fbpx
maties

Τα αστέρια της Καισαριανής

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 17 Απριλίου 2005

 

Τα αστέρια της Καισαριανής

Στα τέλη του 19ου αιώνα στη Μικρά Ασία υπήρχαν Ελληνικά αθλητικά σωματεία που περιλάμβαναν τμήμα Μουσικής. Είχαν μία διαφορετική αντίληψη γιά τον αθλητισμό, μία αντίληψη πληρέστερη, ολική, μία αντίληψη που θεωρούσε τον αθλητισμό στοιχείο της συνολικής πολιτιστικής καλλιέργειας του ανθρώπου. Τα αθλητικά σωματεία που ιδρύθηκαν αργότερα στην Ελλάδα από Μικρασιάτες πρόσφυγες κράτησαν κάτι από το πνεύμα αυτό όσο μπόρεσαν, αλλά στο τέλος προσαρμόστηκαν στο καινούργιο περιβάλλον, ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Οι κοινωνικοί αγώνες του 20ου αιώνα χαρακτήρισαν περισσότερο την πορεία της κοινωνίας των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, μαζί και την αθλητική της έκφραση. Δεν έσβησε όμως ποτέ από τα προσφυγικά σωματεία η αντίληψη του αθλητισμού ως στοιχείου πολιτισμού, ζει πάντα και ξεφυτρώνει καινούργια βλαστάρια όταν βρει λίγο γόνιμο έδαφος και μιά στάλα ήλιο.

Ετσι στην Καισαριανή και μέσα από τα σπλάχνα και τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Εθνικού Αστέρα ξεφύτρωσε το σωματείο Α.Ο. ΑΣΤΕΡΑΣ 2004, ένα σωματείο εντελώς πρωτοποριακό, κυρίως γιατί αφομοιώνει με άνεση τις πιό γνήσιες αθλητικές παραδόσεις αιώνων, γιά να τις μετουσιώσει σε ζώσα αθλητική και πολιτιστική πράξη σήμερα. Ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 είναι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο που θεωρεί ότι οι ποδοσφαιριστές του, εκτός από την προπόνηση, πρέπει να πάνε και στην πινακοθήκη, στην συναυλία, στο θέατρο, στην έκθεση βιβλίου. Θεωρεί ότι ως σωματείο δεν πρέπει να βγάζει μόνο καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά σφαιρικά καλλιεργημένους ανθρώπους, που να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Γιά την εκπλήρωση των στόχων αυτών στον ΑΣΤΕΡΑ 2004 υπάρχει το πρόγραμμα “όταν το ποδόσφαιρο ως τέχνη συναντά τις άλλες τέχνες και τους μεγάλους δημιουργούς”. Καταλαβαίνει βέβαια κανείς ότι, όταν οι ποικίλοι συμφεροντολόγοι που δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους συναντούν τον ΑΣΤΕΡΑ 2004, συμπεραίνουν ότι έτσι δεν γίνεται ποδοσφαιρική ομάδα, έλα όμως που στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 κέρδισε το πρωτάθλημα στην κατηγορία του, βάζοντας 118 γκόλ και δεχόμενος μόνο 17.

Διακυρηγμένος στόχος του ΑΣΤΕΡΑ 2004 είναι η ανάδειξη της θετικής πλευράς του ποδοσφαίρου, δηλαδή της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της άμιλλας. Ο ατομικισμός, η διαφθορά, οι βιαιότητες, ο χουλιγκανισμός, ο ρατσισμός και το ντόπινγκ είναι οι παρείσακτοι που δεν έχουν θέση στο γήπεδο της Καισαριανής. Γιά να μην βρίσκουν θέση στο γήπεδο, ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 φροντίζει πρώτα να μην βρίσκουν θέση στη ψυχή των παιδιών του. Εδώ η διαπαιδαγώγηση παίζει τον πρώτο ρόλο.

Ηταν επόμενο τα μεγάλα θέματα του ντόπινγκ, των διατροφικών συμπληρωμάτων και της επιστημονικής υποστήριξης των αθλητών να μπουν ψηλά στις προτεραιότητες του σωματείου. Πρώτο μέτρο γιά την προστασία των αθλητών από τις κακοτοπιές, η καλή ενημέρωση. Ετσι τη βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε στον ΑΣΤΕΡΑ 2004 ένας κύκλος επιστημονικών διαλέξεων γιά να ενημερωθούν οι ποδοσφαιριστές υπεύθυνα γιά όσα τα κυκλώματα θα προτιμούσαν να μην ήξεραν.

Ηταν επόμενο ένα τέτοιο σωματείο να πλαισιωθεί από ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και από πολιτικές προσωπικότητες της αριστεράς, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέκος Αλαβάνος. Μιλάμε συχνά γιά τον αθλητισμό όπως θα τον θέλαμε και όπως θα έπρεπε να είναι. Ανεβείτε ως την Καισαριανή και θα δείτε όλα αυτά που λέμε να υπάρχουν ως ζωντανή πραγματικότητα, ένα πείραμα και ένα πρότυπο που περιμένει μιμητές.