fbpx
Άρθρα

Αλλο ακτιβιστές, άλλο μολοτοφίστες – βιτρινοθραύστες!

Αλλο ακτιβιστές, άλλο μολοτοφίστες – βιτρινοθραύστες!

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, 15 Μαϊου 2006.

 

Τι δώρο θα κάνατε σε έναν άνθρωπο που κατ’ όνομα φέρει ήδη πολλά δώρα; Δεν είναι ακαδημαϊκό το ερώτημα, αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Εγώ προσωπικά θα του έκανα δώρο ένα καλό – και πρόσφατης έκδοσης – λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας. Είναι βέβαια γνωστή σε όλους η λατρεία του κ. Πολύδωρα γιά την Ελληνική γλώσσα, γιά την λεπτή διάκριση των εννοιών που εκφράζει η κάθε λέξη, γιά την γλαφυρή και μεστή περιεχομένου ακριβολογία. Ετσι έμεινα κατάπληκτη ακούγοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα μετά την πρόσφατη πορεία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, αφού διαπίστωσα ότι αφ’ ενός μεν αγαπά ιδιαίτερα το ηχόχρωμα της λέξης “ακτιβιστής”, ώστε επιλέγει να την χρησιμοποιεί συνέχεια, αφ’ ετέρου δε ότι δεν γνωρίζει τη σημασία της!

Ο κ. Πολύδωρας θεώρησε υποχρέωσή του, μετά από μία αρκετά δύσκολη και κουραστική γιά την αστυνομία μέρα, να ευχαριστήσει δημόσια τους υφισταμένους του γιά το έργο τους. Θεώρησε ακόμα καλό να εξηγήσει στους πολίτες ότι σε μία τέτοια διαδήλωση, κάποια συγκοινωνιακή ταλαιπωρία αλλά και κάποιες περιορισμένες καταστροφές υλικής περιουσίας είναι αναπόφευκτες. Βέβαια το τελευταίο σημείο, γιά τις καταστροφές δηλαδή, δεν θεωρήθηκε καθόλου αναπόφευκτο ούτε από τους καταστηματάρχες που τις υπέστησαν, ούτε και από τους υπέυθυνους του Φόρουμ, που απέδωσαν τους βανδαλισμούς σε ανεπάρκεια της αστυνομίας. Εγώ όμως θα κατανοήσω τον κ. Πολύδωρα τουλάχιστον στην επιθυμία του να μπει μπροστά ο ίδιος και να αναλάβει προσωπικά, ως Υπουργός και τζέντλεμαν, το σύνολο των ευθυνών γιά τις ενέργειες των υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο του.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν η αστυνομία καλείται να προστατέψει το δικαίωμα δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαΐων πολιτών να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση και στους πολέμους του κ. Μπούς, ενώ στον ίδιο χρόνο και στον ίδιο χώρο μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων με μολότωφ θέλουν να καταστρέψουν ότι βρίσκουν μπροστά τους, το έργο της αστυνομίας είναι δύσκολο. Αυτοί που θα πρέπει να απωθηθούν και να συλληφθούν μπερδεύονται με αυτούς που θα πρέπει να προστατευθούν, οπότε μεγιστοποιείται ο κίνδυνος της αστυνομικής υπεραντίδρασης ή υποαντίδρασης. Τη Παρασκευή στον Αγ. Παντελεήμονα οι υπηρεσίες του κ. Πολύδωρα υπεραντέδρασαν. Το Σάββατο ο ίδιος προτίμησε να υποαντιδράσουν.

Μήπως όμως ο κ. Πολύδωρας ζαλίστηκε και αυτός από τα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια; Μας μίλησε γιά τους “ακτιβιστές” που έσπασαν 16 βιτρίνες, γιά τους “ακτιβιστές” που συγκρούστηκαν με την αστυνομία, γιά τους “ακτιβιστές” που απωθήθηκαν… Η λέξη “ακτιβιστής” έχει μπει σχετικά πρόσφατα στην Ελληνική γλώσσα από την Αγγλική, περίμενα όμως τον κ. Πολύδωρα καλύτερα ενημερωμένο περί τα γλωσσικά. Η λέξη “ακτιβιστής” προέρχεται από την Αγγλική λέξη “activist”, που τα αγγλικό λεξικό μου ερμηνεύει ως “an especially active, vigorous advocate of a political cause”, ή “ο ιδιαίτερα δραστήριος, σθεναρός υποστηρικτής ενός πολιτικού στόχου”. Κάτι σαν τον κ. Πολύδωρα δηλαδή! Βέβαια την 6η Μαΐου δεν διαδήλωνε ο κ. Πολύδωρας, διαδήλωναν οι ακτιβιστές του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, κάπου 30.000 άνθρωποι, που κινδύνευσαν από τους κουκουλοφόρους και μολοτοφίστες βιτρινοθραύστες. Αυτοί οι 30.000 άνθρωποι είναι οι ακτιβιστές κ. Πολύδωρα, οι άλλοι στους οποίους αναφέρεσθε θα λάβουν τον γλωσσικά ορθό χαρακτηρισμό τους στις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, όταν βέβαια καταφέρετε να τους συλλάβετε. Εκτός βέβαια αν στα πλαίσια του δικού σας πολιτικού ακτιβισμού κρίνετε σκόπιμο να συγχέετε όσους δεν ανήκουν στον δικό σας πολιτικό χώρο με εγκληματίες!