Οι ελέγχοντες
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 22 Μαΐου 2005
Οι ελέγχοντες
Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, στο διάστημα μεταξύ αγώνων δικαίωμα ελέγχου ντόπινγκ σε αθλητές διεθνώς έχουν η WADA σε όλα τα αθλήματα και η κάθε διεθνής ομοσπονδία στο άθλημά της. Σε κάθε χώρα δικαίωμα ελέγχου έχουν οι εθνικοί οργανισμοί αντιντόπινγκ, που δικαιούνται να ελέγξουν και οποιονδήποτε αλλοδαπό αθλητή βρίσκεται στη χώρα τους. Προβλέπεται ρητά από τους κανονισμούς ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί και ομοσπονδίες αναγνωρίζουν ο ένας τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν όλοι οι άλλοι. Η WADA έχει τον ρόλο του υψηλού συντονισμού των ελέγχων, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες επαναλήψεις ελέγχων στους ίδιους αθλητές.
Αυτό το σύστημα αλληλοαναγνώρισης και ισοτιμίας των ελεγκτικών οργανισμών είναι απολύτως απαραίτητο, αφού οι κανονισμοί γιά το ντόπινγκ αποτελούν ουσιαστικά διεθνή συμφωνία, όπως όμως σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες, η τήρηση επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στη καλή θέληση όλων των συμβαλλομένων μερών. Αν κάποιος εθνικός οργανισμός ή κάποια διεθνής ομοσπονδία θέλει να κάνει ψεύτικους ελέγχους γιά να καλύπτει τους αθλητές της μπορεί. Τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να αναγνωρίσουν τους ελέγχους αυτούς ως πραγματικούς.
Ο πρόεδρος της WADA και γενικός συντονιστής του αγώνα κατά του ντόπινγκ, ο Καναδός δικηγόρος και μέλος της ΔΟΕ Ντίκ Πάουντ, είναι ένας αρκετά ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Είναι γνώστης του χώρου του ντόπινγκ, μάλιστα ως δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Καναδού σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, που είχε συλληφθεί ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 στη πιό διάσημη υπόθεση ντόπινγκ όλων των εποχών. Αργότερα έγινε ο ανυποχώρητος μαχητής της καθαρότητας του αθλητισμού από τις κάθε είδους ουσίες, μάλιστα η ίδρυση της WADA οφείλεται κυρίως στις δικές του προσπάθειες. Είναι άνθρωπος οξύθυμος, εμπαθής και ανυποχώρητος, πράγμα που άλλοτε διευκολύνει και άλλοτε δυσκολεύει τον διεθνή αγώνα κατά του ντόπινγκ, σε κάθε περίπτωση όμως ο χαρακτήρας του Ντίκ Πάουντ έχει σφραγίσει απόλυτα τον αγώνα αυτόν. Στη ΔΟΕ αποτέλεσε τον σφοδρότερο πολέμιο του πρώην προέδρου Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, κατά πολλούς επειδή φιλοδοξούσε να γίνει πρόεδρος ο ίδιος. Οι σχέσεις του με τον σημερινό πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ είναι κακές, αν και εδώ που τα λέμε οι σχέσεις του με όλο τον κόσμο κακές είναι. Πολλοί του καταλογίζουν ότι αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της ΔΟΕ, προσπαθεί να ελέγξει τον διεθνή αθλητισμό από τη θέση του προέδρου της WADA.
Ο κ. Ντίκ Πάουντ δεν ανέχεται καθόλου να τον δουλεύουν. Οταν τον δουλεύουν αντιδρά σαν ηφαίστειο – εκρήγνυται. Ετσι εξηγούνται οι πρόσφατες δηλώσεις του γιά την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου, όπου εμφανίζεται να προδικάζει το αποτέλεσμα της έφεσης στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, πράγμα που δεν αρμόζει σε πρόεδρο της WADA. Δεν είναι όμως “ανθέλληνας” ο κ. Πάουντ, πάντα και σε όλους έτσι φέρεται. Αυτήν την εποχή μάλιστα έχει ανοίξει κανονικό πόλεμο με την πανίσχυρη FIFA, τη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, γιά τα ίδια θέματα.
Ο κατάλογος των ανθρώπων που φιλοδοξούν να δουλέψουν τον κ. Πάουντ είναι πολύ μακρύς, οπότε ο ίδιος πέρα από το “να τους τα λέει”, προσπαθεί μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών, που ο ίδιος έγραψε, “να τους τη φέρει”. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πάρα πολύ δύσκολο, γιατί ακόμα και αν ένας αθλητής έχει ελεγχθεί και περάσει τους ελέγχους 100 φορές, φτάνει να πιαστεί μία φορά ντοπαρισμένος γιά να τιμωρηθεί. Οπότε ο κ. Πάουντ αγαπά πολύ τους στοχευμένους ελέγχους!