Και να το γράφει…
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 2 Μαρτίου 2003
Και να το γράφει…
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού. Οι συνήθειες των Ευρωπαίων τους φέρνουν σε μιά συνεχή ενασχόληση με τα αθλητικά πράγματα, έτσι που ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής να μην μπορεί να ξεχωριστεί από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και ενασχολήσεις. Εξάλλου ο σύγχρονος αθλητισμός είναι Ευρωπαϊκό δημιούργημα και του φαίνεται.
Μπορούσε το υπό επεξεργασία Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να μήν περιέχει κάποια αναφορά στον αθλητισμό; Το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο Αρθρο 15 εντάσσει τον αθλητισμό στα θέματα γιά τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ασκεί υποστηρικτική δράση. Μία απλή αναφορά, που θα εξειδικευθεί στη συνέχεια της Συντακτικής διαδικασίας και που θα αποτελέσει τη βάση γιά την άσκηση αθλητικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο μέλλον.
Μην φανταστείτε ότι όταν ισχύσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η αναφορά αυτή του Αρθρου 15 θα επιτρέπει στον Φιλιππίδη να ζητάει την παρέμβαση της Κομισιόν όποτε δεν κερδίζει η ομάδα του τον Ολυμπιακό, το Αρθρο 8 του ίδιου σχεδίου προβλέπει ότι όλα αυτά τα πράγματα θα διέπονται από τις αρχές της Αναλογικότητας και της Επικουρικότητας. Θα μπορούν όμως οι Υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεδριάζουν κανονικά – σήμερα οι συνεδριάσεις τους είναι άτυπες – και θα μπορούν συνεδριάζοντας να παίρνουν αποφάσεις γιά την στήριξη και προαγωγή του αθλητισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του αθλητισμού υπάρχει ένα νομικό κενό, που η απλή αναφορά της συνθήκης της Νίκαιας γιά την προστασία των ιδιαιτεροτήτων του αθλητισμού δεν καλύπτει.
Βέβαια υπάρχουν αντιρρήσεις στην Συνταγματική αναφορά στον αθλητισμό, είναι δε Βρεττανικής προελεύσης ως συνήθως. Είναι αλήθεια ότι στην Αγγλία (και στις υπόλοιπες Αγγλόφωνες χώρες) ο αθλητισμός υπήρξε ιστορικά υπόθεση κυρίως των σχολείων κάθε βαθμίδας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο αθλητισμός ήταν και είναι κυρίως υπόθεση των αθλητικών συλλόγων. Οι αθλητικοί σύλλογοι “στην Ηπειρο”, όπως το λένε οι Αγγλοι, συνηθίζεται να λαμβάνουν σημαντική οικονομική υποστήριξη από το κράτος, έρχεται λοιπόν φυσιολογικό στους Ευρωπαίους “της Ηπείρου” να υπάρχει κάποια Συνταγματική πρόβλεψη γιά το θέμα.
Κατά το άλλο Ευρωπαϊκό έθιμο οι Σκανδιναυοί βρίσκονται πιό κοντά στην Βρεττανική θέση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά αν προχωρήσει κατά τα έθιμα η υπόθεση αυτή θα μεταβάλλουν σιγά – σιγά τη στάση τους και στο τέλος θα συμβιβαστούν και οι Αγγλοι.
Εχει σημασία το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να μην αφήσει απέξω τον αθλητισμό. Η σημερινή πορεία του παγκόσμιου αθλητισμού τείνει να τον μετατρέψει σε ντοπαρισμένο τηλεοπτικό κράχτη, ενώ μόλις πετύχει η επιστήμη να ανοίξει τον δρόμο γιά το γενετικό ντόπιγκ θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου γιά τον αθλητισμό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι από τις λίγες δυνάμεις που μπορεί να βάλει κάποιο φραγμό στη ντοπαρισμένη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αλλά γιά να μπορέσει να κινηθεί στη κατεύθυνση αυτή πρέπει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να το γράφει.
Τις μέρες αυτές, λόγω της Ελληνικής Προεδρίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή συναίνεση γιά το θέμα αυτό. Βλέπετε, όταν δεν ασχολούνται με τον Ψωμιάδη κάνουν και μερικές σοβαρές δουλειές εκεί μέσα.