fbpx
maties

Play the Game

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 20 Νοεμβρίου 2005

 

Play the Game

«Παίξε το παιχνίδι». Ετσι ονομάζεται ο μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στην Δανία και που έχει στόχο τη διαφάνεια, τη καθαρότητα και τη χρηστή διοίκηση του αθλητισμού. Αυτοχαρακτηρίζεται «το σπίτι γιά τα άστεγα ερωτήματα των σπορ» και διατηρεί τον δικτυακό τόπο www.playthegame.org, όπου μπορείτε να βρείτε τις δραστηριότητές του. Φέτος από 6 έως 10 Νοεμβρίου έκανε στην Κοπενχάγη την 4η συνδιάσκεψή του, που ξεχείλησε από τα άστεγα ερωτήματα του αθλητισμού. Ποιοί προωθούν το ντόπινγκ και πως μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά; Πως στήνεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και πως μπορεί να απαλλαγεί ο αθλητισμός από τα στημένα αποτελέσματα; Πόσο ψηλά φτάνει η εγκληματικότητα και η διαφθορά στη διοίκηση του αθλητισμού και πως μπορεί να καταπολεμηθεί; Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις γιά τα ζητήματα του αθλητισμού; Μπορεί να έχει αναπτυξιακό ρόλο ο αθλητισμός; Υπάρχουν οφέλη από τις αθλητικές μεγα-διοργανώσεις γιά τις διοργανώτριες πόλεις; Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του αθλητικού συντάκτη μπροστά σε όλα αυτά τα «περίεργα» φαινόμενα που συνοδεύουν τον αθλητισμό; Κινδυνεύει ο αθλητικός συντάκτης που δεν θα δεχτεί να κάνει τα στραβά μάτια;

Γιά το τελευταίο ερώτημα μίλησε ο Φίλιππος Συρίγος, που ήταν καλεσμένος στη συνδιάσκεψη και που ενημέρωσε αναλυτικά το διεθνές ακροατήριο γιά την δολοφονική επίθεση που έγινε πέρυσι εναντίον του. Με τρείς επιθέσεις εναντίον αθλητικών συντακτών μέσα σε ένα χρόνο, ήταν διάχυτη η εντύπωση στους συμμετέχοντες ότι το να είναι κανείς αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα είναι μάλλον επικίνδυνη υπόθεση. Εκτεταμένη μάλιστα ήταν και η κάλυψη που έκανε η Δανέζικη τηλεόραση στη συνδιάσκεψη γενικά και στον Φίλιππο Συρίγο ειδικά.

Πέρα από τον Συρίγο, στη συνδιάσκεψη μίλησαν κορυφαίοι παράγοντες του αθλητισμού που συγκρούστηκαν με το σύστημα και που δεν τα παράτησαν, παρά τις απολύσεις που υπέστησαν και τις επιθέσεις και απειλές που δέχτηκαν. Ο Μάριο Γκότζμαν, πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Ομοσπονδίας Βόλεϋ, που καταργήθηκε από τη θέση του επειδή κατήγγειλε τις κλοπές του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Ο Μισέλ Ρουφίνεν, πρώην Γενικός Γραμματέας της FIFA, που απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν διαφώνησε γιά διαχειριστικά ζητήματα με τον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ. Ο Σάντρο Ντονάτι από το Ιταλικό ερευνητικό κέντρο CONI, που χρόνια τώρα καταγγέλει το ρόλο της μαφίας στη διακίνηση αναβολικών.

Η 4η συνδιάσκεψη του Play the Game δεν περιορίστηκε μονάχα στην εξαιρετικά πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων γιά τα κρίσιμα ζητήματα του αθλητισμού, αλλά διαμόρφωσε και ένα κείμενο «Δήλωσης γιά την ακεραιότητα και την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό». Διαπιστώνοντας ότι η διαφθορά στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, παγκόσμια αυξανόμενη και εξαιρετικά επιζήμια, το κείμενο της δήλωσης παραθέτει μία σειρά συγκεκριμένων στόχων και μέτρων, που θα πρέπει να αναλάβουν αθλητικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις, ΜΜΕ και ο ίδιος ο οργανισμός Play the Game, γιά να επικρατήσει στον αθλητισμό περιβάλλον μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Το κείμενο της δήλωσης είναι εθελοντικής εφαρμογής και παραμένει ανοικτό σε προτάσεις βελτίωσης. Αποσκοπεί να επηρεάσει τη κατάρτιση κανονισμών και νομοθεσιών και να διαμορφώσει νοοτροπίες, γιατί ο οργανισμός Play the Game αποτελεί μία προσπάθεια που συνεχίζεται με στόχο ένα όνειρο, τον καθαρό αθλητισμό. Ετσι παρά τον προτρεπτικό χαρακτήρα του τίτλου του, η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε σε μεγάλη έκταση με το τι κάνουν οι άνθρωποι του αθλητισμού αντί να «παίζουν το παιχνίδι». Από την άλλη βδομάδα θα σας μεταφέρω μερικά αποκαλυπτικά στιγμιότυπα.