Απαντήσεις της Ελένης Αυλωνίτου στο e-debate 7×10
Απαντήσεις της Ελένης Αυλωνίτου στο e-debate 7×10 της 3ης Απριλίου 2000 που οργάνωσε η elections.gr με θέμα “Αθλητισμός. Η ιδέα και το επάγγελμα” με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα
ΕΡ: Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, θεωρείται γεγονός ότι η πλειοψηφία των πρωταθλητών και πρωταθλητριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολείται επαγγελματικά με το «αντικείμενο» ή στην καλύτερη περίπτωση, προσδοκώντας και επαγγελματική καταξίωση. Πόσο «λοξοδρόμηση» αποτελεί αυτό σε σχέση με την περίφημη έννοια της Αθλητικής Ιδέας; (Κωνσταντάρας)
AΠ: Η καλλιέργια υψήλου πρωταθλητισμού είναι ένα από τα κομμάτια του αθλητισμού και στα επίπεδα που έχουν φτάσει σήμερα τα ρεκορ ο πρωταθλητής πρέπει να ενυσχύεται οικονομικά γιατί ασχολείται όλη την ημέρα, όπως και η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για την αποκατάστασή του. Αυτό όμως αποτελεί μια μικρή ελίτ του αθλητισμού και δεν αποτελεί λοξοδρόμηση από την αθλητική ιδέα, καθώς προσφερει στην πατρίδα του.
ΕΡ: Πόσο «Ιδέα» και πόσο «Επάγγελμα» είναι πλέον ο Αθλητισμός; Και πόσο μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα δύο στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση του ερασιτεχνικού με τον επαγγελματικό αθλητισμού. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αφορά όλο τον κόσμο τόσο τη νεολαία μέσα στο σχολείο όσο και τον υπόλοιπο κόσμο στο δήμο του. Ο επαγγελματισμός αφορά κάποια αθλήματα και πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς κρατική παρέμβαση, ενώ ο σχολικός και ο μαζικός αθλητισμος πρέπει να ενισχύεται από το κράτος ώς κοινωνικό αγαθό του κάθε πολίτη.
ΕΡ: Ενας φτωχός και άνεργος νέος ή νέα δεν μπορεί να γίνει καταξιωμένος πρωταθλητής μόνο με την αγάπη του και την ενεργό συμμετοχή του στο άθλημα ή αγώνισμα με το οποίο ασχολείται; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει την υποδομή να αναπτύξει όλα τα ταλέντα μέσα απο το σχολείο και το δήμο, ώστε να τα προωθήση στο σύλλογο για να προχωρήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Πολλοι αθλητές χάνονται απο αυτό το λόγο. Δυστυχώς η βιτρίνα του αθλητισμού στηρίζεται πολλές φορές στο μεράκι κάποιου αθλητή που καταφέρνει και αναδεικνυεται ακόμα και όταν έχει εναντίον του την αθλητική κεφαλή (Μελισσανίδης- Κακλαμανάκης).
ΕΡ: Λένε πολλοί ότι η επαγγελματοποίηση του αθλητισμού είναι ένα βασικό στοιχείο που ώθησε τους αθλητές στα αναβολικά , με την προσδοκία ότι βελτιώνοντας με «τεχνητούς» τρόπους τα ρεκόρ ή την απόδοσή τους θα μπορέσουν να πετύχουν και επαγγελματικά – οικονομικά οφέλη και κοινωνική καταξίωση. Τι ισχύει τελικά ; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν σήμερα οι αθλητές απο ένα μετάλλιο είναι τεράστια με αποτέλεσμα να προωθεί αθλητές στο να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους με τεχνητούς τρόπους. Ο Συνασπισμός με ευκαιρία την Ολυμπιάδα δίνει μεγάλη έμφαση στη καταστολή της εμπορευματοποιήσης των αγώνων και με αυτόν τον τρόπο καθώς και με ενημέρωση της νεολαίας για τους κινδύνους που διατρέχουν απο τήν λήψη τέτοιων ουσιών.
ΕΡ: Η Ελλάδα, ως χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό δεν θα όφειλε ως εκπλήρωση του καθήκοντός της προς την κληρονομιά που αφήνει στους λαούς του κόσμου, να προσπαθήσει να μείνουν οι πρωταθλητές της μακριά από τον άκρατο επαγγελματισμό και τα συνεπακόλουθά του; Το κάνει; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Όταν αναλάβαμε τους Ολυμπιακούς δώσαμε έμφαση ότι θα παλέψουμε εναντίoν της εμπορευματοποίησης των αγώνων (Ολυμπιακά σύμβολα , ντόπινκ κ.α.) με κάθε τρόπο. Oμως φαίνεται δύσκολο ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτό το τομέα καθώς η μέχρι τώρα διαδικασίες κυλούν αργά και δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτό το θέμα.
ΕΡ: Η Ελλάδα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν θα έπρεπε να προσπαθήσει να κάνει κάτι για την – κατά το δυνατόν – αποκάθαρση της αθλητικής και ολυμπιακής ιδέας και την επιστροφή του Ολυμπιακού Πνεύματος, δικαιωμένου στην κοιτίδα του; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Προτείναμε με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες να ξεκινήσει μάθημα στα σχολεία με θέμα το Ολυμπιακό ιδεώδες. Οι Ολυμπιακοι αγώνες δεν είναι μόνο τα μετάλλια αλλά και τα Ολυμπιακά ιδεώδη που συνοδεύουν την Ολυμπιακή ιδέα και που αποτελούν συστατικό στοιχείο για την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Έχουμε μιλήσει για πολιτιστική Ολυμπιάδα με διαφορετικά θέματα κάθε χρόνο μέχρι το 2004 άλλα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Φοβάμαι ότι μπορεί να είχαμε καλές προθέσεις αλλά δυστυχώς θα είναι χωρίς αντίκρυσμα.
