fbpx

Τώρα

Sep 18, 2005

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Σεπτεμβρίου 2005

 

Τώρα

Η πρωτοφανής γιά τα Ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά σύγκρουση του Ντέμη Νικολαΐδη με τους οργανωμένους οπαδούς της original αποκάλυψε στα απόνερά της μερικές αλήθειες γιά τον περί το ποδόσφαιρο χώρο, που αν και δεν ήσαν εντελώς άγνωστες στους φίλαθλους, πέρναγαν συχνά στη συνείδησή τους σαν δευτερεύουσας σημασίας. Αναφέρομαι στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις ενέργειες του Ντέμη και στα όσα αποκάλυψαν οι αντιδράδεις αυτές.

Oι ίδιοι οι original, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασαν έντονα σε αυτό που θεώρησαν επίθεση στα κεκτημένα τους και καταδίκασαν τον Νικολαΐδη. Φυσικότατα επίσης η μεγάλη μάζα των οπαδών της ΑΕΚ ένοιωσε ότι βρήκε στο πρόσωπο του προέδρου της ομάδας τον άνθρωπό της και έσπευσε να τον υποστηρίξει. Κατανοητές και αναμενόμενες οι δύο αυτές συμπεριφορές, αφού και οι original και ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ ξέρουν τι θέλουν και δεν το κρύβουν. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες ανθρώπων όμως συνωστίζονται κάποιοι επώνυμοι ΑΕΚτζήδες, άνθρωποι με παλιότερη συμμετοχή στη διοίκηση της ομάδας, άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ΑΕΚ κονωνικά, πολιτικά ή επαγγελματικά. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στην ομάδα οι original καλύτερα από τον καθένα, συχνά από την ίδια την προσωπική τους πείρα. Λογικά λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι, τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, οι άνθρωποι αυτοί θα στεκόντουσαν πρώτοι στο πλευρό του Ντέμη Νικολαΐδη. Αμ δε!

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης ήσαν τέτοια, που δεν άφηναν σε κανέναν περιθώριο να δικαιώσει την συμπεριφορά των original. Ελα όμως που πολλοί επώνυμοι ΑΕΚτζήδες δεν θέλουν με τίποτα να πούνε καλή κουβέντα γιά τον Ντέμη! Κάποιοι προτίμησαν σαν αντίδραση τη σιωπή. Αλλοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό γιά να επιτεθούν στον Ντέμη Νικολαΐδη γιά την παλιότερη κοντινή του σχέση με τους original, σε μία προσπάθεια να παρακάμψουν το προκείμενο θέμα. Λίγοι επώνυμοι ΑΕΚτζήδες είχαν το ψυχικό σθένος να πουν “ο Νικολαΐδης δεν είχε δίκιο τότε, αλλά έχει δίκιο τώρα”. Η αλήθεια είναι ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν γιά χρόνια κοντά στους οργανωμένους οπαδούς σε μία κοινή προσπάθεια “γιά το καλό της ΑΕΚ”. Αυτή η σχέση του βοήθησε πολύ την προσπάθεια γιά την ανάληψη της ομάδας και τη σωτηρία της από τη χρεωκοπία. Μετά ο μεν Ντέμης θεώρησε ότι με τη διοίκηση στα χέρια του ο κοινός στόχος εκπληρώθηκε, οι δε original θεώρησαν ότι ο ρόλος τους ως αυτοδιόριστων ελεγκτών και τιμωρών της ομάδας συνεχίζεται κανονικά. Η σύγκρουση έγινε αναπόφευκτη.

Τι θέλουν όμως οι επώνυμοι ΑΕΚτζήδες που επιλέγουν να στέκονται στο παρελθόν, τη στιγμή που συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γιά το ποδόσφαιρο πράγματα τώρα; Μάλλον ρόλο ζητάνε. Η ιδιότητα του “παράγοντα της ΑΕΚ” υπήρξε γιά πολλούς πηγή κοινωνικής καταξίωσης, αν όχι και βιοπορισμού. Ξέρεις τι σημαίνει να έχεις γίνει γνωστός στον κόσμο στα πλαίσια μίας ατέρμονης προσπάθειας να σώσεις την ΑΕΚ, και να σου έρχεται ξαφνικά ένο κωλόπαιδο και να τη σώνει μόνος του, χωρις τη δική σου πολύτιμη συμμετοχή; Εσύ τι κάνεις μετά; Ετσι μονάχα όσοι επώνυμοι ΑΕΚτζήδες νοιώθουν ότι έχουν ισχυρή αυτόνομη κοινωνική παρουσία τόλμησαν να πουν: “ο Νικολαΐδης έχει δίκιο τώρα”. Εχουν όμως σήμερα τόση σημασία όλοι αυτοί οι επώνυμοι από το παρελθόν; Σαφώς όχι, αυτό εξ άλλου είναι και το πρόβλημά τους. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι αν ο Νικολαΐδης είχε δίκιο από τα γεννοφάσκια του, το ζήτημα είναι να βρεί μιμητές. Τώρα.