Ω τι κόσμος μαμά!
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 29 Ιουλίου 2001
Ω τι κόσμος μαμά!
Αν μιλούσε αυτό θα έλεγε το μωρό που θα γεννηθεί σε λίγους μήνες και που αναγκάζεται από τώρα να δοκιμάσει τις αντοχές του, αφού η αθλήτρια μαμά του επιλέγει να αγωνισθεί στο αγώνισμα δρόμου 3000 μέτρων στιπλ κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων αγώνων στίβου. Η Κ. Ε., 23 χρόνων, αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης σ’ ένα αγώνισμα δρόμου αντοχής που απαιτεί ταυτόχρονα υπερπήδηση εμποδίων και τεχνητών λιμνών ενώ σε λίγους μήνες θα γίνει μητέρα.
Τι θα μπορούσε να εκφράσει το έμβρυο εκείνη την ώρα που χωρίς τη θέλησή του υποβάλλετο σ’ ένα τρομακτικό στρές αφού θα έψαχνε εναγωνίως να βρεί λίγο περισσότερο οξυγόνο να ρουφήξει και λίγο περισσότερη γλυκόζη να καταναλώσει, καθώς μεγάλη ροή αίματος από τα όργανα αναπαραγωγής της μητέρας του θα είχε μεταφερθεί στους εργαζόμενους μύες;
Ας υποθέσουμε ότι το έμβρυο έχει γίνει πιό καπάτσο στο να βουτάει περισσότερο οξυγόνο, καθώς η μαμά του με τις καθημερινές της προπονήσεις που προφανώς προηγήθηκαν θα το είχε γυμνάσει και το ίδιο να ανταπεξέρχεται τη μειωμένη αιμάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ομως, πάλι θα μας έλεγε «σκάω μαμά σώσε με!» αισθανόμενο αυτή την υπερβολική ζέστη που πέρα από τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού προκαλεί σε τρομακτικό βαθμό η ίδια η άσκηση με την αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας των μυών.
Σίγουρα η εγκυμοσύνη μιάς αθλήτριας δεν έχει και μεγάλη σχέση με την εγκυμοσύνη της μέσης γυναίκας, και πολύ περισσότερο της μέσης αγύμναστης γυναίκας. Σε μια αθλήτρια με υψηλή φυσική κατάσταση η εγκυμοσύνη δημιουργεί μικρότερη σωματική και φυσιολογική επιβάρυνση.
Και οπωσδήποτε η εγκυμοσύνη και η άσκηση μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς καμμία επίπτωση για τη μητέρα και το παιδί όσο το επίπεδο της έντασης της άσκησης κρατιέται από χαμηλό έως μέτριο.
Αλλά μην το παρακάνουμε. Η άσκηση μέγιστης έντασης, και τέτοια είναι η αγωνιστική προσπάθεια, κινδυνεύει να βλάψει το έμβρυο. Ακόμα και στη καλύτερη περίπτωση, όταν δηλαδή δεν γίνεται στη διάρκεια του επικίνδυνου πρώτου τριμήνου, μπορεί να συνδεθεί με μείωση του χρόνου κυοφορίας (πρόωρο τοκετό) και ως εκ τούτου να προκύψει ελλιποβαρές μωρό με συνέπεια τη καθυστέρηση στην ανάπτυξή του.
Η άσκηση μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη μέλλουσα μητέρα αλλά δεν προσφέρει τίποτα στο έμβρυο, ενώ η άσκηση μέγιστης έντασης αν δεν βάζει την επιβίωση του εμβρύου σε κίνδυνο, αποτελεί δυσάρεστη ενόχληση γι’ αυτό.
Η Κ. Ε. είναι μία νέα υγιής γυναίκα και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι μαζί με τις αθλητικές της επιτυχίες θα χαίρεται σε λίγο καιρό και το μωρό της.
Αλλά μήπως οι παράγοντες του συλλόγου της και της προϊσταμένης Ομοσπονδίας που αφήνουν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιό σοβαροί όταν έχουν να κάνουν με ένα νεαρό κορίτσι που έχει ενθουσιασμό αλλά δεν έχει επιστημονικές γνώσεις;