Οι έλεγχοι του ΕΣΚΑΝ
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 16 Απριλίου 2006
Οι έλεγχοι του ΕΣΚΑΝ
Το πρόσφατο 7ο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσαν μαζί ο ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών) και το ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) στις 4 Απριλίου, με θέμα «Το ντόπινγκ και οι επιπτώσεις του στον Αθλητισμό», έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθεί το κοινό γιά την κλιμάκωση των ελέγχων ντόπινγκ που πραγματοποιεί το ΕΣΚΑΝ εντός και εκτός αγώνων, όπως θα είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε την προηγούμενη βδομάδα στην γειτονική στήλη του Νίκου Πανταζίδη. Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν ακούγονται αρκετά εντυπωσιακοί, αφού πέρυσι έγιναν 796 έλεγχοι ντόπινγκ σε αγώνες και 198 αιφνιδιστικοί, ενώ φέτος στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 562 έλεγχοι ντόπινγκ σε αγώνες και 71 αιφνιδιστικοί. Εντυπωσιακός ακούγεται και ο φετεινός προγραμματισμός γιά 400 με 500 αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Σίγουρα οι ρυθμοί αύξησης των ελέγχων είναι καλό σημάδι, οι απόλυτοι αριθμοί των ελέγχων όμως παραμένουν ακόμα εντελώς ανεπαρκείς, αν καθήσουμε και υπολογίσουμε τον αριθμό των αθλητών και των αθλημάτων. Ας πάρουμε γιά παράδειγμα μονάχα την κολύμβηση. Στους αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης, που είναι η κορυφαία ή διοργάνωση του αθλήματος στη χώρα, υπάρχουν 16 ατομικά αγωνίσματα και 3 σκυταλοδρομίες με τετραμελείς ομάδες στους άντρες, και άλλα τόσα στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι απονέμονται 84 μετάλλια στους άντρες και 84 μετάλλια στις γυναίκες, δηλαδή 168 μετάλλια συνολικά. Αν ακολουθηθεί το πρότυπο ελέγχου των Ολυμπιακών αγώνων, όπου γίνεται έλεγχος ντόπινγκ σε όλους τους αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο, αλλά και σε έναν ακόμα από τους συμμετέχοντες στον τελικό, που επιλέγεται με κλήρωση, τότε μονάχα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης θα πρέπει να γίνονται 224 έλεγχοι ντόπινγκ εντός αγώνων! Βέβαια το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δεν είναι η μοναδική αγωνιστική διοργάνωση της κολύμβησης στη χώρα, ενώ υπάρχουν και οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, που μόνο καθαρές εξ ορισμού δεν μπορούν να θεωρηθούν…
Οι αθλητές που θα κερδίσουν τα παραπάνω 168 μετάλλια γίνονται με την πράξη τους αυτή υποψήφιοι γιά τους αιφνιδιαστικούς εκτός αγώνων ελέγχους. Ειδικά στην κολύμβηση, που τα αναβολικά προσφέρονται γιά την βελτίωση των επιδόσεων, είναι αρκετά πιθανό ένας αθλητής να κάνει συστηματικά χρήση αναβολικών στο διάστημα της αγωνιστικής προετοιμασίας, μετά να τα κόβει εγκαίρως και αφού καθαρίσει ο οργανισμός του από τα υπολείμματα του φαρμάκου, να έρχεται στους αγώνες “καθαρός”. Γιά να τον πιάσεις θα πρέπει να τον ελέγξεις αιφνιδιαστικά εκτός αγώνων, μία και δύο φορές τον χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα 168 Χ 2 = 336 αιφνιδιαστικούς ελέγχους, αφού υπάρχουν κάποια κριτήρια γιά το ποιός αθλητής ενδέχεται να ντοπάρεται (εξωτερική εμφάνιση, απότομη αύξηση επιδόσεων, συχνοί τραυματισμοί κλπ), αλλά αν θέλεις να λες ότι ελέγχεις το άθλημα, θα κάνεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους κοντά στο ένα τρίτο του αριθμού των μεταλλίων, δηλαδή κάπου 56 αιφνιδιαστικούς. Φτάσαμε αισίως του 280 ελέγχους μόνο γιά την κολύμβηση, μόνο γιά τις κατηγορίες ανδρών – γυναικών. Υπάρχουν μετά οι έφηβοι και οι παίδες της κολύμβησης, ενώ στην ίδια ομοσπονδία υπάρχουν εκτός από την κολύμβηση άλλα τρία αθλήματα – πόλο, καταδύσεις και συγχρονισμένη. Υπάρχουν ακόμα άλλες 25 ομοσπονδίες θερινών αθλημάτων, ενώ υπάρχουν και τα χειμερινά αθλήματα. Πέρα από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό υπάρχει και ο επαγγελματικός, ενώ πέρα από όλα τα παραπάνω υπάρχει και το σχολικό πρωτάθλημα! Μοίρασε τώρα σε όλους αυτούς τους 562 ελέγχους εντός αγώνων του τριμήνου ή τους 400-500 αιφνιδιαστικούς που σχεδιάζονται γιά όλη τη χρονιά, και καταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει σταγόνα στον ωκεανό.