fbpx
maties

Αθλητιατρική

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 9 Δεκεμβρίου 2007

 

Αθλητιατρική

Οι αθλητικές επιστήμες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, που ενώ εφαρμόζονται στον ίδιο χώρο και στους ίδιους αθλητές, έχουν διαφορετικούς στόχους. Στη πρώτη κατηγορία έχουμε τις επιστήμες που έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή, όπως η εργοφυσιολογία, η βιομηχανική, η διαιτολογία, η ψυχολογία, η προπονητική. Ολες αυτές οι επιστήμες προσπαθούν να βελτιώσουν την επίδοση, είτε βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση είτε βελτιώνοντας την τεχνική είτε προετοιμάζοντας τον αθλητή γιά την απαραίτητη προπονητική και αγωνιστική διαδικασία. Προσπαθούν δηλαδή να βοηθήσουν τον αθλητή να πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο τα φυσικά του όρια. Στην προσπάθεια όμως αυτή προκύπτουν και κάποιοι τραυματισμοί. Εδώ μπαίνουν οι αθλητικές επιστήμες της δεύτερης κατηγορίας, η αθλητιατρική και κάποιες ιατρικές ειδικότητες, καρδιολογία και ορθοπεδική κυρίως, με στόχο να προλάβουν τον τραυματισμό σε πρώτη φάση και να θεραπεύσουν τον τραυματισμένο αθλητή σε δεύτερη φάση, με την γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του και την γρήγορη επάνοδό του στην αθλητική δραστηριότητα.

Οι αθλητικές επιστήμες των δύο κατηγοριών δουλεύουν αντικειμενικά παράλληλα, οπότε εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους των αθλητικών επιστημών συγκεντρωθήκαμε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων, που έγινε στην Αθήνα στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου. Δεν ήσαν λίγοι οι σύνεδροι που είχαμε υπάρξει αθλητές, οπότε έχοντας ζήσει οι ίδιοι τον πρακτικό αθλητισμό, δεν μείναμε μονάχα στις γενικές επιστημονικές θεωρίες. Ειδικά στον τομέα της άμεσης αντιμετώπισης τραυματισμών στον αγώνα και στο γυμναστήριο, μετά τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του είδους «πως πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό», περάσαμε εντελώς φυσιολογικά στο επόμενο ερώτημα: «ποιός θα βρίσκεται εκεί που να μπορεί να το κάνει γρήγορα και σωστά;». Μα ένας γιατρός θα πείτε, πού θα βρεθεί θα σας ρωτήσω. Αυτό ρώτησε και το Συνέδριο, που θα βρεθεί ο γιατρός στον χώρο του αγώνα και της προπόνησης, όταν πέρα από τους αγώνες της πρώτης κατηγορίας του κάθε αθλήματος, συνήθως μόνο ως θεατής υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται γιατρός στον αγώνα! Ασε τις προπονήσεις, άσε τα γυμναστήρια, άσε τον σχολικό αθλητισμό.

Ουσιαστικά στο θέμα αυτό πρέπει να διακρίνουμε την καρδιολογική πλευρά, που μπορεί να προκαλεσει αιφνίδιο θάνατο αθλητή την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα, από τον τραυματισμό. Τα καρδιολογικής φύσεως περιστατικά αιφνιδίου θανάτου οφείλονται κυρίως σε προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες που δεν έχουν διαγνωστεί, ενώ σε μικρότερο ποσοστό οφείλονται σε χρήση απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες. Οι προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες αντιμετωπίζονται με την έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή με την καρδιολογική εξέταση του αθλουμένου πριν αρχίσει να αθλείται.Το νομικό πλαίσιο γιά τις σχετικές εξετάσεις υπάρχει, η αθλητική κάρτα του αθλητή είναι θεσμοθετημένη, αλλά γιά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει οι σχετική ιατρική εξέταση να μην είναι μονάχα τυπική! Οπως σε πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα, στο θέμα αυτό ο νόμος προβλέπει τα πάντα, πέρα από την ανάγκη να εφαρμόζεται κιόλας.

Στο θέμα του τραυματισμού αυτό που έχει σημασία είναι η άμεση παροχή των απαραίτητων πρώτων βοηθειών. Είναι σκόπιμο να υπάρχει επι τόπου γιατρός ή ασθενοφόρο με ειδικευμένο προσωπικό, που να μπορεί να παράσχει άμεσα τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Είναι ακόμα απαραίτητα τα μαθήματα πιστοποίησης διάσωσης και καρδιαναπνευστικής ανάληψης γιά όλους όσους εκπαιδεύουν, διδάσκουν και προπονούν αθλητές και αθλούμενους σε όλους τους χώρους, ώστε να μπορούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες εάν χρειαστεί. Που σκαλώνουμε λοιπόν; Σκαλώνουμε στην έλλειψη χρημάτων γιά να γίνουν τα απαραίτητα! Πέρα από τις επαγγελματικές ομάδες πρώτης κατηγορίας, που αντιμετωπίζουν τους αθλητές τους ως επένδυση και κάνουν ότι μπορούν περισότερο να τους διαφυλάξουν, το υπόλοιπο πλέγμα του αθλητισμού στην Ελλάδα καλύπτεται απλά από το ΕΣΥ. Οι ειδικές ιατρικές ανάγκες του αθλούμενου απλά δεν έχουν απασχολήσει όσο πρέπει το Ελληνικό κράτος. Αυτό όμως ίσως να ανήκει στην αρμοδιότητα ενός άλλου συνεδρίου…