fbpx
maties

Τύποις

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 3 Ιουλίου 2005

 

Τύποις

Η κατάσταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης έχει πάρει τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης μετά από μήνυση παραγόντων του αθλήματος. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. Με τον καιρό η υπόθεση θα ξεκαθαριστεί στα δικαστήρια, γεννάται όμως το εύλογο ερώτημα, τι θα γίνει με το άθλημα της πάλης ως τότε; Σε πρώτη εξέταση η υπόθεση μοιάζει με κλασικό σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ στο πιό χοντροκομμένο, αφού ο Ποζίδης είναι στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ μεθόδευσε την τοποθέτησή του, ο Συνοδινός όμως είναι Νεοδημοκράτης! Μεταξύ τους έφτιαξαν μία διοίκηση παντός πολιτικού καιρού, εναλλάσσοντας την κατοχή της θέσης του προέδρου γιά να ταιριάζει με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός αθλητισμού είναι ενήμερος γιά την κατάσταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, έχει όμως διαπιστώσει ότι τύποις δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα! Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι τύποις έχει δίκιο. Ο υφυπουργός δεν μπορεί να αντικαταστήσει με δική του απόφαση ή με νόμο που θα πέρναγε από τη Βουλή τη διοίκηση Συνοδινού – Ποζίδη – Λάππα, γιατί η ομοσπονδία δεν είναι υπηρεσία του υπουργείου του αλλά ανεξάρτητη αθλητική αρχή, σημείο στο οποίο έχει την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Δεν μπορεί να κινήσει δικαστική διαδικασία αντικατάστασης της διοίκησης, τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού τα πρόσωπα της διοίκησης δεν διώκονται ποινικά γιά τίποτα. Δεν μπορεί επισήμως ούτε την χρηματοδότηση να τους κόψει τελείως, αφού η χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία.

Θα μπορούσε να τους καθυστερεί την χρηματοδότηση αν ήθελε, αλλά τότε θα εμφανιζότανε το υπουργείο υπεύθυνο γιά τη μη πληρωμή των αθλητών και προπονητών της πάλης. Μπορεί να διατάξει οικονομικό έλεγχο της ομοσπονδίας, αλλά οι οικονομικοί έλεγχοι θέλουν χρόνο. Μπορεί να περιμένει να ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα, ώστε να υπάρξει βάση γιά τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο, αλλά αυτές οι διαδικασίες αργούν και δεν μπορεί το υπουργείο να τις επισπεύσει. Εχει δηλώσει ο κ. Ορφανός ότι θα φροντίσει να δοθούν τα χρήματα γιά την πληρωμή των καθυστερούμενων μισθών, αλλά από εκεί και πέρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα γρήγορη λύση.

Η Ελληνική Ομοσπονδίας Πάλης αποτελεί το ακραίο παράδειγμα του είδους των εκτρωμάτων που μπορεί να δημιουργήσει το ισχύον αθλητικό πλαίσιο της χώρας, αν βρεθούν τα ακατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα δικαστήρια όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και να απαλλάξουν την Ομοσπονδία Πάλης από τους καουμπόϋδες, μία γενιά ταλαντούχων αθλητών θα έχει αχρηστευτεί και το άθλημα θα έχει πάει χρόνια πίσω. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε όλοι πολύ προσεκτικά το νομικό πλαίσιο του Ελληνικού αθλητισμού, που επιτρέπει σε ανθρώπους σαν τους Συνοδινό και Ποζίδη να αντιμετωπίζουν ένα ολόκληρο άθλημα με την ιστορία της πάλης σαν να είναι το χωράφι του παππού τους; Μήπως θα πρέπει ενέργειες σαν τη ματαίωση εθνικού πρωταθλήματος και σαν την εικονική πραγματικότητα της Κρέσταινας να επιφέρουν την αυτόματη διακοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης στην ομοσπονδία και τη διοχέτευσή της σε συλλόγους που υπάρχουν και λειτουργούν πραγματικά; Το απόλυτα γελοίο στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων είναι ότι ενώ η δικαιοσύνη θα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην Ομοσπονδία Πάλης, το ίδιο το κράτος, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης της ομοσπονδίας, θα πληρώνει τα έξοδα γιά την υπεράσπιση της διοίκησης της ομοσπονδίας! Ελεος πιά!