fbpx
maties

Το Κρατικό Μυστικό

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 21 Απριλίου 2002

 

Το Κρατικό Μυστικό

Το είπε το κοριτσάκι που πρωταγωνίστησε στη τελετή παρουσίασης των Ολυμπιακών μας εκτρωμάτων· «Δεν μας τα είχαν δείξει πριν γιατί μας είπαν ότι είναι κρατικό μυστικό». Το κρατικό μυστικό φυλάχτηκε καλά ως τη τελευταία στιγμή. Δεν έγινε η Οργανωτική επιτροπή νούμερο λίγο-λίγο, έγινε νούμερο μονομιάς. Αθηνά και Φοίβος. Τα Μασκότ του 2004 που εκφράζουν και θα εκφράσουν το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που θα προβάλλουν τις αξίες της διοργάνωσης διεθνώς. Θέλω να βρω έναν άνθρωπο που να του αρέσουν, έτσι γιά να δω πως είναι.

Η αρμόδια επιτροπή του Αθήνα 2004 είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 196 προτάσεις που κατατέθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό. Διάλεξε κάτι που μοιάζει βασικά με φαλλικό σύμβολο. Βιασύνη δεν υπήρχε, η αξιολόγηση κράτησε μήνες, η επιλογή έγινε κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Σκέφτεται κανείς τον τεράστιο πλούτο καλαισθησίας που βρίσκεται στην Αρχαία Ελληνική εικαστική παράδοση και σταματάει ο νους. Δεν ξέρω τις υπόλοιπες 195 προτάσεις που απορρίφτηκαν, αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ κάτι πιό άσκημο.

Αυτό όμως που με καταθλίβει είναι ότι αρχίζω να φοβάμαι ότι αυτά τα τερατάκια εκφράζουν πράγματι το πνεύμα και τις αξίες της διοργάνωσης που θα γίνει στην Αθήνα το 2004. Τη προχειρότητα, τη τσαπατσουλιά, την παντελή έλλειψη καλού γούστου, τη νεοπλουτίστικη επίδειξη, την απόλυτη απουσία οποιουδήποτε στοιχείου υπέρβασης του ανθρώπινου μέτρου που θα έπρεπε να είναι ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων, την ισοπέδωση των Αγώνων στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Δεν είναι μόνο ότι προδικάζονται οι Αγώνες Χολυγουντιανοί, είναι και Β’ διαλογής Χολυγουντιανοί.

Η απόφαση αυτή φωτίζει αρκετά από όσα συμβαίνουν με αυτή την Ολυμπιάδα και τα οποία μας έχουν προβληματίσει όλους. Σκεφτόμαστε ρεμούλες, κομπίνες, απάτες. Μήπως όμως έχουμε απλά να κάνουμε με ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου γούστο; Μήπως οι άνθρωποι που βρίσκουν ότι τους εκφράζουν αυτά τα μικρά εκτρωματάκια ειλικρινά πιστεύουν ότι το έκτρωμα στο οποίο μετατρέπουν την Αθήνα γιά τη φιέστα των 17 ημερών είναι όμορφο; Μήπως ειλικρινά συγχέουν το Αρχαίο Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τα Καραγκιοζιλίκια τους;

Βέβαια ο Φοίβος και η Αθηνά θα δώσουν μιά νέα διάσταση στη Πολιτιστική Ολυμπιάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ενάμισυ χρόνο, όπως σίγουρα δεν θα έχετε παρατηρήσει. Μόλις πατήσουν το πόδι τους στο σανίδι της επιθεώρησης το πνεύμα του Αριστοφάνη θα γνωρίσει μιά άνθηση που έχουμε χρόνια να δούμε. Φαντάζομαι ακόμα ότι σύσσωμη η Ελληνική νεολαία θα σπεύσει να προσφερθεί εθελοντικά στην Ολυμπιακή προσπάθεια εμπνευσμένη από το κάλλος και το αθλητικό σφρίγος που προβάλλουν τα δύο ασυμπαθή πλατύποδα.

Διερωτώμαι όμως. Μήπως πρόκειται γιά υπολογισμένη κίνηση αντιπερισπασμού; Μήπως η επιλογή αυτή έγινε γιά να εκτρέψει την αναπόφευκτη κριτική του κόσμου από το κύριο θέμα; Γιατί τώρα αντί να τα λέμε στη Γιάννα και στον Σημίτη τα σούρνουμε αντ’ αυτών στην Αθηνά και στον Φοίβο….