fbpx

Συνωμοσίες

Sep 9, 2007

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 9 Σεπτεμβρίου 2007

 

Συνωμοσίες

Εχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου ενάμισυ χρόνου αγωνιζόμενη να αποτρέψω τη μετατροπή των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων σε εμπορικές χρήσεις, ιδιαίτερα του Παλαί στο Γαλάτσι. Συνέπεσε βλέπετε το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας γιά τις Δημοτικές εκλογές πέρυσι στο Γαλάτσι με την απόφαση γιά την εκχώρηση του Παλαί στον όμιλο Χαραγκιώνη, γιά την μετατροπή του σε… σουπερμάρκετ! Το ζήτημα αυτό, της μετατροπής των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων σε εμπορικές χρήσεις, αποτελεί εξάλλου ένα από τα βασικότερα τοπικά ζητήματα γιά πολλούς δήμους της Β’ Αθήνας, όπου είμαι υποψήφια στις εθνικές εκλογές τώρα.

Σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση Ολυμπιακής αθλητικής εγκατάστασης το ζήτημα είναι ιδιαίτερης τοπικής σημασίας, αφού οι προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση χρήσεις επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Το ζήτημα όμως της μεταολυμπιακής χρήσης των εγκαταστάσεων αυτών, συνολικά εξεταζόμενο, είναι γενικότερης σημασίας και αφορά όλη τη χώρα. Ενας προφανής λόγος για αυτό είναι ότι στην υπόθεση αυτή της μετατροπής αθλητικών χώρων σε εμπορικούς, που εκτελείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτεται η πλήρης αδιαφορία και των δύο κυβερνήσεων γιά τον αθλητισμό. Εδώ έχουμε έτοιμους χώρους που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες γιά άθληση δεκάδων χιλιάδων νέων ή εναλλακτικά να παράσχουν ιδανικές συνθήκες γιά την ανάπτυξη του υψηλού αθλητισμού. Δυο διαδοχικές κυβερνήσει όμως δύο διαφορετικών κομμάτων λένε με τις πράξεις τους “εμάς δεν μας νοιάζει ο αθλητισμος”. Τους πιστεύω απόλυτα.

Πέρα όμως από την απαξίωση του αθλητισμού, υπάρχει ένα δεύτερο θέμα εξίσου σοβαρό αλλά πολύ πιό επικίνδυνο. Οι δύο κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως πρόφαση γιά την παραχώρηση προστατευόμενων ελεύθερων χώρων γιά εμπορική αξιοποίηση, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτόν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας γιά τις οποίες γίνεται τώρα η διαμάχη δεν θα μπορούσαν ποτέ να χτιστούν εκεί που χτίστικαν, αν δεν υπήρχε η Ολυμπιακή πρόφαση.

Αυτές τις μέρες με την τραγική καταστροφή της Αρχαίας Ολυμπίας από την φωτιά και την εγκληματική εγκατάλειψη της κυβέρνησης, μπήκε επί τάπητος το ζήτημα της τύχης της σημαντικότερης Ολυμπιακής εγκατάστασης του κόσμου, της ίδιας της Αρχαίας Ολυμπίας. Ετοιμες πάντα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συναγωνισθούν σε κορώνες, χρειάστηκαν λίγες μόνο μέρες γιά να μας αποκαλύψουν γιά μία ακόμα φορά τις προτεραιότητές τους. Διεθνές αθλητικό κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία θέλει να κτίσει η κυβέρνηση, Πανεπιστήμιο, θεματικό πάρκο και κέντρο ειρήνης και εκεχειρίας θέλει το ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή τώρα που εφυγαν τα δέντρα από τη μέση, ελάτε να τα κάνουμε όλα μπετόν, ακόμα και στον ιερό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας! Φανταστείτε μία Ολυμπιακή Ντίσνεϋλαντ, με τον Γκούφη ακοντιστή και τον Ντόναλντ αρματοδρόμο. Πιο πολύ βέβαια νοιάζονται και οι δυό τους γιά τους διάφορους Σκρούτζ που μαζεύτηκαν σαν κοράκια γύρω από τα αποκαΐδια.

Ακούσαμε αυτές τις μέρες πολλά γιά οργανωμένα σχέδια να καεί η Ελλάδα, φτηνές δικαιολογίες μιάς ανίκανης κυβέρνησης. Το μοναδικό οργανωμένο σχέδιο όμως, η μοναδική συνωμοσία που εξυφαίνεται γύρω από τους δασικούς χώρους είναι η διαρκής συνωμοσία να αξιοποιείται κάθε δυνατή ευκαιρία γιά την οικοπεδοποίηση κάθε πρόσφορου δασικού χώρου. Αυτό βέβαια δεν το κατήγγειλε ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Πως θα μπορούσαν όμως να καταγγείλουν αυτοί οι δύο τον ίδιο τους τον εαυτό;