Ρεκόρ
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 26 Αυγούστου 2007
Ρεκόρ
Προ ημερών η αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόροθυ Τόρρες ανεδείχθηκε πρώτη νικήτρια στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ στα 100 μέτρα ελεύθερο με επίδοση 54.65 δευτερόλεπτα, που αποτελεί την 6η καλύτερη παγκόσμια επίδοση όλων των εποχών. Η Τόρρες πέτυχε αυτό τον άθλο σε ηλικία 40 ετών μετά από ένα σύντομο διάστημα αποχής από την αγωνιστική κολύμβηση για να γεννήσει την κόρη της. Ετσι έγινε η μεγαλύτερη ηλικιακά κολυμβήτρια στον κόσμο που πέτυχε εθνική διάκριση με επίδοση παγκόσμιου επιπέδου.
Η Τόρρες από 14 ετών συγκεντρώνει διάφορα Ολυμπιακά μετάλλια και διάφορες Εθνικές διακρίσεις, φαίνεται όμως ότι το σημαντικότερο ρεκόρ της που θα μείνει είναι το ηλικιακό. Το γεγονός ότι η Τόρρες έκανε αυτή την καταπληκτική επίδοση αφού έγινε μητέρα δεν είναι ασυνήθιστο. Εχουμε πολλά παραδείγματα αθλητριών, που αφού έγιναν μητέρες επανήλθαν στον πρωταθλητισμό με Ολυμπιακές νίκες και παγκόσμιες επιδόσεις. Υπάρχουν βέβαια περισσότερες μητέρες αθλήτριες στο στίβο παρά στην κολύμβηση, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι κολυμβήτριες αρχίζουν και τερματίζουν την αγωνιστική τους καριέρα σε μικρότερη ηλικία. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι η τεκνοποίηση βελτιώνει τις αγωνιστικές επιδόσεις, αφού εξαιτίας της εγκυμοσύνης επέρχεται καλύτερη ορμονική ισορροπία στο γυναικείο σώμα. Βοηθάει ακόμα ψυχολογικά το γεγονός ότι με την τεκνοποίηση η αθλήτρια νοιώθει να απελευθερώνεται από το άγχος της απόκτησης τέκνου.
Από βιολογική άποψη το επίτευγμα της Τόρρες εξηγείται. Μία 40χρονη υψηλού επιπέδου αθλήτρια διαθέτει καλύτερο βιολογικό δυναμικό από μία αγύμναστη γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών δεν παρουσιάζεται απώλεια ούτε δύναμης ούτε σχετικής αντοχής, εφόσον βέβαια έχουν αναπτυχθεί σε νεαρή ηλικία και έχουν διατηρηθεί με συστηματική άσκηση. Το αγώνισμα των 100 μέτρων ελευθέρας κολύμβησης, που διαρκεί 55 δευτερόλεπτα, δεν είναι αμιγώς αγώνισμα ταχύτητας, οπότε ένα νεαρότερο άτομο θα διέθετε θεωρητικά κάποιο πλεονέκτημα, αλλά αντίθετα απαιτεί «αντοχή στην ταχύτητα», πράγμα το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα στην ηλικία των 40 χρόνων.
Βέβαια κανείς κολυμβητής ή κολυμβήτρια δεν είχε κατορθώσει τέτοια διάκριση σε τέτοια ηλικία μέχρι τώρα. Ουσιαστικά ένα τέτοιο επίτευγμα έχει μία προϋπόθεση που είναι ψυχολογικά δύσκολη, θα πρέπει ο αθλητής να μην έχει εγκαταλείψει γιά σημαντικό χρονικό διάστημα τον πρωταθλητισμό. Είναι γνωστή η περίπτωση του κορυφαίου κολυμβητή Μαρκ Σπιτς, που στην κορυφή της καριέρας του κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια σε μία Ολυμπιάδα, αλλά που όταν προσπάθησε να επανέλθει στον πρωταθλητισμό μετά από 15 χρόνια εκτός πισίνας δεν κατάφερε το παραμικρό. Ενα πρόβλημα που δεν ξεπερνιέται εύκολα είναι η βαθμιαία εξέλιξη της τεχνικής της αγωνιστικής κολύμβησης, που εξελίσσεται συνέχεια και που χρειάζεται συνεχή εξάσκηση γιά να αφομοιωθεί. Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι υψηλές επιδόσεις απαιτούν από τον αθλητή να προσαρμόσει όλη του τη ζωή γύρω από τις προπονητικές απαιτήσεις του αθλήματός του, πράγμα που αμα το έχεις σταματήσει θα πρέπει να το ξαναποκτήσεις.
Το καταπληκτικό στην περίπτωση Τόρρες είναι απλά το γεγονός ότι μετά από κοντά 3 δεκαετίες στην αγωνιστική κολύμβηση επιμένει σταθερά εκεί και δεν έχει εγκαταλείψει την πισίνα. Ολοι οι κολυμβητές που έχουν καλύψει χιλιόμετρα σε πισίνες για πολλά χρόνια παρουσιάζουν το σύνδρομο staleness, δηλαδή μπαγιάτεμα. Είναι μία χρόνια κόπωση του νευρικού συστήματος από την συνεχή επανάληψη του ίδιου πράγματος, όπου ο κολυμβητής φτάνει να αισθάνεται κυριολεκτικά αηδία ακόμα και να βρίσκεται μέσα στο νερό. Αποτοξίνωση σημαίνει την πλήρη αποχή από την κολύμβηση για μεγάλο διάστημα. Εδώ βρίσκεται ο πραγματικός άθλος της Ντόροθυ Τόρρες, στην υπεράνθρωπη επιμονή και ψυχολογική αντοχή!