fbpx
maties

Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 7 Απριλίου 2007

 

Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Νοιώθω λιγάκι γελοία όταν μετά το δολοφονικό αποκορύφωμα χουλιγκανικής βίας στην Παιανία την Πέμπτη 29 Μαρτίου, η στήλη μου την αμέσως επόμενη Κυριακή ασχολείται με άλλα θέματα. Οποιος δεν ξέρει πως δουλεύει μία εφημερίδα και πως δουλεύει η συγκεκριμένη εφημερίδα, θα μου πει “μα αναίσθητη είσαι;” Δυστυχώς όμως το άρθρο που διαβάζετε εσείς την Κυριακή γράφεται νωρίτερα, μάλιστα από την προηγούμενη βδομάδα γράφεται πολύ νωρίτερα. Νωρίς την Πέμπτη το απόγευμα πρέπει πιά να το παραδίδω στην εφημερίδα, οπότε ότι συμβεί από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά πρέπει να περιμένει 10 μέρες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί προνόμιο μονάχα αυτής της στήλης, του γειτονικού Αριστερού Εξτρέμ και των καλλιτεχνικών σελίδων, αφού φαίνεται πως η διεύθυνση της εφημερίδας θεωρεί τον αθλητισμό και τις τέχνες ζητήματα χωρίς επικαιρότητα, ζητήματα ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος. Πάλι καλά που τη γλίτωσε ο Πανταζίδης δίπλα και συνεχίζει να παραδίδει Παρασκευή.

Ιστοριογραφώντας λοιπόν δεν χρειάζεται να αναφέρω τα γεγονότα της προ-προηγούμενης Πέμπτης, όταν τα ασκέρια των Πράσινων και των Κόκκινων έδωσαν ραντεβού στην Παιανία γιά να δώσουν φονική μάχη, που κατέληξε σε ένα θάνατο. Στην Ρωμαϊκή αρχαιότητα τα παιδιά αυτά θα είχαν εξελιχθεί σε περίφημους μονομάχους στο Κολοσσαίο. Στην σημερινή Ελλάδα φρόντισαν κάποιοι ιδιοκτήτες ΠΑΕ, που νομίζουν τους εαυτούς τους αυτοκράτορες, να τους προσλάβουν ως αυτοκρατορική φρουρά. Αυτά τα παιδιά είναι ο “περίφημος κόσμος” της μιάς και της άλλης ομάδας, που συχνά επικαλούνται οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ όταν θέλουν να κορδωθούν. Οι Ρωμαίοι οργάνωναν τέτοια σώματα σε δεκαρχίες και εκατονταρχίες, οι Ελληνικές ΠΑΕ τους οργανώνουν σε “τοπικούς συνδέσμους φιλάθλων”. Φαίνεται όμως πως οι εγχώριοι επίδοξοι αυτοκράτορες δεν διαβάζουν ιστορία, οπότε δεν ξέρουν τι γίνεται όταν η αυτοκρατορική φρουρά αυτονομείται…

Κατά τη Ρωμαϊκή αρχαιότητα οι αρχές του τόπου παρακολουθούσαν τις σχετικές συγκρούσεις των μονομάχων από τις εξέδρες του Κολοσσαίου. Σήμερα στην Ελλάδα οι αρχές του τόπου παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από μακρυά και κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, μέχρι να τους προκύψει κανένας νεκρός. Μετά συσκέπτονται. Ειλικρινά απορώ ποιό είναι το αντικείμενο των συσκέψεων αυτών. Ενημέρωση; Αποτροπή; Λήψη μέτρων; Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει οπαδοί ομάδων να δίνουν ραντεβού γιά μάχη, τώρα το έμαθε ο κ. Πολύδωρας; Οπότε υποψιάζομαι ότι απλά συσκέπτονται γιά να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, αφού τώρα υπάρχει και νεκρός.

Οι πολλές συσκέψεις πάντως κατέληξαν σε ένα τουλάχιστον χειροπιαστό αποτέλεσμα, οι ΠΑΕ θα διακόψουν λέει τις σχέσεις τους με τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών. Μπράβο παιδιά! Δηλαδή αναγνωρίζεται επίσημα και από την κυβέρνηση αλλά και από τις ΠΑΕ ότι, μέχρι σήμερα, οι ΠΑΕ είχαν επίσημες σχέσεις με συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, που σύμφωνα με τα ευρήματα της αστυνομίας, διακινούσαν ναρκωτικά, διατηρούσαν οπλοστάσια, οργάνωναν προμελετημένες βίαιες συγκρούσεις προσώπων που απέβλεπαν στην πρόκληση σωματικών βλαβών και στην καταστροφή περιουσίας, ενώ τελικά διέπραξαν και φόνο. Αν όλα αυτά τα είχε κάνει οποιοσδήποτε πολίτης που δεν ήταν πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης ΠΑΕ, τότε ο εισαγγελέας θα τον είχε ήδη προφυλακίσει τουλάχιστον με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας, φαίνεται όμως ότι γιά τις διοικήσεις και τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ ισχύουν άλλοι νόμοι. Αντί να τους συλλάβει γιά συνέργεια σε φόνο η αστυνομία, τους καλεί ο Υπουργός σε σύσκεψη!