάκια γύρω). Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους Γαλατσιώτες είναι ένα, “μα δεν θα χάσουμε έτσι την πλατεία;”. Ο κ. Τούντας με το που ακούει και μόνο το ερώτημα αυτό μουρμουρίζει… Ο κ. Κουνάνης όμως τόλμησε να απαντήσει με σαφήνεια και ευφράδεια. Κατά τον κ. Φραγκίσκο – Ελευθέριο Κουνάνη λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν το κτίσιμο της πλατείας Ηνιόχου, καθώς και κάθε άλλης πλατείας, δάσους και ελεύθερου χώρου μέσα στην πόλη! Ισως οι περισσότεροι Γαλατσιώτες να μην το έχουν παρατηρήσει, ο οξυδερκής κ. Κουνάνης όμως εντόπισε και επεσήμανε την ψυχοφθόρο επίδραση των δέντρων σους νέους της πόλης! Μπορεί μερικοί αφελείς να θεωρούν μία πλατεία φυτεμένη με ψηλά δέντρα σαν ένα χώρο δροσιάς, οξυγόνου και ξεκούρασης μέσα στην πόλη, ο κ. Κουνάνης όμως δεν είναι αφελής! Πίσω από τα πεύκα ο κ. Κουνάνης βλέπει κακόβουλα χθόνια πνεύματα που μετατρέπουν αυτούς τους χώρους σε άντρα ληστών, τόπους εγκλήματος και διαφθοράς, σε χώρους απωλείας των νέων της πόλης μας. Οπότε κατά τον κ. Κουνάνη οι χώροι αυτοί χρειάζονται τουλάχιστον μία καλή στρώση τσιμέντου, που θα εμποδίζει τα χθόνια πνεύματα να βγαίνουν στην επιφάνεια, πασσαλάκια γύρω-γύρω (ίσως τα πασσαλάκια να έχουν κάποια εξορκιστική επίδραση στον χώρο, δυστυχώς ο κ. Κουνάνης δεν το εξήγησε), με επιστέγασμα βεβαίως μία ξύλινη κατασκευή (γιά να χτυπάμε και ξύλο;), όπου θα στεγάζεται καφετέρια (χώρος που αποδεδειγμένα δεν προσφέρεται ποτέ και καθόλου γιά την διαφθορά των νέων).

Αξιος ο κ. Κουνάνης! Με δύο λόγια επιχειρηματολόγησε γιά την καταστροφή κάθε ελεύθερου χώρου οπουδήποτε μέσα στην πόλη και γιά την μετατροπή του σε εμπορικές χρήσεις, όχι με κίνητρο το εμπορικό κέρδος βέβαια, αλλά στο όνομα της ασφάλειας του συνανθρώπου! Μπροστά σε αυτή την εφευρετικότητα επιχειρημάτων του κ. Κουνάνη, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στην απόφαση του κ. Τούντα να τον προσλάβει γιά το ψηφοδέλτιό του. Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι!

Μονάχα που δεν μπορώ να φανταστώ πως αντέχει ο κ. Τούντας να απασχολεί αποκλειστικά γιά το Γαλάτσι ένα τόσο μεγάλο πνεύμα της σύγχρονης πολεοδομίας. Φαντάζομαι ότι μετά τις εκλογές θα τον δανείσει τουλάχιστον στον γειτονικό δήμο Αθηναίων, που αν και προβληματίζεται ακατάπαυστα γιά την εγκληματικότητα, δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η λύση είναι μία, να κτιστεί αμέσως η πλατεία Συντάγματος! Είναι όμως και το λεκανοπέδιο μικρό γιά την εμβέλεια του κ. Κουνάνη. Θα ήταν ανεκτίμητη η προσφορά του στο Παρίσι, όπου ο εκτεταμένος ελεύθερος χώρος των Ηλυσίων Πεδίων προκαλεί συνεχείς ταραχές, στο Λονδίνο, που οδεύει επικίνδυνα προς το χάος έχοντας μέσα στην πόλη το εκτενές Χάϋντ Πάρκ ή στη Νέα Υόρκη, που ενώ διαθέτει μέσα στο κέντρο του Μανχάτταν το Σέντραλ Πάρκ, απορεί γιατί δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις και αναζητεί τον Μπιν Λάντεν στα μακρυνά βουνά του Πακιστάν!

Αλλά ας είναι καλά το βάθος ψυχής του κ. Τούντα, που κρατάει τον κ. Κουνάνη στον γενέθλιο τόπο.