Καθαρή και ακάθαρτη
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 25 Νοεμβρίου 2007
Καθαρή και ακάθαρτη
Η υπόθεση με το χρυσό μετάλλιο της Μάριον Τζόουνς στα 100 μέτρα γυναικών στο Σίδνεϋ μπλέχτηκε τόσο πολύ από την ύπαρξη του μη ανιχνεύσιμου την εποχή εκείνη αναβολικού THG της Balco, της “καθαρής” όπως την έλεγαν οι κατασκευαστές της. Στην υπόθεση αυτή η ύπαρξη σχέσης του Χρήστου Τζέκου, προπονητή της Θάνου και του Κεντέρη, με τον Αμερικάνο χημικό Αρνολντ, που συνέθεσε την THG, έχει τεκμηριωθεί από τις Αμερικανικές προανακριτικές αρχές βάσει μαρτυρικών καταθέσεων.
Οι κανονισμοί αντιντόπινγκ της WADA που ίσχυαν και ισχύουν προβλέπουν σε κάθε χρονική στιγμή τις απαγορευμένες ουσίες, μάλιστα γιά να αποφεύγονται οι μπαγαποντιές οι απαγορεύσεις δεν αφορούν μονάχα μεμονωμένες χημικές ενώσεις που κατονομάζονται, αλλά ολόκληρες κατηγορίες χημικών ενώσεων που έχουν ανάλογη χημική δομή και ανάλογη φαρμακολογική δράση, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς τροποποιώντας ελαφρά το μόριο να πετύχει το ίδιο φαρμακολογικό αποτέλεσμα και να μείνει ατιμώρητος. Με βάση αυτούς τους κανονισμούς, η THG ήταν σαφέστατα απαγορευμένο αναβολικό.
Παράλληλα οι κανονισμοί της WADA προβλέπουν επακριβώς και τις μεθόδους εργαστηριακών αναλύσεων που θα χρησιμοποιηθούν γιά να εξακριβωθεί η ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών στα ούρα, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι αδιάβλητη. Προβλέπουν ακόμα πως γίνεται η δειγματοληψία, πως φυλάσσονται τα δείγματα, πως γίνεται έφεση σε τυχόν θετικό αποτέλεσμα ανάλυσης. Το πρόβλημα γεννήθηκε όταν κυκλοφόρησε μυστικά σε στενό κύκλο κορυφαίων αθλητών η THG, που ενώ ήταν απαγορευμένη, δεν την έβρισκε η μέθοδος ανάλυσης που ίσχυε τότε!
Οι σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν από την Αμερική γιά συμμετοχή του Τζέκου στην όλη υπόθεση (δεν έχει όμως εκδικαστεί στην Αμερική κάτι γύρω από αυτό) έριξαν βαριά σκιά στα μετάλλια του Κεντέρη και της Θάνου, που από πριν είχαν μία μετεωρική αθλητική πορεία με χαρακτηριστικά που γενούσαν ερωτηματικά γιά χρήση αναβολικών – απότομη άνοδο, σπάνιες εμφανίσεις, άγνωστες κινήσεις και απόλυτη αποφυγή του τύπου αν δεν ήταν παρών και ο Τζέκος. Τώρα που η Μάριον Τζόουνς ομολόγησε μετά από πίεση των Αμερικανικών αρχών ότι ήταν ντοπαρισμένη με THG στο Σίδνεϋ, η προοπτική να περάσει το χρυσό μετάλλιο στη Θάνου, που πολλοί θεωρούν ότι ήταν επίσης ντοπαρισμένη με την ίδια THG στον ίδιο αγώνα, κάνει τους πολέμιους του ντόπινγκ διεθνώς να νοιώθουν ότι τελικά θα κάνουν μία τρύπα στο νερό! Το πρόβλημά τους όμως είναι ότι δεν έχουν κανένα τρόπο να αποδείξουν ότι η Θάνου ήταν πράγματι ντοπαρισμένη τότε. Εχει βέβαια τιμωρηθεί η Θάνου με διετή αποκλεισμό, τον οποίο έχει εκτίσει, γιά την αποφυγή τριών ελέγχων ντόπινγκ σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν προβλέπεται όμως από τους κανονισμούς η αφαίρεση προγενέστερου μεταλλίου γιά τον λόγο αυτόν, ενώ είναι πράγματι οξύμωρο να της επιτρέπεται να διατηρεί κανονικά το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε τη μέρα εκείνη, αλλά να μην της δοθεί το χρυσό της ακυρωμένης Τζόουνς.
Μπροστά στη κατάσταση αυτή κυκλοφορούν διάφορες προτάσεις γιά το πως θα μπορούσε η ΔΟΕ να λύσει το πρόβλημά της. Υπάρχει μία πρόταση να δοθεί το χρυσό στη τρίτη Τάνια Λόρενς, τη μοναδική δικαιούχο μεταλλίου από αυτόν τον αγώνα που δεν έχει καταδικαστεί ποτέ γιά καμμία παράβαση ντόπινγκ. Υπάρχει η πρόταση να ανοιχθεί το δεύτερο δείγμα της Θάνου από τότε και να γίνει σε αυτό ανάλυση για THG. Υπάρχει η πρόταση να μην απονεμηθεί το χρυσό της Τζόουνς καθόλου, αλλα να μπεί στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης. Ολες όμως αυτές οι προτάσεις έχουν ένα ελάττωμα, είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ παράνομες για διάφορους λόγους! Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να αποτρέψει την απονομή του μεταλλίου της Μάριον Τζόουνς στην Κατερίνα Θάνου είναι η ίδια η Θάνου, αν δεχθεί να μην το παραλάβει!