Αλσος ή τσιφλίκι;
Αλσος ή τσιφλίκι;
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Δεκέμβριος 2013
Εκλεισε λοιπόν και το Αλσος Γαλατσίου λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων του δήμου που δούλευαν εκεί. Σε λίγο το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, τα πάντα. Θρονιάστηκε το μνημόνιο στο Γαλάτσι γιά τα καλά. Τώρα που βλέπουμε μπροστά μας τις πρακτικές συνέπειες του μνημονίου στο δήμο μας, τα ερωτήματα επικεντρώνονται στα προφανή, πως θα ανοίξει πάλι το άλσος; Πως αλήθεια; Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πολυετείς περιπέπτειες του Αλσους Γαλατσίου, αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος και οι εγκαταστάσεις. Αυτή τη φορά το πρόβλημα είναι ότι η τρόϊκα απαγορεύει τη λειτουργία δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν, επιβάλλοντας την απόλυση του προσωπικού γιά λόγους οικονομίας. Η κυβέρνηση βέβαια ακολουθεί πιστά τις εντολές των πιστωτών, ενώ ο Δήμαρχος ψάχνει να βρει τι τον χτύπησε. Καταρχάς τον χτύπησε το μνημόνιο και μιά κυβέρνηση που αδιαφορεί πλήρως γιά τις ανάγκες των πολιτών. Στη συνέχεια τον χτύπησε η ολιγωρία που επέδειξε μέσα στα χρόνια ο ίδιος και οι προκάτοχοί του γιά την πρόσληψη μονίμων δημοτικών υπαλλήλων που θα καλύπταν τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Ηταν γιά όλους τους βολική η λύση των συμβασιούχων, όχι γιατί στοίχιζε λιγότερα στο δήμο, αλλά γιατί τους επέτρεπε να διαθέτουν τη κάθε θέση εργασίας ρουσφετολογικά πολλές φορές και να μαζεύουν ψήφους. Σήμερα όμως η απόλυση των συμβασιούχων συνεπάγεται την απώλεια της κάθε θέσης εργασίας και γιά τον δήμο. Μας καθησυχάζει όμως ο δήμαρχος ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Πότε όμως, πως και κυρίως, ποιό ακριβώς πρόβλημα θα λυθεί;
Μπορεί εμείς οι Γαλατσιώτες να θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μη λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του άλσους, αλλά η τρόϊκα και η κυβέρνηση που επέβαλλαν την απόλυση των συμβασιούχων και την απαγόρευση κάθε πρόσληψης στους δήμους άλλο “πρόβλημα” θέλουν να λύσουν. Το δικό τους πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην Ελλάδα που διατηρούν κάποια εργασιακά δικαιώματα και δεν έχουν υποβιβαστεί ακόμα σε καθεστώς δουλοπάροικου. Εχουν ακόμα πρόβλημα με το γεγονός ότι οι δημότες δικαιούνται ακόμα κάποιες υπηρεσίες σε τιμή κάτω του κόστους, με τη μορφή κοινωνικής παροχής. Αντίθετα με τα όσα κυκλοφορούν όμως, δεν τους πειράζει καθόλου η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο άλσος μας. Σου λένε “Θες να αθληθείς; Αθλήσου όσο τραβάει η ψυχή σου, πλήρωσε όμως τον αθλητισμό σου από τη τσέπη σου, μην περιμένεις να στον πληρώσει ο δήμος ή το κράτος. Αν πάλι θες να δουλέψεις είτε στον δήμο είτε οπουδήποτε αλλού, τότε ρίξε τις απαιτήσεις σου σε επίπεδα Κίνας. Προσλαμβάνουμε τον μειοδότη, όποιον δεχτεί να κάνει τη δουλειά μας πιό φτηνά.” Νομικά αυτό γίνεται μέσω ενός προγράμματος που λέγεται ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως μετονόμασαν στα χρόνια μας τον παλιό θεσμό της δουλοπαροικίας.
Ακούω τον δήμαρχο να μας βεβαιώνει ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα του άλσους και απορώ, ποιό πρόβλημα θα λυθεί, το πρόβλημα της τρόϊκας ή το πρόβλημα των δημοτών και των εργαζομένων; Φοβάμαι ότι όπως πάμε, ο δήμος θα λύσει το πρόβλημα της τρόϊκας και θα λειτουργήσει το συντομότερο το άλσος ως τσιφλίκι που θα εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν τα λεφτά να πληρώσουν από τη τσέπη τους.
Ελένη Αυλωνίτου
Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»