ΕΡ: Συμβάλλει η επαγγελματοποίηση του αθλητισμού στην ενίσχυση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και της απαξίωσης της έννοιας της συναδελφικότητας και ευγενούς άμιλλας στους αγωνιστικούς χώρους; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η βία είναι αποτέλεσμα της περιθωριοποίησης της νεολαίας καθώς ούτε δυνατότητα δεν έχει να τελειώσει το σχολείο τώρα πια (μελλοντική ανεργία) ούτε αθλητικές εγκαταστασεις για να αθληθεί ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις για να καλιεργηθεί. Η σύγκλιση με την Ευρώπη είναι στον χουλιγκανισμό στη βία και στα ναρκωτικά. Δεν έχουμε προσέξει τη νεολαία σε θέματα διαπαιδαγώγησης. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατη ευθύνη στην εκπαιδευτική μεταρύθμιση.
ΕΡ: Θα προτείνατε στη νέα Βουλή που θα προέλθει από τις εκλογές της 9ης Απριλίου να νομοθετήσει σκληρά και αποφασιστικά υπέρ της πάταξης της βίας, του doping , της συναλλαγής στον αθλητισμό και της δημιουργίας συνθηκών για την ανάπτυξη αυτού που οι παλαιότεροι συνήθισαν να αποκαλούν «αθλητικό πνεύμα» στις συναγωνιστικές αναμετρήσεις; Και μάλιστα με το όποιο κόστος και τις όποιες αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Για το Συνασπισμό σημασία έχει η δυνατότητα άθλησης της νεολαίας σε όλα τα σημεία της χώρας (Σχολείο, σε χώρους εργασίας, στο δήμο). Για μας είναι σημαντικός ο καθαρός αθλητισμός στο ρόλο που παίζει στη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και στη σωματική της υγεία. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστουμε μέσα στη βουλή ότι αφορά την υγεία τόσο τη σωματική όσο και την ψυχικη της νεολαίας μας γιατι αυτή αποτελεί το μέλλον της χώρας μας.
ΕΡ: Υπάρχει κάτι που σας έχει θορυβήσει, ενοχλήσει ή προβληματίσει σε σχέση με τις σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια , έτσι ώστε να φοβάστε ότι «κάτι κρύβεται»; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν τόσα πολλά μετάλλια από μια τόσο μικρή χώρα που δεν διαθέτει την απαραίτητη αθλητική υποδομή πρόσβασης του συνόλου της νεολαίας μας ώστε να δικαιολογουν αυτές τις επιτυχίες δημιουργούν πολλες αμφιβολίες για την ποιότητα τους. Εύχομαι στο μέλλον να μην συμβεί κάτι στους αθλητές μας εξαιτίας λήψης κάποιων φαρμάκων αν έχουν πάρει και να διαψευθώ παταγωδώς.
ΕΡ: Τι επιπτώσεις θα είχε στο επίπεδο του πρωταθλητισμού μιας χώρας αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας που συνήθισε να «θεοποιεί» τα άτομα που διακρίνονται, η επιστροφή του αθλητισμού στα ιδεολογικά πρότυπα του “ευ αγωνίζεσθαι” και του Citius, Altius, Fortius; (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Το ένα δεν αντιβαίνει το άλλο. Όσο πιο πολλά άτομα αθλούνται τόσο περισσότερα ταλέντα θα ανακαλύπτονται και τόσο περισσότεροι αθλητές θα προχωρούν σε υψηλό επίπεδο με αποτέλεσμα περισσότερες αθλητικές επιτυχίες. Στην Ελλάδα έχουμε αθλητική κορυφή χωρίς αθλητική βάση . Για τον Συνασπισμό η αθλητική βάση είναι προτεραιότητα που θα οδηγεί και στη κορυφή της πυραμίδας. Εμείς αγωνιζόμασθε ώστε το κοινωνικό αγαθό της άθλησης να τα απολαμβάνει όλος ο λαός. Η υγεία ενός κράτους βασίζεται και στα κονδύλια που διαθέτει για την ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής και το χρόνο που ξοδεύει ο λαός σε αθλητικές δρατηριότητες Είναι σίγουρο ότι με αυτό το τρόπο θα μειώσουμε τα κονδύλια που ξοδεύονται και για την υγεία.
ΕΡ: Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και σας καλούμε να στείλετε στους χρήστες την εκτίμησή σας για τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια που η Αθήνα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του 2004. (Κωνσταντάρας)
ΑΠ: Δυστυχώς η εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων είναι μέχρι τώρα κακή. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των μεγάλων έργων που αφήνουν περιθώρια να είναι μεν σύνομες αλλά αδιαφανείς στην ουσία. Η ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων φαίνεται να χάνεται για την νεολαία καθώς δεν υπάρχει αθλητική προετοιμασία ώστε να βοηθήσει στην αθλητική ανάπτυξη της χώρας, ούτε και διαπαιδαγώγηση όσον αφορά τα Ολυμπιακά ιδεώδη.