fbpx
maties

Διαδικασίες

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 3 Απριλίου 2005

 

Διαδικασίες

Προκειμένου να γίνονται απροειδοποίητα έλεγχοι αθλητών σε περιόδους μεταξύ αγώνων, οι κανονισμοί της WADA προβλέπουν ότι οι αθλητές υποχρεούνται να ειδοποιούν γιά το που βρίσκονται κάθε στιγμή. Αυτό σημαίνει διεύθυνση κατοικίας, χώροι και χρόνοι προπόνησης, τηλέφωνα γιά ειδοποίηση και πρόγραμμα ταξιδιών. Η διεθνής ομοσπονδία του κάθε αθλήματος και ο εθνικός οργανισμός ντόπινγκ της χώρας των αθλητών υποχρεούνται να συντονίζουν την συλλογή αυτών των στοιχείων και την σχετική ενημέρωση της WADA. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι εντεταλμένοι ελεγκτές βρίσκουν τον αθλητή που θέλουν να ελέγξουν, τον πλησιάζουν, βεβαιώνονται γιά την ταυτότητά του, του δείχνουν την εξουσιοδότηση που έχουν να τον ελέγξουν, και δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους ώσπου να πάρουν το ζητούμενο δείγμα. Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι ο αθλητής δικαιούται να ζητήσει διερμηνέα, ενώ οι ανήλικοι ή ανάπηροι αθλητές δικαιούνται να έχουν μαζί τους συνοδό. Η ουροληψία πρέπει να γίνει σε ειδικό χώρο που να έχει οριστεί ως χώρος ελέγχου ντόπινγκ και που να εξασφαλίζει γιά τον αθλητή τον ιδιωτικό χαρακτήρα της ουροληψίας. Ο αθλητής πρέπει να προσέλθει στον χώρο ελέγχου ντόπινγκ το πολύ σε 60 λεπτά από την ειδοποίησή του, ενώ ο ελεγκτής μπορεί να δώσει κάποιες παρατάσεις χρόνου, αρκεί να έχει τον αθλητή συνέχεια στο οπτικό του πεδίο. Λογικοί κανονισμοί, που υπαγορεύονται από την ανάγκη να ελέγχονται οι αθλητές αγωνισμάτων δύναμης και ταχύτητας γιά χρήση αναβολικών σε χρονικά διαστήματα που απέχουν πολύ από τους επίσημους αγώνες.

Σκεφτείτε όμως λίγο την εφαρμογή τους από την πλευρά του ελεγκτή. Εστω ότι βρήκες τον κ. Αμπού Μπουμπού στο Τιμπουκτού. Τον πλησιάζεις και ρωτάς “είστε ο κ. Αμπού Μπουμπού;”.Ακολουθεί μία μακροσκελής απάντηση σε άγνωστη γλώσσα. Πρώτο λάθος, πρέπει να έχεις μαζί σου κάποιον που να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Σε δεύτερη προσπάθεια, με διερμηνέα αυτή τη φορά, απαντά “όχι, είμαι ο Αμπού Μπαραμπουμπού”. Μετά εξαφανίζεται. Μπορείς να κατηγορήσεις τον αθλητή Αμπού Μπουμπού γιά αποφυγή ελέγχου; Θα σου πει “μα δεν με ειδοποίησε κανείς”.

Αρχίζουν μετά οι παραλλαγές στη προσέγγιση. Πρώτη παραλλαγή, η WADA στέλνει ομοεθνή και ομόγλωσσο του κ. Αμπού Μπουμπού. Αυτός ξέρει τη γλώσσα, ξέρει και τον αθλητή, μετά από λίγο όμως τον ξέρει και ο αθλητής και η εθνική ομοσπονδία του αθλητή. Αν δεν έχουν αντίρρηση γιά έναν αιφνιδιαστικό έλεγχο καλώς, ο έλεγχος γίνεται. Αν έχουν αντίρρηση, ο ελεγκτής παθαίνει ότι και ο δικός μας κ. Ψαρέλης, που αφού κατηγορήθηκε ως υπονομευτής του Ελληνικού αθλητισμού από αθλητικές ομοσπονδίες, αφού απολύθηκε από τον ΑΘΗΝΑ 2004, αφού απειλήθηκε και αφού πέρασε κάποια βράδυα κρυμμένος μέσα στους θάμνους έξω από το κατάλυμμα αθλητών που γύρευε γιά έλεγχο, περιμένοντας να τους πλησιάσει μόλις ξεμυτίσουν, κατάληξε να μην χρησιμοποιείται πιά από την WADA γιά τον έλεγχο Ελλήνων αθλητών, αν και μλάει τη μητρική τους γλώσσα άψογα. Σήμερα ο κ. Ψαρέλης συνεχίζει να δουλεύει ως ελεγκτής, ελέγχει όμως μόνο ξένους.

Ηθικό δίδαγμα, είναι πολύ εύκολο να ελέγξεις έναν αθλητή που δεν έχει αντίρρηση να ελεγχθεί. Ανήθικο δίδαγμα, είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξεις έναν αθλητή που δεν θέλει, αν δεν το θέλει ούτε η εθνική ομοσπονδία του. Θα συνεχίσουμε την άλλη βδομάδα.