fbpx
maties

Καλές συνήθειες

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 12 Αυγούστου 2001

 

Καλές συνήθειες

Πάει ένας μήνας που ήμουν στο γυμναστήριο και συνάντησα κάποιους παλιούς φίλους πρώην αθλητές στίβου, που έκαναν συστηματική προπόνηση γιατί, όπως μου είπαν, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο 140 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων αθλητών (έγινε στο Μπρισμπαίην της Αυστραλίας 4 – 14 Ιουλίου).

Το Πρωτάθλημα Βετεράνων αθλητών είναι – από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων – το μεγαλύτερο που κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου και γίνεται με πλήρες Ολυμπιακό αγωνιστικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή είναι ανοικτή με κριτήριο μόνο την ηλικία, από 35 χρονών οι γυναίκες και από 40 οι άντρες και το αγωνιστικό πρόγραμμα γίνεται κατά ηλικιακές ομάδες ανά πενταετία (35-39, 40-44 κοκ.).

Βλέποντας τους παλιούς φίλους που θριάμβευαν στα στάδια πριν 20 χρόνια δεν μπόρεσα να μην θαυμάσω το πάθος, τη σοβαρότητα και την αγωνιστικότητά τους, αλλά και να μην εντυπωσιαστώ από την αγωνία τους μήπως και δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τους κερδίσει τώρα κάποιος πρώην αντίπαλος, που κέρδιζαν τότε. Ετσι ξέκλεβαν χρόνο από τις δουλειές τους για την αγωνιστική προετοιμασία τους.

Πιστέψτε με δεν διέφεραν σε τίποτα στον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα τους από παλιά, λες και κυνηγούσαν το ίδιο έπαθλο, όπως τότε που τιμούσαν τα ελληνικά χρώματα ως αθλητές υψηλού επιπέδου. Πίσω από τα αστεία και τη πλάκα διέκρινα κάτι πολύ σημαντικό, την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουνε, για τον αθλητισμό που αγαπήσανε και που τους αγάπησε, για τον αθλητισμό που ακόμα κι αν τον άφησαν για κάποιο διάστημα γιά να εξυπηρετήσουν βιοποριστικές ανάγκες, γύριζαν με χαρά πάλι σ’αυτόν, γιατί είναι κάτι που το έμαθαν από μικροί.

Οι φίλοι μου δεν γνωρίζουν με επιστημονικούς όρους ότι κάνοντας το κέφι τους προσφέρουν ποιότητα στη ζωή τους. Κάθε άνθρωπος γερνά ανάλογα με το τρόπο που ζει. Η κληρονομικότητα παίζει βέβαια ρόλο, αλλά οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν μεγάλη σημασία και αυτές τις αποκτούμε από τη παιδική μας ηλικία.

Η άσκηση βελτιώνει το βιολογικό μας δυναμικό και προάγει την υγεία μας, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από συνήθειες υγιεινής διατροφής και αποφυγή αλκοόλ και τσιγάρου. Δεν αποτελεί πανάκεια, όμως είναι ένας τρόπος για να παραμείνουμε νεότεροι από τον μέσο συνομήλικό μας.

Οσοι νομίζουν ότι επειδή ασχολούνται με διανοητική εργασία θα πρέπει η σχέση τους με την άσκηση να είναι μηδαμινή δεν γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση ενός νεανικού μυαλού. Και ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι η σωματική άσκηση είναι το πιό φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο λιγώτερο χρήμα και ταλαιπωρία θα στοίχιζε σε όλους μας ένα σωστό και πλήρες Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν η όλη προσπάθεια ξεκινούσε με το να συνηθίζουν τα παιδιά από μικρά να αθλούνται; (Κύριε Παπαδόπουλε, κάντε τους υπολογισμούς – θα μείνετε κατάπληκτος).

Αλλά είναι καλοκαίρι και γιά όσους είσαστε δίπλα στη θάλασσα η καλύτερη σωματική δραστηριότητα είναι δίπλα σας, κάντε μιά βουτιά!