fbpx

Λονδίναζε

Jun 3, 2007

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 3 Ιουνίου 2007

 

Λονδίναζε

Η λίστα των 5 μέτρων περιορισμού του κόστους μιάς Ολυμπιακής διοργάνωσης που παρέθεσα την προηγούμενη βδομάδα, συνοψίζει τι δεν συνέβη στην Αθήνα το 2004. Ακόμα και σήμερα το ακριβές κόστος των αγώνων παραμένει άγνωστο. Αν ρωτήσετε την Γιάννα Αγγελοπούλου, θα σας πει ότι ο “ΑΘΗΝΑ 2004” ήρθε περίπου στα λεφτά του. Εχει δίκιο, αλλά τα τεράστια κόστη κατασκευής των Ολυμπιακών έργων δεν πέρασαν από τον προϋπολογισμό του “ΑΘΗΝΑ 2004”. Αν προσπαθήσετε να βγάλετε άκρη από την κυβέρνηση θα μπλέξετε. Προκειμένου να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, η σημερινή περιλαμβάνει στις Ολυμπιακές δαπάνες ακόμα και έργα όπως το μετρό, που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται χρόνια πριν πάρουμε την Ολυμπιακή διοργάνωση. Θα περάσουν χρόνια πριν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό γιά το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Την ίδια στιγμή όμως τα παράξενα νέα έρχονται από το Λονδίνο, διοργανώτρια πόλη των αγώνων του 2012. Οι Αγγλοι ξεκίνησαν με ένα προϋπολογισμό 2,4 δις λιρών, που 5 χρόνια πριν τους αγώνες έχει ανέβει ήδη επισήμως στις 9,3 δις λίρες. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 5,3 δις λίρες γιά έργα, αλλά και ένα κονδύλι 2,7 δις γιά έκτακτες δαπάνες. Να τώρα και κάποιος άλλος που δεν ακολουθεί τους κανόνες οικονομικής διαχείρησης του κ. Ουέμπεροθ. Γιατί όμως; Οι Αγγλοι δεν έχουν το πολιτικό κίνητρο των Κινέζων, να γίνουν δηλαδή πολιτικά αποδεκτοί από τη Δύση. Οι Αγγλοι είναι η Δύση. Γιατί επέλεξαν και αυτοί να ακολουθήσουν το πρότυπο του τρίτου δρόμου διοργάνωσης Ολυμπιακών αγώνων, που λάνσαρε ο κ. Σημίτης;

Μιά ματιά σε τίτλους Αγγλικών ειδήσεων μας δίνει κάποιες ενδείξεις. Κάποιοι τσιγγάνοι εκδιώκονται από τον καταυλισμό τους, γιατί βρίσκεται σε χώρο όπου θα γίνουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή τους, επικαλούμενο την δεδομένη ωφέλεια των Ολυμπιακών αγώνων (έτσι λέγεται ο στόχος εθνικής σημασίας στην Αγγλία). Κύκλοι των τεχνών και του αθλητισμού διαμαρτύρονται γιατί μεγάλο μέρος των χρημάτων που παίρνουν από το εθνικό λαχείο θα διοχετευθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες (έτσι λέγεται η προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού στην Αγγλία). Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Μπράουν σκέπτεται να δημιουργήσει Υπουργείο Ολυμπιακών αγώνων (τίποτα δεν συμμαζεύει τις εσωκομματικές τριβές καλύτερα από ένα κύμα υπουργοποιήσεων). Διάφορα μικροπράγματα θυμίζουν Ελλάδα λοιπόν, αν ψάξετε όμως βαθύτερα τον αναθεωρημένο Αγγλικό προϋπολογισμό, θα βρείτε δύο συγκεκριμένες δαπάνες που ξετίναξαν τον προϋπολογισμό καθυστερημένα. Η πρώτη αφορά τον ΦΠΑ. Αρχικά οι Αγγλοι είχαν παρουσιάσει τα έξοδα των αγώνων χωρίς ΦΠΑ, γιά να φαίνεται το εγχείρημα οικονομικά ελκυστικό στον κόσμο. Οπως και στην Ελλάδα, ανέλαβαν τους αγώνες με συνειδητά ψευδή προϋπολογισμό. Η δεύτερη αφορά 1,7 δις γιά τον καθαρισμό του μολυνσμένου εδάφους του χώρου όπου θα γίνουν οι εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Λονδίνο. Αυτό ήταν επίσης γνωστό από πριν ότι έπρεπε να γίνει, απλά δεν είχε περιληφθεί στον Προϋπολογισμό. Στο Λονδίνο βλέπετε οι αγώνες θα γίνουν σε μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, που θα αναβαθμιστεί με δημόσια δαπάνη γιά την περίσταση. Οπότε ερχόμαστε στο πραγματικά κοινό των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και του Λονδίνου, στην ουσία του τρίτου δρόμου τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Στις δύο περιπτώσεις οι αγώνες γίνονται από κυβερνήσεις Σοσιαλιστικές κατ όνομα, οπαδούς την ελεύθερης αγοράς στην ουσία, που διατηρούν όμως κάποια στοιχεία κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής. Στις δύο περιπτώσεις οι κυβερνήσεις θεωρούν τους αγώνες ατμομηχανή ανάπτυξης, όχι μόνο στον κλάδο τουρισμού και αναψυχής, αλλά στον κλάδο του real estate – θεωρούν ότι οι αγώνες δίνουν μία καταπληκτική ευκαιρία αλλαγής χρήσεων γής και αυξημένων δημοσίων επενδύσεων, που θα περάσουν όμως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.