Τραμπάλα
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 13 Οκτωβρίου 2002
Τραμπάλα
Η πύλη του Αδριανού βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και 1900 χρόνια. Τη βρίσκεις εύκολα, δεν τη χάνεις. Αν πεις σε ένα Αθηναίο «στη πύλη του Αδριανού» καταλαβαίνει αμέσως που ακριβώς εννοείς. Ετσι όταν οι φωστήρες των Υπουργείων Μεταφορών και Πολιτισμού αποφάσισαν να περάσουν το Ολυμπιακό τράμ πέντε μέτρα από τη πολύπαθη πύλη υποτίθεται ότι ήξεραν τι έκαναν. Υποτίθεται. Γιατί αφού ξόδεψαν 700 εκατομμύρια και ταλαπώρησαν γιά μήνες τους Αθηναίους με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσε η εκτέλεση του έργου, ξαφνικά μία ωραία πρωΐα αναφώνησαν˙ «Α! Να μιά πύλη! Γιά δες που πήγε ο μπαγάσας ο Αδριανός να βάλει τη πύλη του, πέντε μέτρα από τη γραμμή του τράμ!».
Περιέργως δεν σκέφτηκαν να μετακινήσουν τη πύλη αλλά το τράμ. Αρχίσανε λοιπόν τις περισπούδαστες παραθέσεις εναλλακτικών ανοησιών˙ «Να το πάμε από δώ. Γιατί να το πάμε από δώ, να το πάμε από κει. Μα αν το πάμε από κει από που θα το πάμε παραπέρα;». Τελικά το πάνε απέναντι, το υπερυψώνουν λίγο, του αλλάζουν και τη φορά και το θέμα λύθηκε. Προς το παρόν. Το επόμενο πρόβλημα που θα προκύψει θα λυθεί κατόπιν εμβριθούς μελέτης και πολύπλευρου προβληματισμού όπως γίνεται πάντα, δηλαδή στο γόνατο.
Νάτανε μόνο το τράμ! Ολες οι χωροθετήσεις των Ολυμπιακών έργων έτσι έγιναν, στο πόδι. Με ποιό κριτήριο γίνεται το κάθε έργο εκεί που γίνεται και όχι κάπου αλλού; Μήπως την γρήγορη και άνετη μετακίνηση αθλητών και θεατών τις μέρες των αγώνων; Μάλλον όχι αφού εκ των υστέρων τρέχουν να κάνουν επείγοντα οδικά και συγκοινωνιακά έργα γιά να λύσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προβλέπεται εκείνες τις μέρες. Μήπως τα έργα χωροθετήθηκαν με βάση την μεταολυμπιακή τους χρήση; Μα η κυβέρνηση δεν ξέρει καν ποιά θα είναι η μεταολυμπιακή τους χρήση. Τα έργα χωροθετήθηκαν όπου τύχει και το τελικό αποτέλεσμα δίνει την εντύπωση ότι έγινε από τον Φοίβο και την Αθηνά, τα δύο πλατύποδα μασκώτ της διοργάνωσης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν με τρόπο φιλικό γιά τους Αθηναίους, γίνονται όμως σα να πιστεύουν οι διοργανωτές ότι με την τελετή λήξης των αγώνων τελειώνει και η ιστορία της Αθήνας.
Οταν ο Αδριανός έκτισε την πύλη στα τότε όρια της πόλης, στα πλαίσια μιάς εκτεταμένης πολεοδομικής ανακαίνησης της Αθήνας, όρισε τη σημασία της με τις επιγραφές που χάραξε στις δυό πλευρές της πύλης. Πρός την Ακρόπολη χάραξε την επιγραφή «Ως εδώ είναι η παλιά Αθήνα, η πόλη του Θησέα». Στην άλλη πλευρά χάραξε την επιγραφή «Από εδώ είναι η νέα Αθήνα, η πόλη του Αδριανού». Σήμερα μπορούμε όλοι οι Αθηναίοι με την ψήφο μας να χαράξουμε τα νέα όρια που χρειάζεται η πόλη μας. Σήμερα μπορούμε ψηφίζοντας τον Φώτη Κουβέλη και τον Μανώλη Γλέζο να ορίσουμε «Ως εδώ είναι η παλιά Αθήνα, η πόλη του Καραγκιόζη, από εδώ είναι η νέα Αθήνα, η πόλη των Αθηναίων, η πόλη που θέλουμε».