fbpx
maties

Πρελούδιο

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 11 Ιουνίου 2006

 

Πρελούδιο

Την ώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο, η μεγάλη γιορτή του Μουντιάλ έχει ήδη ξεκινήσει. 64 αγώνες ανάμεσα σε 32 ομάδες, σε 12 πόλεις σε διάστημα 30 ημερών, με τον τελικό στις 9 Ιουλίου στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. Μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης είναι η ομάδα της Βραζιλίας και η Γερμανική οικονομία, σίγουροι κερδισμένοι, όπως πάντα, η FIFA και οι σπόνσορες.

Οι 15 μεγάλοι σπόνσορες πλήρωσαν στη FIFA γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας γιά την μεγάλη τιμή και την μεγάλη διαφήμιση, ενώ άλλοι 6 εθνικοί σπόνσορες πλήρωσαν από 13 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Κατόπιν τούτου ήταν επόμενο οι ανάγκες αυτών των μεγάλων χρηματοδοτών να μπαίνουν πρώτες στις προτεραιότητες της FIFA. Πράγματι, μέχρι και ονόματα γηπέδων άλλαξε η FIFA ώστε να μην διαφημιστεί τζάμπα κανείς, ενώ απέκτησε ουσιαστικά δικαιώματα ιδιοκτησίας στα 12 γήπεδα γιά τις μέρες των αγώνων. Δεν αρκέστηκε βέβαια η FIFA μονάχα στους χώρους των γηπέδων, αλλά προσπάθησε να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα διαφήμισης και εμπορίας προϊόντων στις περιοχές γύρω από τα γήπεδα, στους δρόμους που οδηγούν στα γήπεδα και στους χώρους των 12 φεστιβάλ που θα διοργανωθούν σε κάθε πόλη στη διάρκεια του Μουντιάλ!

Μεγάλος χαμένος πάντως της διοργάνωσης, πριν ακόμα αρχίσει, είναι σίγουρα ο Γκολέο. Ο Γκολέο είναι ένα λιοντάρι που παίζει μπάλα και είναι το επίσημο μασκώτ του Μουντιάλ. Πρίν λίγες μέρες η Βαυαρική εταιρία παιχνιδιών που είχε πληρώσει 28 εκατομμύρια ευρώ γιά τα αποκλειστικά δικαιώματα εμπορίας του Γκολέο κήρυξε πτώχευση, την οποία απέδωσε στην περιορισμένη ζήτηση γιά το επίσημο λιοντάρι της.

Δεν είναι όμως μόνο εμπόριο το Μουντιάλ, παράλληλα με τους αγώνες γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις. Μία μάλιστα εικαστική έκθεση στη Νυρεμβέργη έχει προκαλέσει τοπικό σκάνδαλο. Ο καλλιτέχνης Ολαφ Μέτζελ έστησε 780 καθίσματα που αφαιρέθηκαν από το Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου σε διπλή έλικα ύψους 17 μέτρων μπροστά από το “Ομορφο Συντριβάνι” της πόλης, που χρονολογείται από το 1385 και αποτελεί κόσμημα της Νυρεμβέργης. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν ενθουσιάστηκαν, αν όμως ο καλλιτέχνης ήθελε να εκφράσει το πως ακριβώς δένουν οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με τις πόλεις που τις φιλοξενούν, μάλλον το πέτυχε.

Οι Γερμανοί προσδοκούν ότι το Μουντιάλ και οι εκδηλώσεις που το συνοδεύουν θα προκαλέσουν αύξηση στον τουρισμό τους, όχι μόνο φέτος, αλλά και μακροπρόθεσμα. Το αμεσότερο πρόβλημά τους πάντως είναι ότι δεν βρίσκουν όλους τους τουρίστες το ίδιο επιθυμητούς. Εκτιμούν ότι ορδές χούλιγκαν θα ενσκήψουν στη Γερμανία γιά την περίσταση και έχουν προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου αστυνομική κινητοποίηση γιά να τους αντιμετωπίσουν. Εφτασαν μάλιστα να δεχθούν στη χώρα τους γιά τις μέρες των αγώνων 250 ένστολους αστυνομικούς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα έχουν δικαίωμα ακόμα και να πραγματοποιούν συλλήψεις! Πιθανώς θεωρούν ότι η κάθε αστυνομία ξέρει καλύτερα τους δικούς της χούλιγκαν και μπορεί να τους αντιμετωπίσει πιό αποτελεσματικά. Η Αγγλική αστυνομία, που ομολογουμένως ξέρει καλύτερα τους δικούς της χούλιγκαν, φρόντισε να υποχρεώσει 3.000 από αυτούς να παραδώσουν τα διαβατήριά τους πριν το Μουντιάλ, ώστε να μην μπορούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Οι Αγγλοι χούλιγκαν ομολογουμένως έχουν βγάλει όνομα και βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των Γερμανικών ανησυχιών, τη χάρη όμως την διεκδικούν και άλλοι πολλοί. Αρχίσαν όμως ήδη τα μάτς, απολαύστε τα.

ΥΓ. Οποιος παρατήρησε ότι στο άρθρο αυτό η φράση “εκατομμύρια ευρώ” αναφέρεται τρείς φορές και η λέξη “ποδόσφαιρο” καμμία, έχει κατανοήσει απόλυτα το πνεύμα του Μουντιάλ.