Λίγκα
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 20 Φεβρουαρίου 2005
Λίγκα
Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη είναι επαγγελματικό εδώ και δεκαετίες. Εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημήσεις ανεβάζουν τα έσοδα των μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων στις εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, που τροφοδοτούν την αγορά χρυσών ποδοσφαιριστών και προπονητών, ενώ η αγορά των αθλητικών στοιχημάτων ζει σε μεγάλο βαθμό από το ποδόσφαιρο. Μεταξύ τους έχουν τζίρο δισεκατομμυρίων. H διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία UEFA έχουν προσαρμοστεί στην εμπορική φύση του αθλήματός τους. Θεωρούν υποχρέωσή τους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοφιλέστατων επαγγελματικών ομάδων, παράλληλα με τις διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων και την υψηλή επιστασία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Οι εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου πάλι καταλαβαίνουν ότι γιά τον περισσότερο κόσμο, “ποδόσφαιρο” σημαίνει “επαγγελματικό ποδόσφαιρο”. Σε κάθε χώρα οι επαγγελματικές ομάδες συγκροτούν την επαγγελματική λίγκα, την ΕΠΑΕ στην Ελλάδα, που εκφράζει τα συμφέροντα και ασχολείται με τα ζητήματα των επαγγελματικών ομάδων. Οι ερασιτέχνες μπορεί να παίζουν το ίδιο παιχνίδι μέσα στο γήπεδο, οι επαγγελματίες όμως δεν παίζουν – επενδύουν.
Καθώς το οικονομικό αντικείμενο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με την πληρέστερη αξιοποίηση της τηλεοπτικής και διαφημιστικής αγοράς, οι μεγαλύτερες και πλουσιώτερες ομάδες διαπίστωσαν ότι το παραδοσιακό σχήμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου δεν τις εξυπηρετεί πιά. Οχι πως δεν προσπάθησαν βέβαια οι εθνικές ομοσπονδίες, η UEFA και η FIFA να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματίες, αλλά έχουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις, που καμμιά φορά συγκρούονται με τις επιταγές του λογιστηρίου. Ας πούμε, πως μου παίρνεις κύριος τον κάθε Μπέκαμ, Ζιντάν ή Χαριστέα, που τον έχω χρυσοπληρώσει, και χωρίς να δίνεις φράγκο μου τον απασχολείς ένα ολόκληρο μήνα στην εθνική ομάδα; Πως θα παίξει μετά σε μένα κουρασμένος; Αν τραυματιστεί στο δικό σου παιχνίδι, εμένα ποιός με αποζημιώνει γιά την επένδυσή μου; Τέτοια πράγματα.
Σε εθνικό επίπεδο βέβαια υπάρχουν οι εθνικές λίγκες σαν την ΕΠΑΕ, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όμως υπάγονται όλοι στην UEFA. Να μην προχωρήσουν λοιπόν και οι επαγγελματικές λίγκες στη δική τους Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Ετσι την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες οι λίγκες 15 Ευρωπαϊκών χωρών συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση Λιγκών. Η δική μας ΕΠΑΕ συμμετείχε, μάλιστα ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξελέγη στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Τώρα ξεκινούν την προσπάθεια να εξευμενίσουν UEFA και FIFA, που δεν ενθουσιάστηκαν με αυτή την εξέλιξη. Μετά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Πάντως ιδιαίτερα αποκαλυπτική γιά τη φύση του όλου εγχειρήματος είναι η καταστατική δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λιγκών. Τα 15 ιδρυτικά μέλη, που έχουν δικαίωμα ψήφου, χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι λίγκες των μεγάλων χωρών Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με το καταστατικό, από αυτήν την πεντάδα θα εκλέγονται πάντα τα τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου! Τη δεύτερη κατηγορία αποτελούν Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σκωτία, ενώ η τρίτη περιλαμβάνει Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Σουηδία. Λίγκες άλλων χωρών που πιθανώς θα προσχωρήσουν στο μέλλον θα γίνονται πάρεδρα μέλη, χωρίς δικαίωμα ψήφου! Θυμίζει κάπως το περιστατικό του έλληνα εφοπλιστή στο Λονδίνο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που όταν τον ρώτησε η γυναίκα του πως να καθίσει τους καλεσμένους στο δείπνο που θα παρέθετε, της είχε απαντήσει “με το τοννάζ Μαρίκα μου”.