fbpx
maties

Πολίτες σε Δράση

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 4 Ιουνίου 2006

 

Πολίτες σε Δράση

Με δεδομένη τα όσα εξωφρενικά και αντισυνταγματικά προβλέπει ο νόμος 3342/05 γιά τις εμπορικές χρήσεις στα ολυμπιακά ακίνητα, ήταν λογικά αναμενόμενο να ξεσηκωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να απαιτήσουν την ακύρωση της εφαρμογής του. Θα περίμενε κανείς ότι ένα από τα βασικά μέσα μιάς τέτοιας διεκδίκησης θα ήταν και η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των ρυθμίσεων του νόμου 3342/05. Θα περίμενε ακόμα κανείς ότι στην υπόθεση της δικαστικής προσφυγής θα έμπαινε μπροστά η κάθε δημοτική αρχή που έχει ολυμπιακό ακίνητο μέσα στα όρια του δήμου της. Στο Γαλάτσι όμως τουλάχιστον, θα περίμενε μάταια.

Εχει ήδη γίνει μία προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας γιά το ζήτημα αυτό από τον Δήμο και από συλλόγους της Καλλιθέας, η έκβαση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον. Το Γαλάτσι όμως αντιμετωπίζει μία ιδιομορφία στο ζήτημα του Παλαί, αφού από όλα τα ολυμπιακά ακίνητα, το Παλαί έιναι το μόνο που μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε εμπορικό κέντρο! Στο Γαλάτσι δεν επηρεάζεται μονάχα το περιβάλλον, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης, αλλά μεταβάλλεται ριζικά και η δομή του τοπικού εμπορίου, με καταστροφικές συνέπειες γιά όλο το κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος του Γαλατσίου Θεόδωρος Τούντας όμως, που προέρχεται και υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, δεν ένοιωσε την ανάγκη να κάνει την παραμικρή ενέργεια γιά τη δικαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει το ολυμπιακό εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι. Μήπως δεν το σκέφτηκε; Μήπως δεν ξέρει που βρίσκεται το Συμβούλιο Επικρατείας; Η μήπως απλά τα έχει κάνει πλακάκια με την κυβέρνηση, οπότε αποφεύγει να κάνει την προσφυγή επειδή φοβάται ότι θα την κερδίσει;

Αφού όμως γιά οποιονδήποτε λόγο δεν αποφασίζει να δράσει ο Δήμαρχος, μπήκαν μπροστά και ανέλαβαν δράση οι Γαλατσιώτες. “Πολίτες σε Δράση” λέγεται η δημοτική μας κίνηση, που θα αντιμετωπίσει τον Οκτώβριο στο Γαλάτσι τον Τούντα και οποιονδήποτε άλλον μηχανεύεται την καταπάτηση ή παραχώρηση δημοτικής και δασικής γης, την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, την με οποιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους.

Ο αγώνας γιά να κρατηθεί το Παλαί δημόσιος αθλητικός χώρος μπαίνει αντικειμενικά σαν πρώτο θέμα αυτή τη στιγμή, αφού τώρα έγινε η παραχώρησή του στον ιδιωτικό όμιλο, δεν είναι όμως το μόνο ζήτημα που απασχολεί τους Γαλατσιώτες. Ολοι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη κινδυνεύουν, αφού ο Δήμαρχος θέλει να καταργήσει πλατείες και να τις κάνει οικόπεδα! Ολο το Αλσος Βεΐκου, που είναι υπερτοπικής σημασίας πνεύμονας πρασίνου, κινδυνεύει, αφού γιά το άλσος σχεδιάζονται ελικοδρόμια, περιφερειακός δρόμος κ..ά. Ακόμα κινδυνεύει το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών, αφού η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου έχει εξουσιοδοτηθεί να υποκαθιστά πλήρως το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο σε θέματα υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, πολιτισμού, αθλητισμού, και διαχείρησης περιβάλλοντος! Μπορεί κάποιοι παράγοντες να βλέπουν το Γαλάτσι σαν μία μεγάλη ευκαιρία γιά επιχειρηματικό και εργολαβικό κέρδος, εμείς όμως έχουμε τελείως διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς βλέπουμε το Γαλάτσι ως ένα τόπο όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτιάξει τη ζωή τους. Εμείς θέλουμε ένα Γαλάτσι όπου να χαίρεσαι να ζεις.

Μεθαύριο Τρίτη, 6 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, οι “Πολίτες σε Δράση” έχουμε συγκέντρωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου (Αρχιμήδους & Ιπποκράτους) γιά να συζητήσουμε τις θέσεις και τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Σας περιμένω.