fbpx

Το σκάκι της εξουσίας

Sep 30, 2007

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 30 Σεπτεμβρίου 2007

 

Το σκάκι της εξουσίας

Εγραψα την προηγούμενη βδομάδα ότι, ο βαθμός επιτυχίας του καινούργιου υφυπουργού αθλητισμού στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού θα εξαρτηθεί και από το ύψος του προϋπολιγισμού που θα έχει στη διάθεσή του. Αυτονόητη βέβαια αλήθεια, αφού ούτε οι προσωπικές ικανότητες ούτε οι καλές προθέσεις φτάνουν γιά να εξισορροπήσουν την έλλειψη πόρων. Τι κάνει όμως ένας υφυπουργός που δεν μπορεί να εξασφαλίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τους απαραίτητους πόρους γιά την κάλυψη όλων των αναγκών του Υπουργείου του; Φαντάζομαι αρκετούς αναγνώστες της ΑΥΓΗΣ να απαντούν «καταγγέλει την κυβέρνηση» ή «παραιτείται», αλλά αν εξαιρέσουμε τον κ. Πολύδωρα, που κάποια στιγμή έκανε δημόσιο εκβιασμό στην κυβέρνηση που μετείχε, δεν θα βρούμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Συνήθως ο κάθε υπουργός συμβιβάζεται με ότι έχει και κάνει ότι μπορεί – και ότι προτιμά.

Οταν οι πόροι δεν φτάνουν γιά όλα, ο καθένας διαλέγει τι θα κόψει και τι θα αφήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων βάζουν πάνω από όλα τις δαπάνες που χρειάζονται γιά τον έλεγχο των ομοσπονδιών, γιά την χρηματοδότηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ, καθώς και γιά τα απαραίτητα πανηγύρια – το γνωστό τρίπτυχο. Μάλιστα οι Ομοσπονδίες που δεν ελέγχονται από το κυβερνητικό κόμμα συχνά βρίσκουν τον προϋπολογισμό τους συρρικνωμένο και την εκταμίευσή του βραδυπορούσα…

Αυτά είναι παλιές ιστορίες, αλλά οσο κυκλοφορεί κανείς μαθαίνει πάντα και κάτι καινούργιο. Πρίν ένα μήνα περίπου είχα πάει στην τελετή λήξης του διεθνούς σκακιστικού τουρνουά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2007», το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία εδώ και 20 χρόνια. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τους παράγοντες αυτής της Ομοσπονδίας, που δίνει δυνατότητα στα νέα παιδιά να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε μία πνευματική δραστηριότητα που απαιτεί μυαλό, τακτική, στρατηγική αλλά και φυσική κατάσταση, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο σε μερικούς.

Στην εκδήλωση άκουσα από τον Προέδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Μακρόπουλο πολλά που αφορούν τα διοικητικά του αθλήματος, όπως γιά την περικοπή κατά 30% της ετήσιας επιχορήγησης που δίνει το υπουργείο στην Ομοσπονδία. Αυτό βέβαια το ήξερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα. Καθένας καταλαβαίνει ότι, όταν μειώνεται η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας, μειώνονται και οι δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος. Το τουρνουά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2007» μετά από 20 χρόνια κινδύνεψε φέτος να μην γίνει γιά τον λόγο αυτόν, έγινε δε τελικά με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Αθηνών!

Το εξωφρενικότερο όμως που αποκάλυψε ο κ. Μακρόπουλος ήταν ότι στα τριάμισυ χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατάφερε το ΔΣ της Ομοσπονδίας να δει τον υφυπουργό αθλητισμού ούτε μία φορά! Δεν λέω, ο χρόνος του υφυπουργού είναι πολύτιμος, αλλά 15 λεπτά σε 3,5 χρόνια δεν περίσεψαν; Δεν είναι όμως θέμα σαβουάρ βιβρ, δεν είναι εξάλλου αγενής άνθρωπος ο κ. Ορφανός που κατείχε τη θέση του υφυπουργού ως τώρα. Τι να τους κάνει όμως να τους δει ο κ. Ορφανός; Ξέρει ότι θα του ζητήσουνε λεφτά, ξέρει ότι λεφτά γι’ αυτούς δεν έχει, τα λεφτά πήγαν αλλού! Ετσι γλιτώνει τη δυσαρέσκεια του νά λέει όχι με το να αποφεύγει τη συνάντηση τελείως. Ενας κυνικός ίσως θα έλεγε ότι ο κ. Ορφανός χρειάζεται καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Εγώ θα πω ότι ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού χρειάζεται κάμποσα λεφτά παραπάνω στον προϋπολογισμό του και μεγαλύτερο πνεύμα δικαιοσύνης στην κατανομή του. Να τώρα μία μεγάλη πρόκληση γιά τον κ. Ιωαννίδη…