fbpx
maties

Η εγνωσμένη αξία

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 5 Ιουνίου 2005

 

Η εγνωσμένη αξία

Ο Ολυμπιακός φέτος κατέκτησε ντάμπλ. Κύπελλο και πρωτάθλημα, αλλά τι πρωτάθλημα! Το πιό συναρπαστικό των τελευταίων ετών, αφού ο τίτλος παιζότανε ως την τελευταία αγωνιστική και οι εναλλαγές στην κορυφή έφερναν τους φιλάθλους από τον εφησυχασμό στην απόγνωση, από την απόγνωση στην ελπίδα και από την ελπίδα στον θρίαμβο. Ηταν ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο Εργοτέλης, που τελικά υποβιβάστηκε, μπορούσε να νικήσει τον πανίσχυρο Ολυμπιακό, που στο τέλος τα πήρε όλα. Ηταν ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν ήξερες τι θα γίνει πριν το δεις να γίνεται μέσα στο γήπεδο.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και η επίσημη ομάδα θα είχαν κάθε λόγο να νοιώθουν περήφανοι και ευχαριστημένοι. Είναι όμως; Η φετεινή πορεία του Ολυμπιακού από τη θέση του αναμφισβήτητου πρώτου με διαφορά έξι βαθμών στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα αποδείχτηκε γιά πολλούς ένα σοκ πολύ ισχυρό, που δεν έσβησε με τη βαθμιαία ανάκτηση της πρώτης θέσης και του τίτλου. Ετσι όμως είναι το ποδόσφαιρο, όταν δεν είναι στημένοι αγώνες και διαιτησίες, υπάρχουν ανατροπές. Οι τίτλοι κερδίζονται με κόπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μου φαίνεται πως μερικοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν θέλουν να κερδίζει η ομάδα τους το πρωτάθλημα, θέλουν απλά να το έχει μόνιμα στην κατοχή της, αν γινότανε να το παραλαμβάνει από την πρώτη αγωνιστική μάλιστα γιά να μην έχουν και άγχος ενδιάμεσα!

Ολα αυτά όμως όχι μόνο δεν μειώνουν τη σημασία των δύο φετεινών τίτλων του Ολυμπιακού, αλλά αντίθετα την αυξάνουν. Ο Ολυμπιακός ότι κέρδισε, το κέρδισε με το σπαθί του. Οπότε ποιά η αναμενόμενη πρώτη κίνηση του επίσημου Ολυμπιακού μετά τον γιορτασμό της νίκης; Μα φυσικά να ξεφορτωθεί τον νικηφόρο προπονητή! Δεν τον απέλυσαν βέβαια τον άνθρωπο, απλά του έδειξαν ευγενικά την πόρτα και ο ίδιος ευγενικά την άνοιξε και βγήκε. Εχει πείρα από Ολυμπιακό ο Μπάγεβιτς, δεν είναι η πρώτη φορά.

Το καταπληκτικότερο σε αυτήν την ιστορία είναι η αιτιολόγηση της απομάκρυνσης, που δόθηκε από ανεπίσημα αλλά έγκυρα χείλη, δηλαδή από τη Θύρα 7: δεν είναι επαρκής γιά τους μεγάλους διεθνείς στόχους του Ολυμπιακού ο Μπάγεβιτς, γιά την Ελλάδα καλός είναι, αλλά γιά το μεγάλο Ευρωπαϊκό όραμα του Ολυμπιακού πέφτει λίγος! Ο Ολυμπιακός χρειάζεται προπονητή εγνωσμένης αξίας! (απορώ, εγνωσμένης από ποιόν;) Την προηγούμενη φορά που είχε διώξει ο Κόκκαλης τον Μπάγεβιτς είχε επικαλεστεί ακριβώς την ίδια αιτία, αν και τότε τα είχε πει αυτοπροσώπως. Οπως όλοι ξέρουμε στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αποχώρηση και στην επάνοδο του Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, ο Θρύλος πλημμύρισε στις Ευρωπαϊκές διακρίσεις με επικεφαλής προπονητές εγνωσμένης αξίας.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι παρεξηγήσιμος, γιατί είναι ένας εξαίρετος επαγγελματίας προπονητής σε μία χώρα όπου ο ιδιοκτήτες των ΠΑΕ παραμένουν πάντα ερασιτέχνες. Τρία είναι τα πραγματικά προβλήματα του Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Οι εμπαθείς και αμαθείς τον θεωρούν ΑΕΚτζή, αδυνατώντας να κατανοήσουν την έννοια «επαγγελματίας προπονητής». Η διοίκηση, που ξέρει τι σημαίνει επαγγελματίας, φοβάται τις πιθανές υψηλές οικονομικές του απαιτήσεις αν πετύχει μία καλή Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Τέλος ο Μπάγεβιτς ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τους σταρ του ποδοσφαίρου, αφού θέλει να φτιάχνει ομάδες που να παίζουν ομαδικά με μοναδικό σταρ τον ίδιο τον Μπάγεβιτς. Αυτό τώρα χτυπάει κάπως άσχημα στον ένα και μεγάλο σταρ του Ολυμπιακού, που συμβαίνει να είναι και ο ιδιοκτήτης της ομάδας!