Αλήθειες που κρύβονται
Αλήθειες που κρύβονται
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS“ στις 17.6.2018.
Ευρισκόμενοι μπροστά στη δυνατότητα να λυθεί ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και 26 χρόνια, σε σχέση με το ονοματολογικό της γείτονος χώρας, Ελλάδα και Σκόπια μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες γιά την ολοκλήρωση μιά διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στον οδικό χάρτη υλοποίησης της συμφωνίας, που εφόσον γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη, θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας. Μέσα στα πλαίσια αυτά, είναι καλό να σταχυολογίσουμε μερικές από τις πολλές ιστορικές αναφορές που έχει διανύσει αυτή η υπόθεση, μέσα από τους συντελεστές που διεμόρφωσαν την σημερινή πραγματικότητα, έτσι ώστε να κρίνουμε και να σταθμίσουμε καλύτερα τους πολιτικούς ταγούς αυτού του τόπου.
Ξεκινώντας από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διαβλέψει από το 1994 στην εκπομπή «προφίλ» του Πάνου Παναγιωτόπουλου τι θα συμβεί εάν αναλωθούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις για το όνομα των Σκοπίων, είχε πει «Εγώ δέχομαι συζήτηση για μεικτή ονομασία, το είπα καθαρά το ξαναλέω και πάλι. Πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί, γιατί αλλιώς εάν δεν δεχθεί, θα πάμε σε σκέτη “Μακεδονία” και είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτό το κράτος με το όνομα Μακεδονία και να μην δεχόμαστε να μείνει με ένα σύνθετο όνομα».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης στην εφημερίδα Καθημερινή, όπως αναφέρει ο Τάσος Τέλλογλου στο άρθρο του στις 30.11.2014, που εμπεριέχεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζήμα με τίτλο «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις», τι του έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε 100% σύμφωνος μαζί μου. Ο Καραμανλής είχε μυαλό και ήξερε από εξωτερική πολιτική. Κουράγιο δεν είχε, δεν άντεχε στα δύσκολα. Ήταν σύμφωνος ότι πρέπει να πάμε σε μεικτό όνομα. Την εποχή που γίνονταν τα συλλαλητήρια, ο Καραμανλής μ’ έπαιρνε στο τηλέφωνο απεγνωσμένα και μου έλεγε: “Κοίτα να δεις τι μπορείς να κάνεις να εμποδίσεις τα συλλαλητήρια, να τα μειώσουν τα συλλαλητήρια!”.
Κληθείς να σχολιάσει αργότερα τους χειρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Σαμαρά στη Καθημερινή, υποστήριξε ότι «τα έκαμε μούσκεμα». Όπως λέει μεταξύ άλλων: «Δεν φταίει αυτός, φταίω εγώ που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο, υποχώρησε στην αφόρητη πίεση. Θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως, εγώ δεν διαφώνησα γιατί υποχώρησε. Του είπα: “Ανόητε, εκείνη την ώρα θα μπορούσες να πάρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θέλω να μου λύσετε το πρόβλημα των Σκοπίων”. Οι Γερμανοί θα έλυναν τότε το πρόβλημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αυτό της Κροατίας».
Δεν προκαλεί φυσικά καμμία έκπληξη ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που στις 2.12.1991, εκπροσωπώντας ως Υπουργός Εξωτερικών την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αποδέχθηκε την επίσημη αναφορά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως «Μακεδονία» από την τότε ΕΟΚ. Συγκεκριμένα στις 2.12.1991, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε τον κανονισμό 3567/91 «Περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Πρόκειται δηλαδή για το πρώτο επίσημο έγγραφο, (σε προηγούμενο έγγραφο στις 11.11.1991 αναφέρεται ως Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας), στο οποίο εμφανίζεται καταγεγραμμένη η ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια, χωρίς κανέναν άλλο γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές αναφορές που δείχνουν τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα. Αν θελήσουμε να μάθουμε τη θέση της Ν.Δ. για το θέμα θα δυσκολευτούμε. Από τη μία πλευρά, έχουμε τη Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει στις 1.2.2018 στην ΕΡΤ «Πολιτικά η ΝΔ έχει τη θέση που καθόρισε στο Βουκουρέστι, η οποία προβλέπει τη σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή και διμερείς και πολυμερείς αναγνωρίσεις». Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κ. Γεωργιάδη να διαψεύδει τον εαυτό του ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά. Το 2008 που ήταν στο ΛΑΟΣ να δηλώνει για τη θέση της Ν.Δ. στο Βουκουρέστι, «Πρόκειται γιά μιά πρόστυχη πράξη της Ν.Δ., η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ακόμη χειρότερη από την ίδια την πράξη της αποχωρήσεως! Αυτή η απίστευτη κολωτούμπα του Μακεδόνα τρομάρα του, του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία, αυτή είναι η πραγματικότητα». Ομως αυτή η πραγματικότητα φαίνεται να αλλάζει γιά τον κ. Γεωργιάδη το 2018, που τώρα ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μας δηλώνει πως η πρόταση γιά σύνθετη ονομασία, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το 2008, δεν ήταν κάτι άλλο παρά μπλόφα! Δηλαδή, μας ομολογεί ότι η χώρα γιά τα θέματα της εξωτερικής της πολιτικής κοροïδεύει τη διεθνή κοινότητα!
Λυπάμαι που τα εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ. την εμποδίζουν να δώσει μιά υπεύθυνη λύση σ’ ένα σοβαρό γιά τη χώρα πρόβλημα, πράγμα που, δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στο «Μακεδονικό!».
Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας
