fbpx

Σήματα

Jun 17, 2007

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 17 Ιουνίου 2007

 

Σήματα

london-2012-olympics-logoΕκεί που έλεγα να τελειώνω με το Λονδίνο και τους αγώνες του, προέκυψε ξαφνικά το σήμα των αγώνων του 2012. Ξύπνησαν πάλι μνήμες από Φοίβο και Αθηνά, οπότε δεν μπορώ να μην σταθώ πάλι σε απροσδόκητες αναλογίες. Βέβαια εδώ ίσως να αδικώ λιγάκι τον ΑΘΗΝΑ 2004, αφού ο Φοίβος και η Αθηνά ήσαν τα μασκώτ των αγώνων, σήμα ήταν εκείνο το λιτό δάφνινο στεφάνι σε μπλέ φόντο. Στο Λονδίνο όμως η παραδοξολογία άρχισε νωρίτερα. Επειδή δεν μπορώ εύκολα να το περιγράψω, παρακάλεσα την εφημερίδα να το δημοσιεύσει εδώ. Τώρα εσείς τι βλέπετε; Εγώ βλέπω σε πρώτη φάση μία μούτζα. Αν το κοιτάξω πιό προσεκτικά, βλέπω θραύσματα τοιχοποιΐας. Μου περνάει από το μυαλό μήπως πρόκειται γιά κάποια μυστικιστική προσπάθεια εξορκισμού επίδοξων βομβιστών, αλλά πάλι δεν το νομίζω. Πρέπει κανείς να εντρυφήσει στον Αγγλικό τύπο γιά να πληροφορηθεί ότι το σήμα αυτό περιέχει τον αριθμό 2012, έτος τέλεσης των αγώνων. Θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα χρώματα, ροζ, πορτοκαλί, πράσινο και μπλέ. Κυκλοφόρησε και σε βίντεο, στο οποίο το “σήμα” χρησιμοποιείται μονάχα ως ξέσπασμα των χρωμάτων του μέσα στην αφήγηση. Μπορεί βέβαια κανείς να καταλάβει το ξέσπασμα των χρωμάτων μέσα σε ένα βίντεο, αλλά όποιο και αν ήταν το σήμα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε πολλά χρώματα, τα οποία θα μπορούσαν να ξεσπάνε όλα μαζί μέσα σε οποιοδήποτε βίντεο. Το βίντεο πάντως κατηγορήθηκε ότι με το ξέσπασμα των χρωμάτων που κάνει, μπορεί να προκαλέσει κρίση επιληψίας σε ορισμένα άτομα!

Το καλλιτέχνημα στοίχισε 400.000 λίρες και προκάλεσε στην Αγγλία την γενική κατακραυγή. Φαντάζομαι ότι αν μάζευε κανείς σε βιβλίο τα χιουμοριστικά και δηκτικά σχόλια των Αγγλων γιά το θέμα, τότε θα είχαμε μία σπάνια περίπτωση αξιόλογης πνευματικής παραγωγής εμπνευσμένης από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Γεννάται όμως ένα σοβαρό ερώτημα, γιατί εγκρίθηκε ένα τέτοιο σήμα; Μπορεί βέβαια μία διαφημιστική εταιρία να κάνει μία πατάτα που και που, μπορεί μία οργανωτική επιτροπή υπερφίαλων κοσμικών να εγκρίνει την πατάτα, αλλά μερικές φορές μου δημιουργείται η εντύπωση ότι παραπλήθυναν οι πατάτες γύρω μας.

Ανατρέχοντας σε όσα έχουν λεχθεί στην Αγγλία γιά το θέμα, στέκομαι σε δύο δηλώσεις που είναι κατά τη γνώμη μου αποκαλυπτικές. “Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία παλέττα χρωμάτων, γραμμών και σχημάτων που να δημιουργούν ενέργεια, έμπνευση και ενδιαφέρον”, δηλώνει ένας από τους δημιουργούς του σήματος. “Οταν οι άνθρωποι δουν το καινούργιο σήμα, θέλουμε να εμπνευσθούν να κάνουν μία θετική αλλαγή στη ζωή τους”, δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Μπλέρ. Οι δύο αυτές δηλώσεις είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές, κυρίως γιατί δεν λένε απολύτως τίποτα, όπως εξάλλου και το καινούργιο σήμα. Θέλουν το σήμα να αρέσει, αλλά να αρέσει χωρίς να λέει τίποτα. Θέλουν ενέργεια, έμνευση, ενδιαφέρον, θετική αλλαγή και άλλα πολλά θετικά συναισθήματα, αλλά δεν θέλουμε καμμία νοητική λειτουργία, κανένα περιεχόμενο. Οι νοητικές λειτουργίες είναι επικίνδυνες βλέπετε, οδηγούν σε κρίσεις, επικρίσεις, τοποθετήσεις, θέσεις, απόψεις. Οι υπεύθυνοι του Λονδίνου όμως δεν θέλουν τέτοια πράγματα, θέλουν απλά ένα χαρούμενο τίποτα, που θα το δούμε την άλλη βδομάδα.