Τελικά…
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 30 Ιουνίου 2002
Τελικά…
Το πραγματικά απροσδόκητο του 17ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που λήγει σήμερα δεν βρίσκεται στο ότι η διαιτησία είχε σαφή άποψη γιά την επιθυμητή έκβαση των αγώνων, αλλά στο ότι κανείς δεν έκανε τη παραμικρή προσπάθεια να το κρύψει. Τιμή και καμάρι τους είχαν οι διαιτητές τη φροντίδα να προωθηθεί αποτελεσματικά και απρόσκοπτα το πρόγραμμα μάρκετινγ της FIFA. Γιατί το Μουντιάλ που είδαμε ήταν στη πραγματικότητα ένα κανονικό «γεγονός εμπορικής προώθησης» (promotion event) του ποδοσφαίρου ως αθλήματος στους λαούς εκείνους που δεν έχουν εκτιμήσει όσο πρέπει το δημοφιλέστερο άθλημα των Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα να χάνει η FIFA ένα σωρό λεφτά. Ετσι η FIFA είδε το Μουντιάλ σαν μία μεγάλη ευκαιρία που έπρεπε να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά, σαν μία μεγάλη εμποροπανήγυρη με προωθούμενο προϊόν το ποδόσφαιρο. Οι εγκέφαλοι του μάρκετιγκ της FIFA μάλιστα, σαν καλοί πωλητές που είναι, άρχισαν να ορίζουν σε κάθε Μουντιάλ – εμποροπανήγυρη και συγκεκριμένο «κοινό – στόχο» (target group). Φέτος βασικός στόχος ήταν οι Ασιάτες, χωρίς να ξεχνάμε και τους Αμερικανούς που είναι μόνιμα πρώτοι στη λίστα των στόχων της FIFA. Οτι περισσέψει πάει στην Αφρική όπως πάντα.
Βέβαια στην εποχή της τηλεόρασης το ποδόσφαιρο είναι γνωστό σαν άθλημα σε όλο τον πλανήτη, έλα όμως που μερικοί επιμένουν να μην ενθουσιάζονται. Ετσι η βασική σκέψη της FIFA ήταν αρκετά απλή, μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς το ποδόσφαιρο, σίγουρα όμως θα τους αρέσει να κερδίζουν στο ποδόσφαιρο. Ας τους δώσουμε μερικές νίκες τζάμπα μήπως και ενδιαφερθούν γιά το άθλημα γενικότερα.
Τώρα βέβαια γιά να δώσεις νίκες σε κάποιους πρέπει να τις πάρεις από κάπου αλλού, αλλά αν το σκεφτείτε με όρους μάρκετιγκ οι Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί είναι μόνιμοι και σταθεροί πελάτες. Αυτοί παίζουν και παρακολουθούν ποδόσφαιρο από μόνοι τους, δεν χρειάζεται να τους πείσει κανείς. Τι θα κάνουν δηλαδή, θα το ρίξουν στο μπέϊζμπωλ; Θα φωνάξουν, θα τους περάσει, θα πάνε παρακάτω. Ενώ οι Κορεάτες και οι Σενεγαλέζοι θα έχουν να το λένε χρόνια. Εδώ κτίζουμε τη μελλοντική πελατεία μας, το φέαρ πλέη θα κοιτάμε!
Ευτυχείτε. Τι σημασία έχει αν το Μουντιάλ έγινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του με διαιτησία Γ’ ερασιτεχνικής; Δεν είδατε τι καταπληκτικά γήπεδα έγιναν γιά τη περίσταση; Δεν ενθουσιαστήκατε με τον ενθουσιασμό την Σενεγαλέζων, των Κορεατών, των Τούρκων; Θέλατε να δείτε ποδόσφαιρο; Μα είδατε ένα παγκόσμιο φεστιβάλ ποδοσφαίρου! Θέλατε ποδόσφαιρο δεν θέλατε φεστιβάλ; Μα πρόκειται γιά ένα διεθνές ποδοσφαιρικό χάπενιγκ! Δεν σας αρέσουν τα χάπενιγκ, θέλετε ποδόσφαιρο; Ε καλά τότε δείτε τον τελικό σήμερα. Εκεί θα παίξουν ποδόσφαιρο.
Οι διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες έχουν γίνει πρό πολλού οργανισμοί μάρκετιγκ των αθλημάτων τους. Ολα τα άλλα, κανονισμοί, μηχανισμός, ανάπτυξη αθλήματος είναι μέσα μόνο γιά την εξυπηρέτηση του ταμείου. Μόνο που θα πρέπει μερικοί να θυμούνται και εκείνη τη παλιά ιστορία γιά τη χήνα που έκανε τα χρυσά αυγά, ώσπου κάποιος έξυπνος σκέφτηκε να την αξιοποιήσει αναπτυξιακά.